Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Za dug život jede se svinjetina, rezanci i domaća makovnjača

Za dug život jede se svinjetina, rezanci i domaća makovnjača
4

Za sjajan početak i još sretniju godinu gostima poslužite svinjetinu, rezance ili okruglo voće, a dok okrugli kolači donose sreću, perad se ne smije naći na tanjuru

Ljudi diljem svijeta vjeruju da će im hrana koju jedu 1. siječnja donijeti sreću i zdravlje u novoj godini, a među namirnicama kraljicama novogodišnjeg jelovnika su dugi rezanci, okruglo voće, svinjetina, cijela riba, leća, zeleno povrće, kisele haringe, crnooki grah i kukuruzni kruh.

U Kini, Japanu i drugim azijskim zemljama kao simbol dugovječnosti poslužuju se dugački rezanci koji se “za dug život” moraju posrkati u dahu. Na Filipinima se na Novu godinu jede okruglo voće jer oblikom asocira na kovanice, a slašću na izobilje. Kako bi im godina koja dolazi donijela izobilje, Kinezi jedu ribu koja je simbol sreće, a poslužuje se cijela kako bi godina bila dobra od početka do kraja. Na blagdanskom stolu u Turskoj obvezan je nar jer se vjeruje da donosi sreću. Njegova crvena boja simbolizira ljudsko srce, život i plodnost, zbog ljekovitih je svojstava simbol zdravlja, a njegove okrugle sjemenke simbol su napretka.

Kraljica među sretnom hranom je svinjetina bez koje je blagdanska trpeza nezamisliva. Na Kubi, u Španjolskoj, Portugalu, Mađarskoj i Austriji simbolizira napredak jer nikad ne ide natraške te traži hranu gurajući njušku uvijek prema naprijed.

Slasna svinjska rolada s krumpirima

Sastojci: 1 kg svinjske potrbušine, 300 g svinjske pisanice, češanj češnjaka, glavica luka, 20 g maslaca, žlica peršina, 1/2 žličice majčine dušice, žličica ružmarina, 3 žlice senfa, sol, papar

Priprema: Radnu površinu pospite majčinom dušicom i ružmarinom, dodajte sol i papar te pisanicu uvaljajte u začine. Na otopljenome maslacu popržite pisanicu te nakon pet-šest minuta izvadite meso, a na masnoći propirjajte maslac, luk, peršin i češnjak. Začinite potrbušinu. Na prženi luk dodajte senf i maknite s vatre. Smjesom senfa i luka premažite potrbušinu, na nju stavite pisanicu te savijte u roladu. Stavite je u vatrostalnu posudu i s krumpirima pecite 90 minuta na 170°C.

Soba-rezanci sa škampima, graškom i mrkvom

Sastojci: 1/4 šalice maslaca od kikirikija, 2 žličice naribanog đumbira, 2 žlice sojina umaka, žlica bijelog octa, žličica sezamova ulja, 1/2 žličice crvene paprike, sol, 220 g soba-rezanaca, 1,5 šalica sjeckane mrkve, 0,5 kg većih očišćenih škampa, 100 g graška, 1/2 šalice sjeckanoga korijandra

Priprema: Pomiješajte u zdjeli maslac od kikirikija, đumbir, sojin umak, ocat, sezamovo ulje i crvenu papriku. U posoljenoj vodi kuhajte rezance četiri minute, a potom dodajte mrkvu i kuhajte još minutu. Dodajte škampe i grašak pa kuhajte još dvije minute. Odvojite pola šalice vode u kojoj se kuhalo tijesto. Ocijedite rezance, povrće i škampe te stavite u zdjelu. Ulijevajte vodu od tijesta u smjesu s maslacem od kikirikija te mutite pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte umak od kikirikija i korijandar u zdjelu s rezancima te promiješajte.

I makovnjača donosi sreću

Kad je riječ o slasticama, u većini zemalja njeguje se jedno pravilo - za sreću u novoj godini poslužuje se kolač okruglog oblika.

U Hrvatskoj se za sreću jedu kolači s makom, najčešće makovnjača, koja zamotana u puni krug simbolizira ravnotežu. U Nizozemskoj se jede “olliebollen”, pecivo nalik na krafne, a Talijani se u novogodišnjoj noći slade slatkim kruhom s voćem, odnosno panetonneom. No postoji i hrana koju 1. siječnja treba izbjegavati, a to su jastog koji se kreće unatrag te perad koja razgrće natraške. Jastog simbolizira uzmicanje i spoticanje, a perad, odnosno kokoš, kajanje za prošlošću.

Varivo od crvene leće za bogatiju godinu

Sastojci: žlica maslinova ulja, 4 sjeckane mrkve, luk, žličica mljevenoga kumina, 400 g pelata, temeljac od povrtne juhe, šalica crvene leće, sol, crni papar, 150 g mladog špinata

Priprema: U loncu na srednjoj temperaturi zagrijte ulje. Dodajte mrkvu i luk te kuhajte od šest do osam minuta, dok malo ne omekša i ne posmeđi. Umiješajte kumin pa prokuhajte još minutu. Dodajte rajčicu, temeljac, leću, 2 šalice vode, sol i papar. Poklopite i kuhajte na visokoj temperaturi dok ne zavrije. Smanjite vatru i ostavite da krčka u poklopljenom loncu 10 minuta dok leća ne omekša. Umiješajte mladi špinat.

Makovnjača za supersretnu godinu

Sastojci: 900 g brašna (mjera za tri savijače), čaša mlijeka, čaša vode, paketić svježega kvasca, 2 male šalice šećera; nadjev: čaša ulja, 500 g mljevenog maka, 300 g šećera, malo mlijeka, žumanjak za premazivanje

Priprema: Razmutite kvasac u malo vode i mlijeka pa dodajte žličicu šećera i malo brašna. Kad se kvasac digne, dodajte ga u posudu s ostatkom brašna, šećera, mlijeka i vode. Zamijesite tijesto i pustite da se digne. U međuvremenu na zagrijanom ulju popržite mak i šećer pa ulijte malo mlijeka da dobijete kompaktnu masu, odnosno nadjev. Kad tijesto naraste, podijelite ga na tri dijela, razvucite valjkom i po njemu razmažite nadjev. Zarolane makovnjače premažite žumanjkom. Stavite u lim za pečenje premazan margarinom i pecite u zagrijanoj pećnici 40-ak minuta na 200 stupnjeva.

Waldorfska salata posuta bobicama nara za sreću

Sastojci: limun, 1/2 šalice majoneze, 1/4 žličice soli, 1/4 žličice mljevenoga bijelog papra, 1/4 žličice mljevenoga kardamona, 2 zelene jabuke, 2 kruške, 225 g zelenog i crvenoga grožđa, 2 šalice sjeckanog srca celera, vezica potočarke, 2/3 šalice izmrvljene gorgonzole, 2/3 šalice grubo sjeckanih oraha te bobice šipka

Priprema: Iscijedite sok limuna te ga umiješajte u preljev od majoneze, soli, bijelog papra i kardamona. Izrežite neoguljene jabuke i kruške na kriške od 2,5 cm. Razrežite svako zrno grožđa na pola. Promiješajte jabuke, kruške, grožđe, celer i sol te poklopite i stavite u hladnjak. Na pladanj stavite listove potočarke. Umiješajte sir i orahe u salatu te žlicom rasporedite salatu preko potočarki. Pospite narom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom