Opuštanje i pravilna prehrana čuvaju od stresa, olakšavaju spavanje pa time jačaju otpornost na alkohol pa će blagdani proći bez jakih bolova
Vodič za zdrave blagdane Oprahina savjetnika dr.Oza
Uz stres, šoping, alkohol te gomile slatke i masne hrane tijekom blagdana ostavljaju posljedice na formu, ali i raspoloženje, kaže dr. Mehmet Oz, čest Oprahin gost. Mali i praktični trikovi djeluju protiv umora i bezvoljnosti, a kako bi blagdansko vrijeme prošlo bez loših posljedica, ne morate se odricati omiljenih specijaliteta. Samo pažljivo dozirajte šećer i mast koji osim što debljaju, opterećuju probavu i otežavaju san. Birajte namirnice koje popravljaju raspoloženje poput čilija i kakaa, a protiv mamurluka se oboružajte “bakinim specijalitetima” poput juhe od rajčice ili piletine. Šaka oraha ili maslina prije odlaska na zabavu povećat će otpornost na alkohol.
>>Kremasti kolači s margarinom ubojice su dobre linije, pa se bolje zasladiti suhim voćem, orasima, lješnjacima ili bademima. Orašasti plodovi smanjuju apetit, objašnjava Sandra Marić, a želju za slatkišima utažit će i nekoliko kockica crne čokolade s visokim postotkom kakaa.
>>Gazirani sokovi sadrže skrivene šećere. Budući da provociraju inzulin, potiču glad, objašnjava Sandra Marić. Jednako djeluje i pivo, koje potiče dehidraciju i želju za jelom. Bolje je odabrati čašu do dvije crnog vina, mineralnu vodu koja obiluje magnezijem ili svježe cijeđene sokove te juice.
>>Tuna je odlična za srce i krvne žile, ali i podiže raspoloženje, savjetuje nutricionistkinja Sandra Marić, a razveselit će i piletina, orašasti plodovi, suho voće i kokos kojim se posipaju čokoladni kolači ili musli za doručak. Kava i alkohol će dignuti energiju, ali je i vrlo brzo spustiti.