Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zagrebačka 'Dvorišta' otkrivaju zanimljivost u centru: 'Djed je bio brz na jeziku i crtežu'

Zagrebačka 'Dvorišta' otkrivaju zanimljivost u centru: 'Djed je bio brz na jeziku i crtežu'
3

Jedno od deset dvorišta Gornjega grada krije novootvorenu galeriju s djelima Ota Reisingera. Iza sebe je ostavio 50.000 karikatura

VIDEO

Deset dvorišta za deset godina, jedna je od osnovnih poruka popularne zagrebačke manifestacije "Dvorišta". Posjetitelji u 12 dana trajanja manifestacije mogu uživati u deset skrivenih gradskih oaza, jedna od njih malo je i intimno dvorište novootvorene Kuće karikature Oto Reisinger u Radićevoj 44a.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Rashladite vrele ljetne večeri: Otvorena zagrebačka Dvorišta, zavirite u skrivene oaze grada 00:46

- Naše dvorište skriva novootvorenu galeriju, tri mjeseca staru, posvećenu našem djedu, najvećem hrvatskom karikaturistu. Ovo je sad prvi postav koji objedinjuje univerzalne teme. Riječ je o jednom zabavnom sadržaju i ima pretenciozan karakter, kakav je on sam bio, želim da se svi dobro zabave, a onda kulturno i uzdižu uz to - rekao nam je Otov unuk Marko Reisinger.

Osam godina nakon smrti legendarni hrvatski karikaturist Oto Reisinger je početkom 2024. godine dobio u Zagrebu svoju Kuću karikature. Reisingerove karikature godinama su u Vjesniku - iz dana u dan, tijekom više od trideset godina (!) - duhovito i kritički secirale svakodnevicu i različite društvene pojave, a njegovi likovi Pero, Klara i Štefek svoj novi dom pronašli su u ovom izložbenom prostoru u središtu grada. Iako arhitekt po struci, Oto je prije svega bio crtač, svestrani likovnjak, vješt u raznim likovnim tehnikama, karikaturist-komentator podjednako virtuozan u crno-bijelom i kolornom crtežu, a prije svega znatiželjni promatrač života i ljudske svakodnevice.

Rashladite vrele ljetne večeri: Otvorena zagrebačka Dvorišta, zavirite u skrivene oaze grada
Rashladite vrele ljetne večeri: Otvorena zagrebačka Dvorišta, zavirite u skrivene oaze grada

Jedan od najbriljantnijih predstavnika hrvatske i svjetske karikature za sobom je ostavio golemi opus. Duhovit i jednostavan, bio je brz koliko na jeziku, toliko i u crtežu. Po vlastitoj procjeni nacrtao je 50-ak tisuća karikatura i ilustracija. Radove je objavljivao i u stranim listovima i časopisima. Za svoj rad je 1983. godine primio najvišu državnu nagradu - nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo. Zagrepčani ga pamte kao prepoznatljivo lice grada, a ideje za karikature smišljao je svakodnevno upijajući grad, ljude, priče i njegovu atmosferu. Predstavljao je dio građanske kulture Zagreba, dio njegova identiteta. Temama koje je obrađivao bio je aktualan u trenutku, ali je golemom i neprocjenjivom ostavštinom ostao aktualan do danas.

- Tijekom trajanja 'Dvorišta' ulaznica je smanjene za 50 posto, odnosno stoji četiri eura. Ova manifestacija, zahvaljujući svojoj masovnosti i popularnosti, omogućuje i nama da smanjimo cijene. Zadovoljan sam s cijelom idejom, vjerujem da je Gornji grad srce grada koje živi cijelu godinu, a ne samo ljeti. U ljetnim mjesecima pogotovo nam je svima drago da su 'Dvorišta' oživjela Gornji grad - rekao je Marko dodajući kako se nada da će i iduće godine sudjelovati u ovoj manifestaciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti