Vještice, mumije ili pauci neka posluže kao inspiracija za kolače na štapiću koji se pripremaju od biskvita, tamne glazure ili bijele čokolade, jestivih boja i mrvica
Za Noć vještica izradite sami vlastita čudovišta na štapiću
Američka slastica cake pops omiljena je slastica za Noć vještica jer pruža brojne mogućnosti dekoriranja. Ove tortice na štapiću pripremaju se vrlo lako. Potreban je omiljeni biskvit za torte i kolače, malo čokoladne glazure, a sve ostalo prepušteno je mašti. Uz fondant se pretvaraju u slatka čudovišta i čokoladne pauke. Glazuri od bijele čokolade možete dodati jestiva bojila i tako ih učiniti zanimljivijima, a u smjesu za biskvit ili glazuru dodajte i voćne ekstrakte.
Premažite kuglice od biskvita namazom i ostavite u zamrzivaču da se stisnu. Sjajno će se u slatke zalogajčiće uklopiti i prženi bademi ili drugi orašasti plodovi, a cake pops su pravo rješenje i za višak biskvita. Ostane li ga, pripremite različite poslastice na štapiću za svačiji ukus, a ukrasite ih jestivim mrvicama. Ako nemate vremena za pečenje biskvita, pomiješajte mljevene kekse s maslacem i dodajte marmelade ili šećera u prahu pomiješanog s kakaaom.
Lizalice na štapiću mogu poslužiti i kao darovi. Umotajte ih u ukrasni prozirni papir pa omotajte vrpcom i darujte ili poslužite na zabavi pod maskama za Noć vještica.
Korak po korak
Ispecite biskvit i izmrvite ga. Pomiješajte s glazurom i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Oblikujte kuglice, koje nabodite na štapiće i umočite u glazuru. Kada se stvrdne - ukrasite.
Slatke mumije za Noć vještica
Sastojci: Biskvit: po 1/2 šalice kakaa i maslaca, po šalica vrele vode i šećera, po žličica vanilije i praška za pecivo, 2 jaja, 1 + 2/3 šalice brašna, 1/4 žličice sode bikarbone, 1/2 žličice soli; Glazura: 1/3 šalice omekšanog maslaca, 5 žlica kakaa, 2 šalice šećera u prahu, 1/2 žličice vanilije, 4-5 žlica mlijeka; 300 g bijele čokolade, ukrasi za oči i slično
Priprema: Pomiješajte kakao i vodu te miješajte dok se ne otopi. U mikseru istucite maslac i šećer pa dodajte vaniliju i jaja. Dodajte smjesu s kakaom i umiješajte suhe sastojke. Smjesu stavite u lim za pečenje i pecite 40-45 min na 170°C. Pripremite glazuru. Istucite maslac i kakao. Dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte. Kad je biskvit gotov, namrvite ga i pomiješajte s glazurom pa ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Nakon toga smjesu oblikujte u kuglice. Otopite gotovo cijelu bijelu čokoladu i umočite kuglice unutra. Kuglice nabodite na štapiće i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Nakon toga otopite ostatak bijele čokolade i ulijte u plastičnu vrećicu kojoj malo zarežite vrh na dnu kako biste mogli ukrasiti mumije. Napravite to tako da izgledaju kao omotane čokoladom. Ponovno ohladite i poslužite.
Bundeve na štapiću za Noć vještica
Sastojci: Biskvit: vidi recept za mumije; Glazura: 300 g bijele čokolade, 50 g maslaca, nekoliko kapi jestive narančaste boje, kupovna fondantmasa za oči i usta, žlica šećera
Priprema: Napravite biskvit kao u receptu za mumije. Natrgajte ga i oblikujte u kuglice. U njih zabijte štapiće i ostavite ih u hladnjaku. Otopite maslac i bijelu čokoladu na pari. Kad je otopljena, dodajte nekoliko kapi narančaste boje i dobro promiješajte. Umočite kuglice u otopljenu čokoladu pa od fondanta izrežite oči i usta te zalijepite na cake pops. Pospite šećerom i ostavite u hladnjaku da se stisnu.
Čokoladni pauci
Sastojci: 120 g tamne čokolade, šalica natrganog maslaca, 2 šalice šećera, 4 jaja, žličica vanilije, 1,5 šalica brašna; Glazura: 400 g tamne čokolade, 10-ak duguljastih gumenih bombona, jestive mrvice
Priprema: Ugrijte pećnicu na 170°C i namastite lim za pečenje. Otopite čokoladu i maslac na slaboj vatri. Dodajte šećer, jaja i vaniliju. Sve izmiksajte. Umiješajte brašno i umijesite. Utisnite smjesu u lim i pecite 40 min. Kad je biskvit gotov, lagano ga izvaljajte da bude tanji pa ga narežite na komadiće i oblikujte u loptice. Za dekoraciju otopite čokoladu i umočite loptice u nju. Pospite ih mrvicama te utisnite duguljaste tanke bombone koji će izgledati kao noge. U sredinu kuglice zabijte štapić i ohladite.
Vještice od keksa
Sastojci: kuglice: 80 g maslaca, 160 g izmrvljenih keksa, žlica marmelade od breskve; Ukras: 150 g bijele čokolade, 2 žličice ulje, zelena jestiva boja, kupovna fondant smjesa i boje za hranu u prahu
Priprema: Pomiješajte kekse, maslac i marmeladu. Rukama zamijesite smjesu i oblikujte desetak kuglica. Složite ih na papir za pečenje i ostavite u hladnjaku 20 minuta. Otopite čokoladu na pari s malo ulja. Kad je gotova, maknite je s vatre i dodajte nekoliko kapljica zelene boje. Nabodite kuglice na štapiće i umočite u čokoladu. Stavite u zamrzivač da se hlade. Za to vrijeme otopite crnu i narančastu boju u prahu u malo vode pa kistićem premažite jedan dio fondanta u crno, a drugi u narančasto. Ostavite da se ohladi pa napravite kapicu i kosu za vješticu kao na slici. Stavite na cake pops i još malo ohladite.
Izrezbari sam strašnu bundevu za Halloween uz video tutorial
Recept je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote na kioscima uz 24sata za samo 1,99 kuna.