U kombinaciji s obiljem svježeg proljetnog povrća, mesom, začinima te raznolikim umacima pašta može savršeno i zdravo jelo za svaki dio dana
Zalogaji od svježeg povrća i tjestenine su najzdraviji
Tjestenina ima izvrsnu moć preobrazbe i zato je mnogi gastro-majstori smatraju idealnim jelom. Odlično pristaje juhama, salatama, umacima, glavnim jelima, a i slanim desertima. No njena najzdravija varijanta dolazi iz kombinacije sa svježim proljetnim povrćem. Toploj salati od tjestenine najbolje će pristajati kuhano povrće, poput špinata, brokule, graška i šparoga. Povrće je dovoljno preliti maslinovim uljem, na kojem je kratko popržen češnjak, te dodati tjestenini. Kuhane šparoge možete iskoristiti i u laganom umaku s parmezanom, a grašak će pristajati i toplim i hladnim salatama, kao i umacima od vrhnja ili rajčice. Listovi svježeg špinata i narezana rotkvica zdravo će začiniti hladne salate, a uz njih će odlično ići i nasjeckani mladi luk.
>>> Bosiljak idealno začinja tjesteninu. Blag, ali dovoljno aromatičan, u umake se dodaje i sušen i svjež. Salate će najbolje začiniti svježi bosiljak
>>> Majčina dušica se dodaje umacima za tjesteninu ako želite pojačati okus glavnog jela. Možete je koristiti istodobno s bosiljkom i peršinom
>>> Parmezan ima bolji okus kupite li ga u komadu pa naribate prema potrebi. Uz tjesteninu najbolje ide s mesnim umacima, osobito s bologneseom
>>> Mažuran se može koristiti i u jelima s tjesteninom, no zbog snažne arome s njime ne treba pretjerivati. Preporučuje se jer stimulira probavu
>>> Kadulja zbog intenzivna mirisa najbolje pristaje mesnim umacima. Sjajno se veže s peršinom pa nekoliko listića možete staviti i u obične umake
>>> Peršin je gotovo neizostavan začin svim jelima, osobito tjestenini. Ne volite li jake arome, peršin je odličan izbor za lagano začinjanje jela
>>> Jedan od najpoznatijih umaka za tjesteninu je onaj od rajčica. Za njega se mogu koristiti svježe rajčice, cijele ili u komadima iz konzerve ili iz tube. Najbolje mu pristaju bosiljak i peršin.
>>> Bijeli umak za tjesteninu od vrhnja za kuhanje, mlijeka i parmezana gotov je za 15-ak minuta. U njega možete dodati šampinjone ili grašak kako biste pojačali okus.
>>> Tjestenini izvrsno pristaje i jednostavni umak od maslinova ulja. Nakon što je ocijedite, vratite je u zdjelu, pospite uljem i zagrijte. Dodajte sol, peršin ili bosiljak i poslužite.
>>> Sol je u tjesteninu najbolje dodati čim voda zakuha. Dodate li je odmah na početku s vodom, može oštetiti aluminijske posude. Na 0,5 kg tjestenine idu dvije žlice soli.
>>> Talijani tjesteninu nikad ne ispiru nakon kuhanja jer se, kažu, tako uklanja aroma i škrob koji omogućuju da se umak dobro sjedini s njom. Zbog toga ne treba stavljati ni ulje u vodu.