Jedno pakiranje maslaca od 250 grama jednako je kilogramu emisije CO2. Analizirali su ukupno 212 biljnih namaza i margarina na 21 europskom i sjevernoameričkom tržištu i 21 vrstom maslaca
Zbog kravljih plinova maslac je tri puta više štetan za okoliš
Maslac je još uvijek vrlo cijenjena namirnica, iako velik dio potrošnje u običnim kućanstvima zauzimaju margarin i sirni namazi. Posljednjih godina strašno mu je porasla cijena, a sada je jedna studija pokazala da njegova proizvodnja može imati i vrlo štetne učinke na okoliš.
Budući da je proizvodnja hrane značajan uzrok globalnih promjena u okolišu, procjenjuje se da je prehrambeni sektor odgovoran za gotovo 30 posto stakleničkih plinova. Zato su znanstvenici su proveli ispitivanja uspoređujući biljne namaze i margarine s mliječnim ekvivalentima.
Pokretanje videa...
Otkrili su da je za svaki kilogram proizvoda prosječni ekvivalent emisije CO2 za biljne namaze 3,3 kilograma, u usporedbi s nevjerojatnih 12, 1 kg za mliječne proizvode. Zapravo, samo jedno pakiranje maslaca od 250 g jednako je kilogramu kravlje emisije CO2. Analizirano je ukupno 212 biljnih namaza i margarina na 21 europskom i sjevernoameričkom tržištu i 21 vrstom maslaca.
Studija je potvrdila ono što se već zna - da stočna hrana i uzgoj stoke, uključujući krave, te plinovi koje one ispuštaju zajedno s isparavanjima iz stajskog gnoja značajno doprinose utjecaju klimatskih promjena s većim učinkom od većine drugih faktora.
U proizvodnji sirovog mlijeka, ključnog sastojka mliječnog maslaca, 39 posto stakleničkih plinova dolazi iz metana koji je upravo sastavnica kravljih plinova. I dok ugljični dioksid redovito dobiva lošu reklamu, metan je oko 80 puta snažniji i odgovoran je za 25 posto globalnog zagrijavanja.
Stručnjaci govore da bi se postigli ciljevi emisija plinova namijenjeni ograničavanju globalnog zagrijavanja na 1,5°C do 2050. godine, treba provesti temeljnu transformaciju prehrambenog sustava. U zapadnim se zemljama ljudi trenutno ljudi previše oslanjaju na meso i mliječne proizvode.
Ostali biljni namazi imali su, u usporedbi s maslacem, znatno niži otisak ugljika, a za njihovu je proizvodnju korišteno manje vode i zemlje. Studija je, naglašavaju, jedan od načina na koji se ljudima može pomoći da razumiju utjecaj koji ima izbor hrane ima na okoliš.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...