Piće koje po klasifikaciji spada u rakije pije se po malo, mimo obroka, da bismo bolje osjetili svu puninu njegovog okusa. Bocu treba malo ohladiti, a čaše si muškarci pune - sami
Za prave ljubitelje uživanja u okusima, viski je ‘voda života’
Dan viskija nastao je u Nizozemskoj, u čast slavnog britanskog novinara Michaela Jacksona, koji je velik dio života proveo proučavajući viski. Prvo obilježavanje 'praznika viskija' održano je 2009. godine, na Festivalu viskija, upravo na Jacksonov rođendan.
POGLEDAJTE VIDEO: Mladen Grdović priznao da ga je uništila - bevanda
Pokretanje videa...
Inače, riječ potječe od riječi usquebaugh, koja je u engleski jezik došla iz galskih jezika (irski: uisce beatha i škotski: uisge beatha). Staroirske riječi uisce ("voda"), i bethad, ("životna"), doslovno znači "voda života", pa mnogi ovo piće doista smatraju posebnim pićem. Pravim ljubiteljima viskija zapravo je svejedno hoće li naići na irski i američki viski, koji sadržava slovo “e” (whiskey) u naslovu, ili će im pri ruci biti škotski, kanadski i japanski, bez tog slova (whisky).
Prvi pisani trag o viskiju potječe iz irskih Anala iz Clonmacnoisea, u opisu smrti klanskog poglavice na Božić, od 'neumjerenosti u aqua vitae'. Prvi dokaz proizvodnje viskija dolazi iz Škotske, iz zapisa Exchequer Rolls 1494. godine, gdje je malt poslan fratru Johnu Coru, kako bi po zapovijedi kralja, napraviti aquavitae.Od tada traje i vječiti rat između Iraca i Škota, jer Irci ne priznaju taj podatak, već se pozivaju na propovijedi i dnevnik nekog pra-Irca, u kome je zapisano kako se priprema „trostruka vatrena voda“. Zato smatraju da su oni izmislili viski.
Uz viski se vezuje i posebna filozofija pijenja, jer to nije piće koje se 'cuga'. Pije se u miru, barem 3 sata prije ili poslije jela, posebno začinjenog, kako biste neometano upijali sve njegove okuse. Kažu kako je to jedino piće koje si i domaćin i gosti trebaju točiti sami, čaše se pune jedino damama. I uz viski se obično ne izgovara nikakva zdravica, niti se s tim pićem nazdravlja, kažu znalci.
U današnje vrijeme, pored viskija od slada raži, pšenice, ječma i kukuruza, pojavili su se viskiji od prosa i zobi, a ne volite li čisti viski, umiješati ga možete u neki koktel, poput irske kave, Manhattan ili Old Fashioned...