Želite li ojačati imunitet i zdravlje, započnite dan smoothijem od voća ili povrća, ili njihovom kombinacijom. Uz dodatak nekih začina takvi napici mogu imati i snažno ljekovito djelovanje
Začini svoj smoothie, lakše topi kile i budi otporniji na viruse
Želite li ojačati imunitet i zdravlje, započnite dan smoothijem od voća ili povrća, ili njihovom kombinacijom. Takav napitak može biti i međuobrok, a ukoliko mu dodate i određene začine, može imati i ljekovita svojstva. Evo koje začine možete dodavati kod njihove pripreme te kako izabrati baš onaj koji vam treba:
Đumbir
Sadrži posebne fitonutrijente gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva i pospješuju rad probavnog sustava. Kao i većina drugih začina, ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma. Smiruje želudac te ublažava mučnine.
Može se kombinirati s: jabukama, bananama, narančama, limunom, kruškama, smokvama, datuljama, tropskim voćem, mrkvom, lisnatim povrćem.
Dodajte 1 žličicu svježe naribanog đumbira.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Kurkuma
Pridonosi općem zdravlju organizma prvenstveno zahvaljujući biljnom pigmentu kurkumina, koji je jedan od najjačih antioksidanata i posjeduje snažna protuupalna svojstva, djeluje antikancerogeno i pogoduje optimalnoj funkciji jetre povećavajući njenu detoksikaciju.
Može se kombinirati s: bananama, vanilijom, ananasom, narančom, mangom, datuljama i kakaom.
Dodajte 1 žličicu praha.
Crni papar
Sadrži piperin, jedinstveni fitonutrijent koji ima snažnu antioksidativnu aktivnost kao i antibiotska svojstva protiv niza bakterija. Hranjive tvari u papru pouspješuju probavu te djeluju na smanjenje nadutosti, odnosno sprječavaju stvaranje plinova u crijevima.
Može se kombinirati s: mangom, ananasom, kupinama, grejpom, jagodama, sokovima od povrća, dinjom.
Dodajte 1/2 do 1 žličicu papra.
Bosiljak, kopar i korijander
Zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida imaju jaka antioksidativna svojstva, pa djeluju protuupalno u organizmu. Važnost antioksidativnog djelovanja upravo je u zaštiti organizma od djelovanja slobodnih radikala za koje je poznato sudjeluju u nastanku raznih oboljenja.
Dodati 2-3 lista u smoothie s zelenolisnatim povrćem.
Menta
Taj začin potiče probavu te smiruje želudac kod probavnih smetnji i upala. Snažan miris metvice je vrlo učinkovit u čišćenju nosa, grla, bronha i pluća, te pomaže olakšati simptome astme i prehlade.
Može se kombinirati s: limetom, grejpom, dinjama, bobičastim voćem, krastavcem.
Dodati oko 3-4 lista u smoothie.