Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zdravi prirodni zaslađivači mogu sniziti krvni tlak

Zdravi prirodni zaslađivači mogu sniziti krvni tlak
1

Umjesto štetnih, umjetnih zaslađivača, stručnjaci preporučuju prirodne, poput primjerice stevije i slada riže ili kukuruza koji nemaju mnogo kalorija

Osim što pomaže u mršavljenju, zaslađivač oligofruktoza snižava krvni tlak, pokazalo je američko istraživanje. Dobiva se iz artičoka, kozje brade, bijelog luka i mnogih žitarica, no u većoj količini nalazi se u korijenu cikorije iz kojeg se dobiva za industrijske potrebe. Oligofruktoza je “gorivo” za dobre bakterije koje jačaju imunitet i pomažu u prevenciji crijevnih bolesti. Ima manju kalorijsku vrijednost od ostalih ugljikohidrata zahvaljujući posebnoj strukturi koju probavni enzimi nisu u mogućnosti sasvim probaviti zbog čega se često dodaje u “light” namirnice poput sladoleda, mliječnih proizvoda i slatkiša. Za razliku od prirodnih, umjetni zaslađivači sintetičkog su podrijetla. Iako ih proizvođači reklamiraju kao odličnu zamjenu za bijeli šećer, mogu izazvati probavne teškoće, mučninu i glavobolju. Stručnjaci za prirodnu prehranu preporučuju da ih je najbolje izbjegavati i daju prednost prirodnim zaslađivačima: steviji (koja je 300 puta slađa od šećera), sladovima ječma, riže ili kukuruza te sirupima javora ili agave

>>Ciklamat, saharin i aspartam samo su neki od tisuća umjetnih zaslađivača koji se koriste kao zamjena za omraženi bijeli šećer, no istraživanja pokazuju kako u većim količinama mogu biti štetni za organizam (povezuju se s depresijom, hiperaktivnošću, Alzheimerom), a sumnja se da su i kancerogeni.

>>Rižin i kukuruzni slad vrlo su slatki i aromom sličniji medu nego šećeru, a ječmeni slad ima pomalo gorkastu notu. Kolači se mogu zasladiti i prirodnim, gustim jabučnim sirupom koji ima voćnu aromu. Uz prirodne zaslađivače dodatnu slatkoću daje suho voće poput grožđica, marelica, šljiva, brusnica, datulja ili smokava. Zdravi zaslađivači mogu poslužiti kao nadahnuće za blagdanske slastice.

>>Sirup datulja rjeđi je od sirupa šećerne trske, a koristi se za pripremu slastica i deserata. Koristi se i sirup iz meksičke agave koji je bogat mineralima, a osobito obiluje željezom

>>Osim što izaziva kvarenje zubi, bijeli je šećer glavni krivac prekomjerne tjelesne mase. Premda se smeđi šećer smatra zdravijom zamjenom, i on brzo ulazi u krv pa zapravo nije puno bolji izbor




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0