Vijek trajanja sušeenih začina je šest mjeseci, a svježih samo par dana. Zamrznete li ih na pravi način, trajati će duže bez da izgube okus i miris
Začine iskoristite odmah ili zaledite za duže trajanje
Svježe začinsko bilje trebalo bi se iskoristiti odmah nakon rezanja kako bi bilo vrhunski dodatak jelu. No, vijek trajanja može mu se produljiti sušenjem ili spremanjem u hladnjak. Omotavanje u papirnati ručnik, pa u vrećicu iz koje se istisne zrak te stavljanje u hladnjak produljuje mu vijek za desetak dana. Peršin i bosiljak mogu se samljeti i zalediti u posudicama za led pa će dulje zadržati potreban okus. Za odličan okus sušeni začini trebali bi se potrošiti do šest mjeseci nakon otvaranja pakiranja. Spremaju se na tamna i suha mjesta, što dalje od izvora topline, kao što su štednjak i perilica.
>>Dugo kuhanje smanjuje intenzitet začina pa ih je najbolje dodati pred kraj. Svježe začinsko bilje raskidajte prstima da pusti ulja i pojača okus.
>>Pri kupnji svježih začina bitno je da bilje što jače miriše. Izbjegavajte one koji imaju smeđe mrlje, mlitavu ili mekanu površinu te slab miris.
>>Sušenim začinima treba provjeriti rok trajanja, što je dulje pakirano, to će prije izgubiti miris. Iz istog razloga bolje je kupovati manja pakiranja.