Ljuta i masna hrana pokreću pečenje u želucu, a isto rade i kava i cigarete, pa dan započnite čajem od sljeza ili kamilice. Pomažu i bademi, ali i mineralna voda...
Žgaravica? Želudac manje boli uz čaj od sljeza, bananu i lan...
Žgaravicu uzrokuje povrat kiseline iz želuca u jednjak, a to nastaje jer popusti ventil, tzv. kardia, koja razdvaja ta dva organa. Uzroci žgaravice mogu biti različiti i variraju od stresa do načina prehrane, pojašnjava gastroenterologinja prof. dr. med. Miroslava Katičić.
Tegobe se mogu javiti odmah nakon uzimanja nekih namirnica, a riječ je o osjećaju žarenja i pečenja visoko u području žličice odmah iza prsne kosti. Taj se osjećaj širi prema grlu, a liječnica ističe da ne reagiraju svi ljudi jednako na različite tipove hrane, pa to što kod nekoga uzrokuje žgaravicu kod drugih neće imati nikakvog učinka.
Pokretanje videa...
- Poznato je ipak da neka hrana stimulira lučenje želučane kiseline, a to su uglavnom vrlo ljute namirnice, izrazito slatka ili konzervirana hrana. Masna hrana nije uvijek među uzrocima, a mlijeko i mliječni proizvodi mogu biti među uzrocima jer sadrže kalcij koji izaziva lučenje kiseline - kaže. Dodaje i kako će se žgaravica javiti zbog alkohola, kofeina i nikotina, pa ističe kako je najgore početi dan uz žestoko alkoholno piće, kavu s mlijekom i cigaretu.
- Ljudi koji nemaju takvih tegoba ne trebaju se ograničavati u odabiru namirnica koje će pojesti tijekom ovih blagdana, no oni koji su i ranije imali problema sa žgaravicom trebali bi izbjegavati hranu za koju znaju da im uzrokuje smetnje - savjetuje dr. Katičić.
Ako se žgaravica pojavi, postoji više načina na koje možete izbjeći njezine neželjene učinke.
- Tako se u ljekarnama mogu kupiti lijekovi koji djeluju kao blokatori histaminskih receptora pa treba potražiti famotidin ili različite antacide, kakvih ima na tržištu. Danas postoje i pripravci koji djeluju samo na žgaravicu pa se treba raspitati kod ljekarnika - kaže. Postoje i namirnice koje možemo iskoristiti kao prvu pomoć, a uglavnom ih imamo u svakom kućanstvu.
- Nije lijek, ali svakako služi kao trenutačno olakšanje, a to je soda bikarbona. Ona je vrlo jaka lužina, koja će neutralizirati kiselinu, no kod pojedinih ljudi želudac će naknadno reagirati pojačanim lučenjem kiseline pa će to pogoršati simptome. Ljudima često pomažu i bademi pa je preporuka pojesti desetak badema i žgaravica trenutačno nestaje, a kao prva pomoć može se iskoristiti i mineralna voda.
No ako tegobe potraju nekoliko dana, svakako se treba javiti liječniku koji će preporučiti i snažnije lijekove te vidjeti nije li u podlozi neka ozbiljnija bolest - kaže dr. Katičić. Osim popisa poželjnih i nepoželjnih namirnica, važno je voditi računa o prehrani.
Preporučuje se da obroci, čak i u ovo blagdansko doba, budu mali i česti te da se hrana dobro prožvače jer se upravo tako želudac manje opterećuje pa je broj napadaja žgaravice puno manji.
Čajevi djeluju tako što smiruju želudac i dodatno lučenje želučane kiseline te ga štite od gastritisa, odnosno nagrizanja želučane sluznice. Čajevi od sljeza, lana i mljevene sjemenke lana imaju zaštitnu ulogu jer potiču prirodnu proizvodnju sluzi koja štiti opnu želuca i neutralizira djelovanje želučane kiseline.
PRVA POMOĆ IZ PRIRODE:
- Mineralna voda - U pojedinim slučajevima pozitivno će djelovati ako popijete čašu mineralne vode poslije težih obroka.
- Soda bikarbona - Žličica sode bikarbone rastopljena u čaši vode djeluje na žgaravicu trenutačno i odmah uklanja sve simptome.
- Jabučni ocat - Jabučni ocat, kao i voće poput ananasa, kivija i papaje, sadrži probavne enzime kao što su bromelan i papain, što će poboljšati probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Jedite ih između obroka.
- Banana - S programom borbe protiv žgaravice počnite već ujutro, kad se uobičajeno jede previše kiselih namirnica. Presijecite alkalnim doručkom - zobenom kašom u koju ćete dodati malo oraščića, bananu i malo meda. Poslije toga pojedite krišku dinje i tijelo će dobiti sve što treba.
- Kamilica, metvica, pelin - Djeluju tako da smiruju želudac i dodatno lučenje želučane kiseline te ga štite od gastritisa, tj. nagrizanja želučane sluznice.
- Komorač, anis, kim i sljez - Travari preporučuju čaj od sjemenki anisa, kima ili koromača koji mogu ublažiti žgaravicu, no još učinkovitiji pripravak je čaj od korijena bijelog sljeza.
- Lan - Mljevene sjemenke lana imaju zaštitnu ulogu jer potiču proizvodnju sluzi koja štiti opnu želuca i djelomično neutralizira djelovanje želučane kiseline.
- Đumbir - Nakon jela uzmite nekoliko komadića ušećerenoga đumbira ili popijte šalicu čaja. Žličicu svježe naribanoga đumbira prelijte vrućom vodom na 10 minuta. Ohladite.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: