Ljeto je idealno vrijeme da iskoristite svježe i zrelo voće te skuhate ukusne džemove, želee, kompote i voćne sireve za cijelu obitelj, priprema je jednostavna
Voće u staklenci: Slastan okus džema, pekmeza ili kompota
Da bi voćna zimnica uspjela, voće mora biti svježe - zrelo, ali nikako prezrelo, uvenulo ili očišćeno. Također, treba ga temeljito oprati, a ono osjetljivo, poput malina, pomno probrati. Punite li staklenke kipućim sadržajem, dovoljno ih je prije punjenja temeljito oprati, a u ostalim slučajevima prethodno sterilizirati, odnosno prokuhati oko pet minuta.
Za pripremu voćnih slastica možete uzeti običan šećer, no tada se voće mora dulje kuhati, zbog čega gubi na okusu.Stoga se može zamijeniti šećerom za želiranje ili receptu dodati pektina u prahu. Od voća prirodno bogatog pektinom, osobito dunja, možete napraviti i voćni sir.
Dunje nemojte guliti niti im vaditi sredinu jer su ti dijelovi najbogatiji pektinom koji omogućuje zgušnjavanje. Pokrijte ih vodom i kuhajte da se raskuhaju. Ohladite i uklonite tvrde dijelove pa propasirajte voće. Izvažite i dodajte istu količinu šećera te dalje kuhajte. Sir je gotov kad se odljepljuje od kuhače. Ulijte u navlažene kalupe i ostavite da se stvrdne. Osušite na toplom, a zatim iskrenite i pospite šećerom.
Majčina dušica
Grančica majčine dušice dopunit će okus malinama, breskvama, nektarinama i marelicama. Nakon kuhanja izvadite i bacite. Male količine su dovoljne.
Sušenje voća
Voće za sušenje bolje je ne guliti - dovoljno ga je raspoloviti, očistiti od koštica i eventualno narezati. Stavite ga na sunce tijekom dana, a noću unosite u kuću ili pokrivajte krpom.
Zamrzavanje voća
Šljive za okruglice možete zamrznuti čitave. Kupine i maline također se mogu zamrznuti bez dodataka, a breskve, nektarine i marelice zamrzavaju se u šećernom sirupu.
Kadulja
Listić, dva kadulje (žalfine) dat će novu punoću zimnici od limuna. Izvrstan je dodatak i marmeladi od krušaka.
Klinčić
Male količine poboljšat će miris voću koje nije dovoljno aromatično, primjerice, jabukama ili bazginim bobicama.
Maštovite kombinacije
Osnovne recepte za zimnicu možete nadopuniti zvjezdastim anisom, đumbirom, cimetom ili majčinom dušicom i tako pripremiti domaće slastice jedinstvene arome.
Zvjezdasti anis
Iako nije srodnik anisa, ima sličnu, slatkopikantnu aromu. Koristi se kao začin za pire od šljiva i kompot.
Đumbir
Odlično se slaže s egzotičnim voćem poput banana i manga, ali i sa šljivama. Svjež ima jači okus od sušenog.
Pekmez od lubenica s limunovim sokom
SASTOJCI: 2 kg očišćene lubenice, 2 kg šećera, 5 limuna
Narežite lubenicu na kockice, pospite šećerom i natopite limunovim sokom. Dobro opranu limunovu koru naribajte i dodajte smjesi. Neka tako odleži nekoliko sati, kuhajte najmanje sat vremena i podijelite u sterilizirane staklenke.
Pirjane šljive
SASTOJCI: 5 kg šljiva, kg šećera sa sredstvom za želiranje, 2 dl ruma, mahuna vanilije
Očišćene šljive prepolovite, izvadite koštice te skuhajte prema uputama za pripremanje džema na omotu šećera za želiranje. Šljive neka ostanu čitave. Umiješajte rum i spremite u staklenke.
Cimet
Najbolje pristaje uz voće poput jabuka, krušaka, grožđa, bresaka i nektarina. Odličan je začin i u kombinaciji s klinčićem.
Metvica
Slaže se s jabukom, dinjom, ananasom, narančama i limunom, a svježa metvica može se konzervirati i kao sirup.
Žele od borovnica
SASTOJCI: 2 kg borovnica, 1,5 kg šećera
Proberite i operite borovnice pa ih zakuhajte sa šećerom i pola litre vode. Kuhajte ih pola sata na vrlo niskoj temperaturi. Stavite u cjedilo i protisnite. Još jedanput prokuhajte i rasporedite u staklenke.
Džem od krušaka i limuna
SASTOJCI: 2 kg krušaka, limunov sok, 1/2 kg šećera, limun
Ogulite kruške, narežite ih na osam kriški i očistite. Natopite limunovim sokom. Zalijte šećer s litrom vode pa skuhajte u vrlo gust sirup. Dobro ogulite limun (i donju bijelu kožicu) te narežite na što tanje ploške. U zgusnuti sirup stavite kruške i kuhajte na umjerenoj temperaturi. Kad omekšaju, dodajte limun i dalje kuhajte. Rasporedite u staklenke.
Jednostavni žele od bazginih bobica
SASTOJCI: 1,5 kg bazginih bobica, 75 dag šećera, sredstvo za želiranje
Proberite bobice pazeći da bacite sve zelene. Istisnite sok pomoću multipraktika ili sokovnika. Izvažite dobiveni sok, dodajte šećer i pripravite žele prema uputama na sredstvu za želiranje.