Jabuke možete i narezati pa nabosti komadiće na manje štapiće ili čačkalice i takve ih umakati u karamelu, što je još praktičnija varijanta za ponuditi gostima na pladnju
Za prste polizati: Preljev od karamele, jabuke i čokolade
Kako bi se karamela što bolje primila za jabuke, važno ih je nakon pranja dobro osušiti. Odstranite peteljku i zabodite u sredinu jabuke drveni štapić za ražnjiće ili sladoled.
POGLEDAJTE VIDEO: Blagodati jabuke
Pokretanje videa...
Napravite karamel tako da pomiješate oko 200 g smeđeg šećera, 20 g maslaca te dodate nekoliko žlica vode i nekoliko kapi octa.
Otopite sastojke na vatri, miješajući dok smjesa ne zavrije. Uronite jabuke jednu po jednu u karamelu, držeći ih za štapiće, i okrećite dok smjesa ne prekrije cijelu površinu jabuka, pa stavite jabuke na pladanj da se ohlade i da se karamela stisne.
Navedena količina karamela trebala bi biti dovoljna za pet jabuka, a želite li ih napraviti više za, primjerice, dječju rođendansku zabavu, povećajte količinu sastojaka.
Jabuke možete i narezati pa nabosti komadiće na manje štapiće ili čačkalice i takve ih umakati u karamelu, što je još praktičnija varijanta za ponuditi gostima na pladnju.
Bilo da radite velike ili mini karamelizirane jabuke, dok se karamela hladi, možete ih uvaljati, primjerice, u mljevene lješnjake, a odlično će se uklopiti i čokolada. Kad se karamela stvrdne, uronite jabuke u rastopljenu čokoladu do pola. Jabuke će izgledati još efektnije u dvije boje.
Delikatesne jabuke u crvenom sirupu
Sastojci: 4 jabuke, 4 štapića, 200 g šećera, 2 dcl vode, 4 dcl kukuruznog sirupa, žličica jestive crvene boje, žličica cimeta
Priprema: Operite i posušite jabuke. Zavrijte mješavinu šećera, kukuruznog sirupa i vode te miješajte dok se šećer ne rastopi. Kuhajte bez miješanja još pola sata dok se sirup ne počne zgušnjavati. Maknite s vatre, dodajte boju i cimet te ohladite. Zabijte štapiće u jabuke te umočite u sirup.
Jabuke presvučene čoko-paučinom
Sastojci: jabuke, 200 g šećera, 2 dcl vode, 4 dcl kukuruznog sirupa, nasjeckani lješnjaci, bijela i tamna čokolada
Priprema: Jabuke operite, posušite i utaknite im štapiće u sredinu. Otopite šećer, vodu i kukuruzni sirup kao u gornjem receptu. Nakon što se stvrdne, uronite jabuke u sirup, potom u nasjeckane lješnjake i ostavite kratko da stoje. Otopljenu čokoladu u “nitima” prelijte preko jabuka.
Vesele jabuke sa šarenim mrvicama
Sastojci: mrvice za posipanje u različitim bojama, 300 g čokolade prema želji, bomboni prema želji, 8 jabuka, 8 štapića
Priprema: Različite bombone otopite na pari u odvojenim posudama. Čokoladu također otopite na pari. U jabuke zataknite štapiće pa uronite jabuke najprije u čokoladu, malo ocijedite, pa u otopljene bombone. Pospite mrvicama. Ostavite da stoje najmanje 30 minuta pa poslužite.
Karamelizirane jabuke s lješnjacima
Sastojci: 4 jabuke, nasjeckani lješnjaci, karamel bomboni, čokoladne pahuljice
Priprema: Operite jabuke, izvadite im peteljke te posušite. Zabodite štapić u svaku. Otopite karamel bombone na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Uronite jabuke u otopljene karamele. Nožem odstranite višak. Potom uvaljajte u nasjeckane lješnjake ili čokoladne pahuljice. Ostavite kratko da se stvrdne.
Karamel jabuke s dvije vrste čokolade
Sastojci: 4 jabuke, 100 g crne čokolade, 100 g bijele čokolade, karamel bomboni, štapići
Priprema: Jabuke operite i posušite. Nataknite štapiće na mjesto peteljke. Rastopite u odvojenim posudama na pari karamel bombone, bijelu i crnu čokoladu. Jabuke najprije umočite u rastopljene karamele, a s preljevima od čokolade pravite različite pruge ili oblike. Poslužite se štrcaljkama za šlag.
Savjet plus: Da je osnovni preljev od šećera, kukuruzova sirupa i vode gotov, znat ćete ako ga kapnete u čašu hladne vode. Zgusne li se odmah, znači da je gotov. Kukuruzni sirup možete pronaći u svim trgovinama ekoproizvoda i supermarketima.