Sir posljednjih desetljeća zauzima sve važnije mjesto u prehrani, no njegov unos bi trebalo ograničiti na 53 grama na dan jer sve više od toga povisuje rizik od raka
Zbog previše sira u prehrani raste rizik od raka mjehura
Kod onih koji dnevno unesu više od 53 grama sira rizik od raka mjehura je veći za 50 posto, dok manje količine od toga ne predstavljaju opasnost, otkrili su britanski znanstvenici. Studija je nastala promatranjem prehrambenih navika 200 pacijenata s rakom mjehura te 386 volontera.
Promatrali su i druge faktore u prehrani koji mogu povećati ili smanjiti rizik raka te su utvrdili da svakodnevno unošenje maslinova ulja u organizam učinkovito smanjuje rizik od pojave tumora. Mlijeko s druge strane ne utječe znatno na povećanu sklonost obolijevanju kao niti riba, piletina, jaja i margarin.
Jedemo sve više sira
Sir je posljednjih desetljeća sve prisutniji u prehrani. 1997. godine ljudi su u prosjeku jeli 103 grama sira na tjedan, dok je u 2009. taj broj narastao na 116 grama. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu European Journal of Cancer.