Ljeto s Podravkom: Cupcakes s pršutom i tikvicama možete po želji začiniti s čili papričicama, a isto vrijedi i za Salsu dalmatinu, osobito ako želite pikantniji okus
Za ukusan početak tjedna tu su Cupcakesi i Salsa dalmatina
Cupcakes s pršutom i tikvicama
Ako u sezoni tikvica ne znate što bi s njima, predlažemo da pripremite slane cupcakese u pršutu i tikvicama obogaćene mirisnim vlascem koji im daje sasvim poseban okus. Po želji možete dodati i čili papričice koje će pojačati pikantnost. Toplo preporučujemo kao prijedlog za večeru s prijateljima.
Jednostavno/45 minuta/Za 4 osobe
Sastojci: 350 g tikvica, 6 žlica SMS maslinovog ulja, 60 g pršuta (6 ploški), 180 g Glatkog brašna Podravka, 1 žličica Vegete bilje Mediterana mix, 2 žličice Praška za pecivo Dolcela, 2 jaja, 100 ml jogurta, 60 g sušene rajčice u ulju, 100 g ricotte, 1 žlica nasjeckanog vlasca
Priprema:
Tikvice narežite na uzdužne ploške i na 2 žlice zagrijanog maslinova ulja kratko popecite da uvenu i mogu se saviti. U kalupe za muffine stavite 2 ploške tikvica (u križić), a preko njih cijelu ili pola ploške pršuta. Brašno pomiješajte s Vegetom bilje Mediterana mix i praškom za pecivo.
Jaja i jogurt razmutite, dodajte ostatak maslinovog ulja i narezane rajčice. Umiješajte pripremljeno brašno i smjesu rasporedite u obložene kalupe muffina (12 komada). Na svaki cupcake stavite žličicu ricotte i pospite vlascem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25 minuta. Uz ovaj aromatični cupcakese poslužite jogurt.
Savjet: Po želji možete umiješati i čili papričicu što će pojačati pikantnost.
Salsa dalmatina
Jednostavno/20 minuta/Za 4 osobe
Sastojci: 300 g Tjestenine (Fusilli) Podravka, 2 EVA Tuna fileta u maslinovom ulju (2x115g), 1 Salsa blaga Podravka (410 g), 40 g naribanog parmezana, 1 žlica narezanog bosiljka za posluživanje
Priprema:
Tjesteninu skuhajte al dente u većoj količini kipuće, blago posoljene vode, a zatim je ocijedite. Salsu blago zagrijte, umiješajte EVA Tuna filete u maslinovom ulju i kratko prokuhajte. Tjesteninu prelijte pripremljenim umakom, pospite narezanim bosiljkom, naribanim parmezanom i poslužite.
Savjet: Ako volite pikantnije okuse, upotrijebite salsu ljutu Podravka.
Savjet nutricioniste: Katarina Pentek, dipl.inž.preh.teh. Nutricionist
Danas se za doručak počastite istinskom delicijom cupcakesom s pršutom i tikvicama. Tikvice sadrže raznovrsne nutrijente koji potiču zdravlje organizma. Visok udio vode čini ih idealnom namirnicom za dijetu. Općenito, nutritivni sastav tikvica djeluje tako da štiti srčano-krvožilni sustav od bolesti kao što su ateroskleroza, srčani i moždani udar, a magnezij i kalij prisutni u tikvicama, reduciraju visoki tlak.
Antioksidansi, vitamin C i beta karoten, sudjeluju u procesima koji sprečavaju oksidaciju kolesterola. Za ručak uživajte u Salsi (šalši), jelu koje je svojim iznimnim okusom osvojilo svijet. Glavni sastojak salse je rajčica, namirnica koja ima dugotrajne pozitivne učinke na naše zdravlje. Za to je najzaslužniji pigment likopen koji u proizvodima rajčice ima mnogo veću iskoristivost nego u svježoj rajčici.