Voćni sokovi mogu se pripremati poput kuhanog vina, a napitci od mlijeka i čokolade odlični su uz dodatak začina poput cimeta ili vanili-šećera
Zimi ništa ne grije bolje od fine šalice toplog napitka
U hladnoj Nizozemskoj omiljeni napitak je Koek en Zopie, odnosno mlijeko s anisom. Ono se često poslužuje na uličnim štandovima uz zamrznute kanale po kojima se voze klizači. Osim što brzo zagrijava, ovaj napitak odličan je za ublažavanje kašlja, baš kao i domaći karamelizirani šećer. On se priprema tako da se na vatri oprezno otope 3-4 žlice šećera pazeći da ne zagori nego poprimi lijepu narančastu boju. Zatim se prelije sa 2-3 dl mlijeka i kuha dok se karamel ne rastopi.
Kuhano vino popularan je zimski napitak, a želite li izbjeći alkohol, po sličnom receptu mogu se pripremati i bezalkoholni voćni sokovi. Oni će zamirisati cijelu prostoriju i razveseliti najmlađe. Vrućim napitcima na osnovi mlijeka ili čokolade možete dodati orašaste plodove, začine ili sušenu koricu limuna i naranče.
Svježi đumbir ima blago ljuti okus i vrlo ugodan miris koji se slaže s gotovo svim toplim napitcima, od čokoladnih do voćnih. Može se pripremati i samostalno kao čaj. Budući da jača imunitet, dobro ga je piti na prvi znak prehlade.
Biljne čajeve možete kuhati s dodatkom voća ili sokova. S čajem od metvice se odlično slaže jabuka, a sa šipkom suho voće
U receptima za tople napitke dio običnog šećera možete zamijeniti vanilin-šećerom ili medom. Smeđi šećer također može biti ukusan
VRUĆA ČOKOLADA
Oko 200 g čokolade za kuhanje razlomite na komadiće, dodajte pola dl mlijeka i rastapajte uz neprestano miješanje. Nakon što se rastopi, dodajte još 1 i pol dl mlijeka, dl slatkog vrhnja te malo cimeta. Zagrijte.
MLIJEKO S ANISOM
Zagrijte litru mlijeka do vrenja. U žlicu za čaj stavite ravnu žlicu anisa u zrnu i pustite da odstoji 20 minuta pa izvadite. Ili stavite anis izravno u mlijeko pa procijedite. Dodajte četiri ravne žlice smeđeg šećera.
TROPSKA VRUĆINA
U lončić stavite litru soka od ananasa, šalicu soka od brusnice, tri žlice šećera, štapić cimeta, četiri klinčića i prstohvat muškatnog orašćića. Zakuhajte i otvoreno kuhajte 15 minuta. Poslužite ukrašeno kriškom limuna.