Kako bi im godina koja dolazi donijela izobilje, Kinezi jedu ribu koja je simbol sreće, a poslužuje se cijela kako bi godina bila dobra od početka do kraja. Na blagdanskom stolu u Turskoj obvezan je nar
Za Novu godinu Kinezi jedu ribu i rezance za dug život
Ljudi diljem svijeta vjeruju da će im hrana koju jedu 1. siječnja donijeti sreću i zdravlje u novoj godini, a među namirnicama kraljicama novogodišnjeg jelovnika su dugi rezanci, okruglo voće, svinjetina, cijela riba, leća, zeleno povrće, kisele haringe, crnooki grah i kukuruzni kruh.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
U Kini, Japanu i drugim azijskim zemljama kao simbol dugovječnosti poslužuju se dugački rezanci koji se “za dug život” moraju posrkati u dahu. Na Filipinima se na Novu godinu jede okruglo voće jer oblikom asocira na kovanice, a slašću na izobilje.
Kako bi im godina koja dolazi donijela izobilje, Kinezi jedu ribu koja je simbol sreće, a poslužuje se cijela kako bi godina bila dobra od početka do kraja. Na blagdanskom stolu u Turskoj obvezan je nar jer se vjeruje da donosi sreću. Njegova crvena boja simbolizira ljudsko srce, život i plodnost, zbog ljekovitih je svojstava simbol zdravlja, a njegove okrugle sjemenke simbol su napretka.
Kraljica među sretnom hranom je svinjetina bez koje je blagdanska trpeza nezamisliva. Na Kubi, u Španjolskoj, Portugalu, Mađarskoj i Austriji simbolizira napredak jer nikad ne ide natraške te traži hranu gurajući njušku uvijek prema naprijed.
Soba-rezanci sa škampima, graškom i mrkvom
Sastojci: 1/4 šalice maslaca od kikirikija, 2 žličice naribanog đumbira, 2 žlice sojina umaka, žlica bijelog octa, žličica sezamova ulja, 1/2 žličice crvene paprike, sol, 220 g soba-rezanaca, 1,5 šalica sjeckane mrkve, 0,5 kg očišćenih škampa, 100 g graška, 1/2 šalice korijandra
Priprema: Pomiješajte u zdjeli maslac od kikirikija, đumbir, sojin umak, ocat, sezamovo ulje i crvenu papriku. U posoljenoj vodi kuhajte rezance četiri minute, a potom dodajte mrkvu i kuhajte još minutu. Dodajte škampe i grašak pa kuhajte još dvije minute. Odvojite pola ša lice vode u kojoj se kuhalo tijesto. Ocijedite rezance, povrće i škampe te stavite u zdjelu. Ulijevajte vodu od tijesta u smjesu s maslacem od kikirikija te mutite pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte umak od kikirikija i korijandar u zdjelu s rezancima te promiješajte.
Slasna svinjska rolada s krumpirima
Sastojci: kg svinjske potrbušine, 300 g svinjske pisanice, češanj češnjaka, glavica luka, 20 g maslaca, žlica peršina, 1/2 žličice majčine dušice, žličica ružmarina, 3 žlice senfa, sol, papar, 100 g kelja, 100 g slanine
Priprema: Radnu površinu pospite majčinom dušicom i ružmarinom, dodajte sol i papar te pisanicu uvaljajte u začine. Na otopljenom maslacu popržite pisanicu te nakon pet-šest minuta izvadite meso, a na masnoći propirjajte maslac, luk, peršin i češnjak. Začinite potrbušinu. Na prženi luk dodajte senf i maknite s vatre. smjesom senfa i luka premažite potrbušinu, dodajte nadjev od preprženoga kelja i slanine, na nju stavite pisanicu te savijte u roladu. stavite peći s krumpirima oko 90 min na 170°C.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...