Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Želei: Brza ljetna osvježenja uspijevaju samo uz pravo voće

Želei: Brza ljetna osvježenja uspijevaju samo uz pravo voće

Za pripremu voćnih i osvježavajućih želea točne mjere su izrazito bitne, a najbolji želei nastaju od brusnice, limuna, bazge, borovnica, ogrozda i zelenih jabuka

Za osvježavajuće želee najbolje je rabiti voće koje sadrži puno pektina jer u kombinaciji s voćnim sokom bolje bubri i stvara čvršću želatinu. Zato su za želee dobri ogrozdi, zelene jabuke, dunje, brusnice, limuni, borovnice, bijeli ribiz i bazga. Manje pektina sadrže jagode, maline, trešnje, šljive i marelice, no tada se dodaje kupovna prah-želatina. Točne mjere najbitnije su pri pripremi ovog osvježavajućeg deserta. 

Količina vode, želatine ili voćnog soka mora biti točna kao što je na receptu. U pliću posudu uspite točno onoliko vruće vode koliko piše u receptu. Pospite želatinom u prahu te miješajte pjenjačom ili vilicom dok se smjesa potpuno ne sjedini. Pazite da je želatina potpuno umućena jer biste u suprotnom mogli dobiti grudičasti žele. 

POGLEDAJTE VIDEO: Bebino uzbuđenje nakon što je probala sladoled

Pokretanje videa...

01:22

Nakon što ste to napravili, dodajte hladnu vodu ili voćni sok, ovisno o receptu. Sve jako dobro promiješajte jer je to zaslužno za postojanost želea. Tada ohladite. Ako vam je žele gumenast, vjerojatno niste dodali dovoljno vode ili niste dovoljno dobro miješali. Ako vam je prevodenast, moguće je da se nije hladio dovoljno dugo ili ste dodali previše vode. Nije preporučljivo prstima bosti žele kao metodu testiranja kako biste provjerili je li dovoljno "stisnut" jer ćete dobiti rupu u njemu. Najbolje ga je lagano protresti i ako je još vodenast ostavite ga još neko vrijeme u hladnjaku.

Fotolia

Ne stisne li se ni nakon nekoliko sati, problem je možda u voću jer ako ste dodali svježi ili smrznuti ananas, papaju, kivi ili smokve, želatina u kombinaciji s njima neće djelovati. Svoja mala remek-djela možete poslužiti u šalicama, čašicama, kallupima ili u izdubljenom voću poput limuna, lubenica ili dinja.

Pita od jabuka kakvu su radile naše bake - po receptu iz 1964.
Pita od jabuka kakvu su radile naše bake - po receptu iz 1964.

Žele u dinji

Sastojci: malo veća dinja, šalica kipuće vode, 1/2 šalice nezašećerenog soka od jabuke, vrećica instant-želatine, prema želji šalica jagoda nasjeckanih na listiće

Priprema: Prerežite dinju napola. Odstranite sjemenke. Odrežite dio kore kako bi polovice mogle stajati. U većoj posudi razmutite želatinu s kipućom vodom. Dodajte sok od jabuke, dobro izmiješajte i, prema želji, jagode. Izlijte u polovice dinje. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite preko noći. Prije posluživanja svaku polovicu možete prerezati na tri jednaka dijela.

Slasna želatina s marelicama

Sastojci: pakiranje želatine s okusom limuna, šalica kipuće vode, šalica ohlađenog soka od jabuke, konzerva marelica (ocijeđenih i narezanih na kockice)

Priprema: Rastopite želatinu s kipućom vodom. Dodajte hladan sok od jabuke. Pokrijte i ostavite u hladnjaku dok se napola ne zgusne. Dodajte marelice i izlijte u posude za posluživanje. Ohladite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti
CRNE, PLAVE, SIVE...

Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti

Iako boju očiju prvenstveno određuje količina i raspodjela pigmenta melanina, od davnina se boju očiju povezuje i s osobnošću. Otkrijte što vaše oči govore o vama...