Donosimo vam tri recepta za pripremu domaćeg kruha. Sve sastojke već imate kod kuće, a dobit ćete vrhunski kruh koji će biti puno bogatijeg okusa nego onaj kupovni
Zaboravili ste kupiti kruh? Evo 3 super recepta za fini domaći
Seljački kruh
Sastojci: 300 g glatkog bijelog brašna, 300 g crnog brašna, žlica šećera, 2 žličice soli, 1 suhi kvasac (ili domaći kvas, recept je niže u tekstu), 400 ml mlake vode.
Priprema: Pomiješajte sve suhe sastojke pa dodajte suhi kvasac i vodu. Miksajte oko 10 minuta dok smjesa ne postane glatka. Prekrijte je kuhinjskom krpom i ostavite na toplom oko sat vremena.
Potom tijesto premijesite, oblikujte okrugli kruh, stavite ga na protvan koji ste posuli brašnom i stavite neka se diže još sat vremena. Potom ga premažite vodom i pecite 15 minuta na 220 stupnjeva. Nakon toga temperaturu smanjite na 200 i pecite kruh još 40 minuta.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Zobeni kruh sa sjemenkama
Sastojci:
450 g zobenog brašna, žličica šećera, žličica soli, pakiranje suhog kvasca, 250 ml mlake vode, 3 do 4 žlice suncokretovog ulja, 100 do 150 g bundevinih sjemenki
Priprema:
Pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac. Dodaj mlaku vodu i ulje pa miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Potom u tijesto rukama umiješajte 2/3 sjemenki, prekrijte tijesto krpom i ostavite neka se digne, oko sat vremena.
Tijesto zatim premijesite, oblikujte u štrucu, premažite je vodom i uvaljajte u ostatak sjemenki. Prebacite na brašnom posut protvan ili u nauljen kalup za kruh. Pokrijte i ostavite sat vremena. Pecite ga na 200 stupnjeva 15 minuta pa smanjite temperaturu na 180 i ostavite još pola sata.
Napomena: Ako kod kuće nemate zobeno brašno, a imate zobene pahuljice, tada ga napravite sami. Vrlo je jednostavno. Stavite pahuljice u blender i usitnite .
Kukuruzni kruh
Sastojci:
250 g kukuruznog brašna, 250 g glatkog brašna, pola svježeg kvasca, pola vrećice praška za pecivo, žličica šećera, 200 ml mlijeka, 200 ml vode, 3 žličice soli, žlica suncokretova ulja, 2 žlice kukuruzne krupice
Priprema:
Pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavite sa strane da se aktivira. U zdjeli pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno te dodajte sol i prašak za pecivo. U smjesu suhih sastojaka dodajte aktivirani kvasac, vodu i žlicu ulja te zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke. Tijesto ostavite u toplom kutku doma, pokriveno krpom ili prozirnom folijom, da se diže oko pola sata. Kad se udvostručilo volumenom, tijesto premijesite i stavite u kalup za pečenje kruha. Ostavite da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zarežite crtice na površini. Posipajte kruh kukuruznom krupicom i stavite peći od 20 do 30 minuta na 180 stupnjeva. Kruh nakon pečenja ostavite da se ohladi i tek ga onda režite na šnite.