Znajući samo temu u kojoj će se nadmetati kulinarski majstori se prepuštaju gastro izazovu i nesputanom igranju bojama okusima i mirisima
Vrhunske delicije kojima je samo mašta ograničenje
Na dan natjecanja, od pet ujutro do tri, četiri poslijepodne, kuhari su na nogama i pripravljaju specijalitete. Mogu vježbati doma ako stignu, a dan prije natjecanja, u kuhinji u kojoj se natječu, jelo mogu spravljati četiri sata, objasnila nam je trenutačno prva kuharica u ukupnom poretku Nikolina Lončar, kojoj treba oko sedam dana pripreme.
- Tematika svih natjecanja kuharima je poznata od početka godine kako bi se na vrijeme mogli prijaviti i pripremiti. Organizator osigurava hranu za glavno jelo, a ostalo kuhari donose sami. Neka jela mogu pripremiti i kod kuće - rekao je voditelj ureda Hrvatskog kuharskog saveza Dinko Šimenc. Ova nadmetanja kuharima pružaju priliku da se igraju sastojcima te im zato predstavljaju pravi užitak i izazov.
MOZAIK OD RIJEČNE PASTRVE
Sastojci za toranj: 0,4 kg filea od dimljene pastrve, 0,4 kg filea od svježe pastrve, 0,2 l slatkog vrhnja, malo konjaka, sol, papar, začini, vorčester, tabasco, 0,1 kg brokula, 0,1 kg paprike, 0,05 kg mrkve, 0,05 kg tikvica, 0,2 l želea od ribljeg fonda, 0,2 l želea od crnog vina, kavijar od pastrve
Očišćenu i filiranu pastrvu skuhajte u temeljcu. Razrijedite u multipraktiku s dimljenom pastrvom, vrhnjem, konjakom, začinima i malo želiranog ribljeg fonda. Protisnite. Povrće nasjeckajte, skuhajte i ohladite. Stavite tanko na pleh, želirajte i pustite da se stegne. Ulijte žele od vina u kalupe da se stegne pa ih punite s pastrvom i želeom od povrća.
PUNJENI JANJEĆI KARE
Sastojci: 1,8 kg janjećeg karea, 0,40 kg pilećeg filea, 2 poriluka, 0,30 kg mrkve, 0,30 kg daikona, 0,30 kg krumpira, 0,15 kg graška, 0,10 kg tikvica, 0,8 kg gljiva, 0,2 l bijelog vina, 0,2 kg crvenog luka, 0,5 l demi-glacea, 0,5 kg korjenastog povrća, češnjak, maslac, curry, ružmarin, bosiljak, origano
Kare izrežite u odrezak i začinite. Blanširajte poriluk te napunite farsom od piletine i curryja. Rolicu stavite na odrezak i povežite špagom. Marinirajte preko noći. Od mrkve, daikona, krumpira i tikvica napravite kuglice i skuhajte. Napravite umak od gljiva, luka i vina. Dodajte demiglace i kuhajte još 10 min. Po želji zgusnite, začinite i dodajte maslac.
JANJENĆI KARE FANTAZIJA
Sastojci: 3 kg janjećeg karea, 0,1 kg parmezana, kg mrkve, 0,2 kg luka, 0,1 kg rajčice, kg krumpira, 9 jaja, 0,3 kg korijena celera, 0,1 l kiselog vrhnja, 0,1 kg brašna, 0,6 kg brokule, mrvice, gorgonzola, maslinovo ulje
Očistite janjeći kare i utrljajte začine. Prelijte uljem i ostavite da stoji. Izrežite rajčicu i papriku i pecite s kareom. Pečeno meso namažite bjelanjkom i mrvicama i još malo pecite. Mrkvu, krumpir i brokulu skuhajte i izmiksajte. Dodajte jaja, parmezan, mrvice i začin, mrkvi đumbir, krumpiru gorgonzolu. Složite krumpir pa mrkvu pa brokulu i pecite.
ROMANTIČNA PASTRVA
Sastojci za 1. dio: 1,8 kg svježe pastrve, 0,8 l sl. vrhnja, 4 žlice limunova soka, sol, zeleni papar, bučino ulje, suncokretovo ulje, 8 žlica konjaka, 8 listova želatine, 5 jaja, 1/2 žlice soli, 6 žlica hajdinog brašna, prašak za pecivo; 2. dio: 500 g dimljene pastrve, kečap, žlica limunova soka, 4 lista želatine, 2 žlice sl. vrhnja, 2 žlice vina, 3 dcl tučenog sl. vrhnja
Svježu pastrvu skuhajte u začinjenoj vodi. Filirajte, sameljite, propasirajte, dodajte ostale sastojke i napravite paštetu. Za podlogu izmiksajte sve sastojke i zapecite. Dimljenoj pastrvi dodajte sastojke i napravite paštetu.