Za dulju svježinu namirnica: Đumbir spremite u zamrzivač, a sir natrljajte s malo maslaca
Bacanje hrane velik je problem u našem društvu, a najčešće je uzrok loše skladištenje ili ne obraćanje pozornosti na rok trajanja, no svemu tome se može doskočiti i tako iskoristiti sve
1. Objesite svoje banane kako biste usporili njihovo sazrijevanje
Možete ih objesiti na vješalici u vrećici ili samo objesite svoje banane na ručkicu od ladice u vrećici, dalje od drugog voća. Na taj način ne dobivaju previše kisika, što rezultira time da dulje ostanu svježe.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
2. Prelijevanje limunovog soka preko izrezanih banana spriječit će ih da posmeđe
Priprema grickalica unaprijed mogla bi biti vrlo učinkovita, ali također može naštetiti kvaliteti vaše hrane. I narezane banane postanu smeđe samo nekoliko minuta nakon što ih izrežete, pa je prelijevanje limunovim sokom po njima dobra ideja da duže zadrže boju. A budući da limun može biti vrlo moćan, možete ga razrijediti s malo vode i pokapati preko banana, piše Bright Side.
3. Kolačiće držite svježim i vlažnim spremajući ih s kriškom kruha
Prvi korak nakon pečenja kolačića obično je spremanje u posudu. Bez obzira koliko je spremnik hermetičan, vaši će kolačići postajati sve tvrđi i teži kako će dani odmicati. Pametan trik bio bi dodati krišku kruha u isti spremnik kako bi vaši kolačići upili vlagu iz njega. Na taj će način zadržati svoju mekanu teksturu mnogo dulje, a i dalje će imati onaj osjećaj svježine.
4. Pospite malo octa na sir kako biste izbjegli plijesan
Većina ljudi naribani sir skladišti ili u spremnicima, ili umotava u plastičnu foliju, no ta plastika može privlačiti previše vlage što uzrokuje plijesan. Ono što bi bilo učinkovitije je dodati nekoliko kapi octa u sir kako biste spriječili rast plijesni. Pazite da ne upotrebljavate previše octa, jer može pokvariti okus sira. Ali, čak i ako koristite ocat, pobrinite se da svoj sir čvrsto zamotate u papirnati ubrus i spremite u hladnjak.
5. Tikvu premažite uljem i spremite
Prvi korak bio bi temeljito oprati tikvu i osušiti je ručnikom. Sve što ostane vlažno na tikvi može rezultirati pojavom plijesni. Nakon toga možete dodati malo ulja na krpu i nježno ga utrljati na tikvu. Konačni rezultat trebao bi biti tikva koja je sjajna, ali ne previše masna i sluzava.
6. Od ljekovitog bilja napravite maslac
Ako u hladnjaku imate previše biljaka koje će se pokvariti, lako ih možete pomiješati s malo maslaca i stvoriti svoj vlastiti biljni maslac.
7. Pokrijte svoj guacamole plastičnom folijom, ne ostavljajući zraka
Avokado je jedno od najtraženijih proizvoda u svijetu, a guacamole je glavni razlog tome. Jedna od loših strana je što guacamole u hladnjaku brzo posmeđi. Najbolje rješenje za to bilo bi prekriti posudu plastičnom folijom tako da do avokada dolazi vrlo malo zraka. Ovom metodom vaš će guacamole biti svjež do 3 dana, a smeđa boja će se pojavljivati samo na bočnim stranama posude.
8. Stavite svoje šparoge u čašu vode
Kao i većina svježeg povrća, šparoge ne mogu dugo izdržati u hladnjaku, jer im se stabljika može jako osušiti. Rješenje tog problema je držati ih po nekoliko u čaši vode izvan hladnjaka na nekoliko dana. Ne samo da će ostati svježe, već će i početi rasti.
9. Natrljajte krajeve sira s malo maslaca kako se ne bi osušio
Sir se često prilično brzo osuši u hladnjaku ako se ne skladišti pravilno. Dodavanjem malo maslaca na rubove komada sira dajete mu vlagu koja mu je potrebna da ostane hidratiziran i ne isušuje se. Čak i ako se presuši, svejedno ga možete popraviti trljanjem maslaca po isušenim dijelovima.
10. Spremite đumbir u zamrzivač
Đumbir je sastojak koji možda ne bismo trebali koristiti svakodnevno ili u velikim količinama. Zato će nam smrzavanje omogućiti da ga održavamo svježim 2 do 9 mjeseci. Možete ga naribati i unaprijed, tako da možete uzimati po jednu žlicu kada vam zatreba.