Osim zdrave prehrane, koja uključuje puno voća i povrća, glavobolju ćete spriječiti pijenjem vode i biljnih čajeva, a izbjegavanjem kofeinskih pića
Zdrava prehrana bogata vlaknima sprečava migrene
Hrana je jedan od najčešćih uzročnika migrene, tvrde britanski stručnjaci. Pazite li što jedete, drastično ćete smanjiti mogućnost napadaja ili umanjiti jačinu migrena.
- Migrenozne glavobolje mogu biti znak alergije ili preosjetljivosti na određenu vrstu hrane i na kemikalije s kojima svaki dan dolazite u kontakt. Lista potencijalnih uzročnika među hranom poprilično je dugačka. Najbolje ćete proći ako izbjegavate prerađenu hranu te jedete onu zdravu, svježe pripremljenu - kaže britanski nutricionist i naturolog Max Tomlinson.
Kofein izaziva širenje krvnih žila. Ako ga tijelo ne dobiva, žile se sužuju, izazivajući na taj način jake glavobolje. Stoga je kavu ipak puno bolje zamijeniti biljnim čajevima, vodom i svježim sokovima.
Posebno je važna voda. Dehidrira li, tijelo će vas na to upozoriti tupom glavoboljom. Mogućnost dehidracije umanjit će i svakodnevni unos voća i povrća bogatih vodom. Sol je uzročnik visoka krvnog tlaka koji kod nekih ljudi također može izazvati pojavu jakih migrena. Potrebno je stoga pripaziti na količinu soli koju dodajete u hranu.
Tu su i otrovi nastali kao posljedica usporena metabolizma. Oni vrlo lako mogu prouzročiti “otrovne” glavobolje, navode stručnjaci. Kako bi probava bila uredna, preporučljivo je jesti 40 grama vlaknaste hrane, poput smeđe riže, grahorica i sirova povrća na dan. Za živce i mišiće vrlo je važan i magnezij. Njegov nedostatak može izazvati jake migrene. Namirnice bogate magnezijem su jabuke, marelice i smeđa riža.
ŽENE PATE OD MIGRENA ČEŠĆE OD MUŠKARACA
Osim jake, iritirajuće boli, simptomi su migrene mučnina, povraćanje, smetnje s vidom te preosjetljivost na svjetlost, zvukove i miris. Migrenozni se bolovi, pokazala su istraživanja, češće javljaju kod žena nego kod muškaraca, a mogu zahvatiti i samo jednu stranu glave. Ponekad se mogu javiti i kod djece.
TOPLO VRIJEME POVEĆAVA RIZIK OD GLAVOBOLJA
S dolaskom sve toplijih dana, ljudi skloni migrenoznim glavoboljama podložni su još i većem riziku od pojave bolova, utvrdili su američki stručnjaci. Već i porast temperature od samo 5°C povećava rizik od bolova za 7,5 posto, pokazala je studija.
RECEPT PROTIV MIGRENE
Zagrijte pećnicu na 180°C. Na dno lima srednje veličine u jednome sloju posložite cikoriju. Umiješajte češnjak u povrtni temeljac te sve prelijte preko cikorije. Pecite u pećnici 30-ak minuta. Tijekom pečenja preokrenite cikoriju. Posložite ribu na cikoriju te preko svega naslažite kriške limuna. Zatim pecite još 8-10 minuta, sve dok riba ne bude posve pečena. Raspodijelite ju na dva tanjura. Prije posluživanja na cikoriju pospite zapečene bademe. Kako biste ribu natopili preostalim sokom, kriške limuna dobro pritisnite nožem, potom ih bacite.