Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Znak da prvi spoj ide u dobrom smjeru i da ćete se opet vidjeti

Znak da prvi spoj ide u dobrom smjeru i da ćete se opet vidjeti
5

Ključ za pretvaranje prvog spoja u drugi je međusobno podudaranje partnera. Stoga obratite pozornost na govor tijela i energiju vašeg partnera - provjerite jeste li 'na istoj razini'

VIDEO

Prvi izlasci mogu biti uzbudljivi jednako koliko i neugodni pa se često nameće pitanje što je zapravo ključ dobrog prvog spoja i mogućnosti drugog, a to su i istraživači htjeli otkriti u novoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu 'Nature'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Pravila za vezu 01:05

Kako se ispostavilo, postoje neki vrlo suptilni znakovi govora tijela koje možete potražiti da biste znali idu li stvari u pravom smjeru.

Što čini dobar prvi spoj?

Za istraživanje onoga što čini odličan prvi spoj, tim stručnjaka je promatrao fiziološke i bihevioralne čimbenike tijekom prvog susreta 46 heteroseksualnih parova.

Izbjegnite savjete prijatelja o vašoj ljubavnoj vezi - evo zašto
Izbjegnite savjete prijatelja o vašoj ljubavnoj vezi - evo zašto

Studija je uključivala runde brzih spojeva, u kojima je svaki trajao pet minuta. Tijekom tih pet minuta fiziološke reakcije sudionika bilježila je narukvica, kao i njihov govor tijela i pokrete, poput kimanja ili pomicanja položaja.

Nakon spojeva, sudionici su bilježili koliko su zainteresirani - romantično i seksualno - za svoje spojeve. 

Što su otkrili?

Na temelju nalaza, čini se da odličan prvi spoj čini to koliko se obje osobe mogu 'sinkronizirati i usklađivati' jedna s drugom. Parovi koji su bili sinkroniziraniji i usklađeniji jedan s drugim prijavili bi privlačnost.

- Sinkronija se definira kao usklađivanje afektivnih stanja i bioloških ritmova u vremenu, u svrhu društvene regulacije - pišu istraživači.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU 'TKO MI BOLJE KUHA?': 

Dok se sinkronija odnosi na istovremeno podudaranje između partnera, usklađivanje se odnosi na sekvencijalno prilagođavanje ponašanja kao odgovor na partnera.

Zrcaljenje govora tijela jedno drugog dobar je primjer usklađivanja ponašanja, a istraživači su otkrili da su parovi koji su se najviše privlačili čak doživjeli i da im se živčani sustavi međusobno usklađuju. Oni su to mjerili putem elektrodermalne aktivnosti svake osobe, za koju su primijetili da 'odražava razinu uzbuđenja i usmjerenosti pažnje'.

Na žene su više utjecali stupnjevi sinkronizacije i više su ih privlačili muškarci koji su pokazivali visoku razinu iste. Muškarci su to također smatrali poželjnim, samo kod žena je bilo izraženije. 

- Kada su muškarac i žena vrlo sinkronizirani i usklađeni tijekom spoja, njihov međusobni romantični i seksualni interes je također visok - pišu autori studije.

Jeste li u vezi s muškarcem ili dječakom? Otkrijte na vrijeme!
Jeste li u vezi s muškarcem ili dječakom? Otkrijte na vrijeme!

To pruža dokaz da seksualna i romantična privlačnost kod ljudi uključuje društvenu prilagodbu simpatičnog živčanog sustava i motoričkih ponašanja, prenosi MBG.

- Vrijedi napomenuti da su se ovi nalazi temeljili samo na heteroseksualnim parovima. Nadalje, nejasno je da li usklađivanje rezultira privlačnošću ili privlačnost pojačava usklađenost - napominju.

U svakom slučaju, psihologinja i koautorica studije Shir Atzil, kaže da rezultati pokazuju da je govor tijela snažan znak privlačnosti, ako ne i katalizator.

- Povezivanje s partnerom ovisi o tome koliko dobro možemo sinkronizirati svoja tijela - kaže ona u priopćenju te dodaje da njihovo istraživanje pokazuje da bihevioralna i fiziološka sinkronija mogu biti koristan mehanizam za privlačenje romantičnog partnera.

Dakle, to znači, praktično gledano da, ako vam se sprema prvi spoj, obratite pozornost na govor tijela vašeg partnera i na to osjećate li da ste 'na istoj razini'. Ako partner pokazuje angažiran govor tijela i osjećate određenu usklađenost u svojim energijama, možda se možete veseliti drugom spoju.

Nekad je možda i bolje za vezu spavati u odvojenim krevetima
Nekad je možda i bolje za vezu spavati u odvojenim krevetima
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 32

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti