Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Za doručak i ručak: 4 recepta s jajima koji će vas oduševiti

Za doručak i ručak: 4 recepta s jajima koji će vas oduševiti

Jaja su po svom nutritivnom sastavu jedna od najvrjednijih namirnica u prehrani, s tim da ne morate uvijek birati samo između tvrdo ili meko kuhanog, odnosno obične kajgane

Zbog izuzetne hranjive vrijednosti jaja se mogu ubrojati u najvrjednije namirnice u prehrani, a dodatna je prednost to što se većina obroka s jajima može spraviti brzom uz malo truda i relativno jeftino. Iako ih najčešće jedemo jednostavno kuhana ili pečena, odnosno kao kajganu za doručak, vrijedi istražiti recepte za obroke koji mogu biti posluženi za ručak. 

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatske koke nesilice godišnje snesu pola milijarde jaja

Pokretanje videa...

Jaja 01:34

Donosimo vam 4 recepta za jela s jajima objavljena na portalu Food&Wine

Gljive u šeriju s pečenim jajima na tostu

Sastojci (za 4 osobe): 

- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još malo ulja za premazivanje tave
- 3/4 kilograma miješanih gljiva, narezanih na ploške debljine pola centimetra
- sol i svježe mljeveni papar
- 1/2 manjeg luka, tanko narezanog
- 1/4 šalice suhog šerija
- četiri kriške bijelog kruha za tost debljine 1/2 centimetra
- 2 žlice neslanog maslaca
- 4 velika jaja
- 2 žlice grubo nasjeckanog peršina

Priprema:

Korak 1
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. 
U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslinova ulja, dodajte gljive i začinite solju i paprom. Poklopite i prodinstajte na umjerenoj vatri, miješajući nekoliko puta, dok ne omekšaju, oko 4 minute. Dodajte luk, poklopite i dinstajte uz povremeno miješanje dok luk ne omekša i gljive ne porumene, oko 3 minute. Dodajte šeri i kuhajte dok sva tekućina gotovo ne ispari, oko jednu  minutu. Začinite solju i paprom. Maknite s vatre, poklopite i ostavite sa strane.
Korak 2
Kriške kruha složite na veliki lim za pečenje i premažite maslinovim uljem. Pecite u pećnici oko 6 minuta, dok se ne zapeče. Prenesite na tanjure.
Korak 3
U velikoj tavi koja se ne lijepi otopite maslac na umjerenoj vatri. Razbijte jaja jedno po jedno i spustite ih u tavu. Pecite ih dok bjelanjci ne budu čvrsti, a žumanjci još tekući, oko 5 minuta.
Korak 4
Žlicom stavite smjesu gljiva na tost i stavite po jedno pečeno jaje gore. Ukrasite peršinom i poslužite. 
Savjet 
Gljive možete pripremiti i dan ranije, pa ih onda samo zagrijte na sobnu temperaturu prije posluživanja. Jelo se može poslužiti uz čašu crvenog ili sivog pinota. 

Kajgana i avokado za doručak

Sastojci (za 4 osobe)

- 4 peciva, prerezana 
- 4 kriške sira
- 2 žlice neslanog maslaca
- 8 velikih jaja, umućenih u kajganu
- sol i papar po želji
- 1 zreli avokado, narezan na tanke kriške
- mladi luk za ukrašavanje

15 neodoljivih delicija s jajima za doručak, ručak i večeru
15 neodoljivih delicija s jajima za doručak, ručak i večeru

Priprema: 

Korak 1
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite peciva na lim za pečenje obložen papirom i donje kriške prekrijte kriškom sira. Pecite dok se sir ne otopi, 2 do 3 minute.
Korak 2
U međuvremenu, u velikoj tavi otopite maslac. Dodajte jaja i kuhajte na laganoj vatri, miješajući, dok se ne počne zgušnjavati, oko 2 minute. Začinite solju i paprom te nastavite kuhati dok se jaja ne sjedine, još oko 2 minute dulje. Žlicom podijelite jaja po polovicama peciva na kojima je sir i dodajte nekoliko kriški avokada. Ukrasite mladim lukom, poklopite vrhom peciva i poslužite.

Pita od jaja s rikotom i mladim lukom

Sastojci (za 8 osoba)

Kora za pitu: 

- 1 ¾  šalice univerzalnog brašna i malo brašna za posipanje
- ½  žličice soli
- 1 ½ štapića neslanog maslaca, narezanog na kockice, dobro ohlađenog
- oko 160 grama krem sira, narezanog na kockice
- 2 žlice ledene vode

Nadjev: 

- 10 glavica mladog luka
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- ½  žličice listova timijana
- soli i papra po želji
- 6 velikih jaja
- 1 ¼  šalice vrhnja
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- 1 šalica listova baby špinata
- 1 šalica naribanog sira (Gruyèrea ili sličnog tvrdog sira)
- 1 šalica ricotte

Recept za jednostavnu bučnicu
Recept za jednostavnu bučnicu

Priprema: 

Korak 1
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Miješalicom za tijesto ili prstima izrežite maslac i krem sir u brašno do veličine graška. Dodajte ledenu vodu i lagano mijesite dok se tijesto ne sjedini. Utisnite u lim za pečenje i prekrijte plastičnom folijomte ostavite u hladnjaku da se stegne, najmanje 30 minuta.
Korak 2
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u okrugli oblik promjera 14 cm. Preklopite tijesto i zamotajte u plastiku te ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
Korak 3
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, pa preselite tijesto u njega. Dodajte papir i iznad tijesta, pa uspite grah da ga malo stisne. Pecite praznu pitu oko sat vremena, dok kora ne porumeni. Uklonite grah i papir i pustite da se ohladi. Ostavite pećnicu uključenom.
Korak 4
Smanjite temperaturu pećnice na 160.  U velikoj zdjeli umutite jaja s vrhnjem, mlijekom i 2 žličice soli. Umiješajte nasjeckani mladi luk, špinat, Gruyère i ricottu. Ulijte kremu u pitu i posložite 3 do 4 cijela mlada luka preko njih. Pecite 45 do 55 minuta, dok se fil ne napuhne i blago ne porumeni. Ostavite da se ohladi najmanje 20 minuta. Pitu poslužite toplu ili na sobnoj temperaturi.
Savjet 
Ljeti se umjesto špinata može staviti i lišće mlade koprive (prije cvjetanja). Prilikom rukovanja sirovom koprivom ne zaboravite nositi rukavice.

Miješano zelje s poširanim jajima i lješnjacima

Sastojci (za 6 osoba): 

- 1/8 žličice suhog komorača
- 1/8 žličice mljevenog kima
- 1/8 žličice sladića u prahu
- prstohvat mljevenog cimeta
- 1 žlica destiliranog bijelog octa
- 6 velikih jaja
- 1/2 kilograma miješanog zelja: poput mizune, divlje rukole
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- morska sol
- 1/4 šalice nasjeckanih tostiranih lješnjaka
- cvjetovi bazge ili bilo koji mali jestivi cvijet za ukrašavanje

Priprema: 

Korak 1
U maloj zdjeli pomiješajte komorač, kumin i sladić u prahu (ako ga koristite) te cimet.
Korak 2
Zagrijte veliku posudu s vodom. Dodajte ocat. Jedno po jedno, razbijte 3 jaja u malu zdjelu, a zatim ih ubacite u kipuću vodu, ostavljajući nekoliko centimetara između njih u loncu. Poširajte na umjerenoj vatri dok se bjelanjci ne stegnu, a žumanjci još nisu do kraja tvrdi, oko 3 minute. Žlicom s prorezima premjestite jaja na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Ponovite sa scva 3 jaja.
Korak 3
U veliku zdjelu premjestite zelje i prelijte uljem te začinite solju. Podijelite u tanjure i prelijte poširanim jajima. Pospite mješavinom začina, ukrasite lješnjacima i cvijetom bazge i poslužite.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'TKO JE TU LUD!?':

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17
Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija
od 17. do 23. studenoga

Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija

Od 22. studenoga Lavove očekuje bolje razumijevanje s partnerom. Raspravljat ćete o nekim starim problemima, ali do svađa neće dolaziti. Samcima će za oko zapeti komunikativna osoba
Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja
NEDELJNA RAZONODA

Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...