Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Za slatke blagdane: Neodoljivi i maštoviti adventski kolačići

Za slatke blagdane: Neodoljivi i maštoviti adventski kolačići
11

Poslužite okruglice uz toplu čokoladu, a možete ih i umočiti u čokoladnu glazuru. Naribanu limunovu koru prema želji možete zamijeniti korom limete ili naranče

Skandinavsko drvce od keksa

Sastojci: 200 g šećera, 400 g brašna, 100 g maslaca, 200 ml slatkog vrhnja, 1/2 žličice sode bikarbone, 2 jaja, žlica ekstrakta vanilije, 2 žličice praška za pecivo; glazura: 140 g šećera u prahu, bjelanjak, malo limunova soka, aroma vanilije

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. U zdjeli promiješajte maslac, šećer, ekstrakt vanilije, jaja i slatko vrhnje. Prosijte suhe sastojke pa dodajte u smjesu. Ostavite tijesto da se hladi oko dva sata. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto i od njega narežite zvjezdice u tri različite veličine (rabite kalupe za kolače). U sredinu svakoga kolačića probodite rupu. Pecite oko šest minuta. Ostavite kolačiće da odstoje nekoliko sati. Za glazuru umutite bjelanjak pa dodajte ostale sastojke te mutite dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ukrasite kolačiće glazurom i složite ih jedan na drugi tako da ih naredate na drveni štapić.

Okruglice s limunom

Sastojci: 200 g šećera u prahu, 1,5 žlicica naribane limunove kore, 130 g maslaca, žličica ekstrakta vanilije, 400 g brašna, 1/2 žličice soli

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. U zdjeli izmiksajte maslac pa dodajte četvrtinu šećera u prahu i žličicu vanilije. Dodajte brašno, limunovu koru i sol pa miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Prekrijte i ohladite oko 30 minuta. Oblikujte smjesu u okruglice i poredajte u lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite 15-20 minuta. Izvadite iz pećnice i premjestite u zdjelu. Pospite ih šećerom u prahu i ostavite u hladnjaku da se ohlade. Nakon što se ohlade, još jedanput ih pospite šećerom u prahu.

Okruglice od čokolade s kikirikijem

Sastojci: 200 g šećera, 150 ml mlijeka, 60 g maslaca, 200 g sljezovih kolačića, 100 g namaza od kikirikija, 1/2 žličice vanilije, 350 g čokolade za kuhanje, 2 žličice nasjeckanih kikirikija

Priprema: Premažite plitku posudu maslacem. U toj zdjeli pomiješajte šećer, mlijeko i ostatak maslaca. Stavite na umjerenu vatru i miješajte desetak minuta. Smanjite vatru pa miješajte još nekoliko minuta. Maknite s vatre i dodajte sljezove kolačiće, namaz od kikirikija i vaniliju. Prebacite smjesu u veliku posudu te hladite oko 45 minuta. Oblikujte smjesu u kuglice i ostavite da se hlade još 15 minuta na masnom papiru. U zdjelu stavite čokoladu natrganu na komadiće i kuhajte na slaboj vatri dok se ne otopi. Umočite jednu po jednu kuglicu u čokoladu. Pospite nasjeckanim kikirikijem i pustite da se ohlade.

Blagdanski cupcakes

Sastojci: 450 g brašna, 350 g raznoga suhog voća, 320 g smeđeg šećera, 250 ml mineralne vode, 80 g nasjeckanih oraha, 100 g badema, žlica sode bikarbone, žlica praška za pečenje, 3 žlice pomiješanih muškatnih oraščića i korijandra, 2 žlice cimeta, 2 žlice kukuruznog brašna, limunova i narančina kora, 50 ml limunova soka, 60 ml narančina soka, 2 žlice jogurta, 1,5 žlica jabučnog octa, 2 žlice ulja; ukrašavanje: marcipan, glazura (250 g šećera, limunov sok, bjelanjak).

Priprema: Pomiješajte nasjeckano sušeno voće i orahe s 50 g brašna. Stavite sa strane. U velikoj posudi pomiješajte ostatak brašna sa sodom bikarbonom, muškatnim oraščićem i korijandrom, cimetom i kukuruznim brašnom. Prosijte sastojke pa dodajte bademe te limunovu i narančinu koru. U posebnu zdjelu pomiješajte šećer, limunov i narančin sok, jogurt, jabučni ocat i ulje. Dodajte “mokre” sastojke u prosijanu mješavinu i ulijte mineralnu vodu. Promiješajte pa dodajte mješavinu s orasima i voćem. U kalup za muffine ulijte smjesu. Pecite na 160°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi. Možete ih ukrasiti marcipanom, glazurom od šećera i limuna.

Snjegović-kolačići

Sastojci: 200 g maslaca, 300 g šećera, 5 jaja, 5 žlica vanilije, 400 g brašna, 3 žlice praška za pecivo, prstohvat soli; “royal icing ”: 140-180 g šećera u prahu, bjelanjak, 4-5 kapi limunova soka, 2-3 kapi arome vanilije ili limuna; ukrašavanje: bomboni, sušene marelice, slani štapići, čokolada

Priprema:  Zagrijte pećnicu na 180°C. U lim za pečenje stavite papir za pečenje. U velikoj posudi pomiješajte maslac i šećer. Miješajte oko dvije minute dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte jaja pa promiješajte električnim mikserom. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Polako dodajte smjesu s maslacem i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ohladite prije nego što razvaljate smjesu.

Razvaljajte tijesto pa pomoću kalupa izrežite snjegovića. Nemate li kalup, možete na papiru nacrtati oblik osmice i prema njemu izrezati tijesto. Za oblikovanje snjegovića mogu poslužiti i dvije čaše, veća i manja. Pecite oko osam minuta dok kolačići ne dobiju zlatnu boju. Za glazuru izmutite bjelanjak, postupno dodajte šećer u prahu. Kad smjesa postane gusta, dodajte limunov sok i aromu. Glazurom premažite kolačiće. Bombončićima izradite oči i usta, od suhe marelice nos, a štapići umočeni u čokoladu ili krupno rezana čokolada poslužit će kao ruke i prsti. Za ruke možete staviti kap crne boje u “royal icing”.

Paprenjaci

Sastojci: 2 jaja, 250 g šećera, 30 g hladne mase od marcipana, 50 g kandirane limunove kore, 250 g brašna, žličica praška za pecivo, žličica začina za paprenjake, 3 žlice trešnjevače, bjelanjak, prstohvat soli, 200 g šećera u prahu

Priprema: Miksajte jaja i šećer pet minuta da dobijete pjenastu masu. Sitno naribajte marcipan pa usitnite kandiranu limunovu koru te je s marcipanom umiješajte u masu od jaja. Izmiješajte brašno, prašak za pecivo i začine za paprenjake. Prosijte ih u mješavinu s jajima i zamijesite glatko tijesto. Pospite brašnom radnu površinu. Oblikujte od tijesta kuglice. Obložite papirom limove za pečenje, složite na njih paprenjake i ostavite da stoje preko noći. Zagrijte pećnicu na 160°C. Premažite donju stranu paprenjaka trešnjevačom prije pečenja. Pecite oko 20 minuta. Posolite bjelanjak pa istucite čvrst snijeg. Postupno umiješajte šećer u prahu i preostalu trešnjevaču. Uronite kolače u bjelanjak pa ih složite na lim za pečenje. Stavite u pećnicu još tri minute.

Medenjaci

Sastojci: 250 g meda, 100 g smeđeg šećera, vanilin šećer, jaje, 2 žlice ruma, 250 g pšeničnog brašna, 250 g raženog brašna, prašak za pecivo, žlica cimeta, prstohvat muškatnog oraščića, sol, žličica naribane limunove kore, 5 žlica slatkog vrhnja 

Priprema: U posudu stavite med i šećer pa lagano zagrijte. Dodajte vanilin šećer, jaje i rum. Pjenasto umutite sve sastojke. Izmiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo, začinima, solju i limunovom korom pa ih umiješajte u smjesu s medom. Tijesto zamijesite rukama. Pospite brašnom radnu plohu, razvaljajte na njoj dio tijesta na debljinu oko 1 cm i izrežite razne oblike. Zagrijte pećnicu na 200°C. Obložite papirom limove za pečenje pa na njih složite kolačiće. Premažite vrhnjem i ukrasite prema želji. Pecite medenjake oko 20 minuta.

Čokoladni pereci

Sastojci: 250 g maslaca, 400 g šećera u prahu, 2 vrećice vanilin šećera, jaje, žumanjak, 350 g brašna, prstohvat soli, 2-3 žlice tamnog kakaa, 10 g kokosove masti (ili maslaca)

Priprema: Pjenasto umutite maslac. Postupno umiješajte 100 g šećera u prahu, vanilin šećer, jaje i žumanjak. Prosijte u masu brašno i Zagrijte pećnicu na 200°C. Papir za pečenje izrežite na četiri komada veličine lima. Na poleđini papira olovkom nacrtajte perece. Stavite papire na limove. Napunite tijestom vrećicu za kolače s nastavkom koji ima malen, ravni otvor. Istisnite tijesto na lim po nacrtanim perecima. Pecite oko 10-15 minuta. Potom ih izvadite iz pećnice i stavite na rešetku da se ohlade. Izmiješajte za preljev preostali šećer u prahu, kakao, kokosovu mast (ili maslac) i dvije žlice vruće vode. Uronite perece u preljev i ostavite da se suše.

Poljupci s kokosom

Sastojci: 50 malih okruglih oblatnih promjera 4 cm, 3 bjelanjka, prstohvat soli, 75 g šećera, 1/2 žličice limunova soka, 75 g šećera u prahu, 200 g kokosova brašna, 100 g čokolade za kuhanje

Priprema: Zagrijte pećnicu na 160°C. Obložite papirom lim za pečenje pa na njega složite male oblatne. Posolite bjelanjke te istucite čvrst snijeg. Dodajte šećer i limunov sok. Potom tucite masu da bude sjajna i da se šećer potpuno rastopi. Izmiješajte šećer u prahu i kokosovo brašno pa ih postupno umiješajte u snijeg. Masa ne smije biti mekana ni mrvičasta. Žlicom na oblatne stavite 50 hrpica tijesta. Stavite kolačiće u pećnicu na 15 minuta. Izvadite ih pa ih ostavite da se ohlade. Rastopite čokoladu u posudi uronjenoj u vruću vodu. Stavite je u vrećicu za zamrzavanje. Odrežite u kutu vrećice malen otvor pa tekućom čokoladom ukrasite poljupce.

Kolačići sa zobenim pahuljicama

Sastojci: 65 g maslaca, 150 g hrskavih zobenih pahuljica, 100 g suhih marelica, jaje, 50 g smeđeg šećera, 1/2 žličice mljevenog cimeta, prstohvat mljevenih klinčića, vrećica vanilin šećera, prstohvat soli, žličica naribane limunove kore

Priprema: Rastopite maslac u velikoj tavi. U njoj, miješajući, lagano popržite zobene pahuljice. Stavite ih na tanjur i ostavite da se ohlade. Marelice narežite na komadiće. Umutite jaje, šećer, cimet, mljevene klinčiće, vanilin šećer i sol. Potom umiješajte zobene pahuljice, suho voće i limunovu koru. Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite papirom lim za pečenje. Mokrom žlicom stavite na lim hrpice tijesta. Kolačići se tijekom pečenja malo rašire pa ostavite mjesta među hrpicama. Pecite oko 20 minuta i ostavite da se ohlade.

Blagdanski čovječuljci

Sastojci: 4 žlice ulja, žličica soli, 500 g brašna, 200 ml mlijeka, 42 g kvasca, 3 žličice šećera, 2 jaja, vrećica a vanilin šećera; ukrašavanje: indijski oraščići, bundevine sjemenke, lješnjaci, sjeme maka, bademi; preljev: 200 g šećera u prahu, žlica želea od ribizla, bjelanjak

Priprema: Obložite papirom lim za pečenje. Izmiješajte u posudi ulje, sol i brašno za tijesto. Zagrijte mlijeko i odvojite 150 ml. Umiješajte kvasac, šećer, vanilin šećer i jaja pa ih ulijte u smjesu s brašnom. Izmiksajte da dobijete glatku smjesu. Prema potrebi dodajte još mlijeka da tijesto bude mekano. Od tijesta oblikujte kuglu i ostavite da se diže 30 minuta. Nakon toga pet minuta premijesite tijesto i razvaljajte u dva velika pravokutnika, od kojih izrežite manje trokute. Premažite kolačiće mlijekom. Od oraščića, bundevinih sjemenki, lješnjaka, sjemenki maka i badema napravite lice na kolačićima. Ostavite da se diže još 30 minuta. Pecite 15 minuta na 200°C. Izmiješajte za preljev 50 g šećera u prahu i žele od ribizla pa od toga napravite kapu. Posolite bjelanjak i istucite čvrst snijeg. Umiješajte preostali šećer i tucite da masa postane sjajna. Stavite preljev u vrećicu za kolače pa ukrasite kolače. Najprije napravite bradu, potom možete napraviti ruke i krzno na kapi. Ostavite kolače da se osuše na sobnoj temperaturi.

Zvjezdice s cimetom

Sastojci: 3 bjelanjka, 250 g prosijanog šećera u prahu, vanilin šećer, 3 kapi arome gorkog badema, žličica mljevenog cimeta, 275 g neoljuštenih mljevenih badema

Priprema: Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg mikserom na najvećoj brzini. Snijeg mora biti jako čvrst. Postupno dodajte šećer u prahu i istucite. Dvije žlice snijega odvojite za premazivanje. U snijeg od bjelanjaka oprezno umiješajte vanilin šećer, aromu badema, cimet i polovicu mljevenih neoljuštenih badema. U smjesu dodajte toliko preostalih badema da se neznatno lijepi. Smjesu premjestite na radnu plohu posutu šećerom i razvaljajte na oko 1/2 cm debljine. Pomoću kalupa izrežite od tijesta zvjezdice i složite ih na lim te premažite ostatkom snijega. Pecite na 140°C oko 30 minuta. Keksi pri vađenju iz pećnice moraju pod prstima biti malo mekani. Ostavite da se ohlade.

Zvjezdice s pekmezom

Sastojci: 400 g brašna, 50 g mljevenih badema, 100 g šećera, vrećica vanilin šećera, prstohvat soli, 200 g maslaca, 3 žumanjka, 200 g želea od ribizla ili višanja, 2-3 žlice šećera u prahu

Priprema: Za tijesto izmiješajte brašno, mljevene bademe, šećer, vanilin šećer i sol pa dodajte maslac i žumanjke. Izmiksajte sastojke, a potom ih zamijesite rukama. Razdijelite tijesto na tri dijela. Oblikujte od njih kuglu, svaku zamotajte u foliju i ostavite 30 min u hladnjaku. Pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto između dvaju papira. Izrežite zvjezdice. Polovici zvjezdica od tijesta u sredini izrežite manje zvjezdice. Zagrijte pećnicu na 200°C. Obložite papirom lim za pečenje pa na njih složite kolačiće. Pecite deset minuta. Izvadite i pustite da se ohlade. Kolačiće bez rupice premažite želeom, a druge pospite debelim slojem šećera u prahu. Poklopite ih i ostavite da se ohlade.

Domino kocke

Sastojci: Tijesto: 200 g meda, 50 g smeđeg šećera, vanilin šećer, jaje, 100 g badema, 250 g pšeničnog brašna, 2 žlice praška za pecivo; Nadjev: 200 g marmelade od marelica, 200 g marcipana, 100 g šećera u prahu; preljev: 200 g čokolade za kuhanje, 75 g maslaca

Priprema: Za tijesto med, smeđi šećer i vanilin šećer otopite na slaboj vatri i ostavite da se ohladi. U gotovo ohlađenu smjesu mikserom na najvećoj brzini umiješajte jaje i bademe. Brašno i prašak za pecivo pomiješajte, prosijte, 2/3 količine dodajte smjesi pa izmiješajte na srednjoj brzini. Smjesu izvadite iz zdjele, premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umiješajte preostalo brašno i prašak za pecivo. Tijesto razvaljajte na 3/4 površine lima. Uz rub presavijte papir nekoliko puta tako da dobijete visoku ogradu. Pecite 20 minuta na 180°C. Ploču ostavite da se ohladi, prepolovite i odvojite od lima. Svaku ploču prerežite jedanput vodoravno. Za nadjev marmeladu protisnite kroz sito. Polovicom premažite donje polovice ploča.

Marcipan umijesite sa šećerom u prahu. Zatim od smjese razvaljajte dvije ploče u veličini ploča koje ste već napravili. Razvaljane ploče od marcipana položite na podloge. Premažite preostalom marmeladom od marelica i pokrijte gornjim dijelom ploča. Stavite na hladno mjesto. Za preljev čokoladu i maslac otopite na slaboj vatri te izmiješajte u glatku smjesu. Ploče narežite na kocke veličine 2x2 cm. Prelijte preljevom i pomoću dviju vilica umočite u čokoladu. Ostavite da se stvrdnu i ukrasite šećerom u prahu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3