Ljeto olakšava početak dohrane. Treba samo paziti da se nova namirnica uvodi svaka tri dana i ne prije šest mjeseci starosti. Uvođenje kašica u bebinu prehranu uzbudljivo je razdoblje, pogotovo ljeti
Voće rehidrira bebu i idealno je za uvođenje krute prehrane
Prema UNICEF-ovim Smjernicama za zdravu prehranu djece te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, zbog osjetljivosti i nezrelosti bebina probavnog trakta, dohranu je najbolje početi sa šest mjeseci jer u toj dobi energetska vrijednost nutrijenata u majčinu mlijeku ili formuli više nije dovoljna.
Ljetne namirnice su, općenito gledajući idealne za pripremu raznolikih i ukusnih kašica, stoga možete za doručak djetetu starijem od šest mjeseci ponuditi mliječno-žitnu kašicu obogaćenu sezonskim voćem (npr. rižine pahuljice s breskvama). Za ručak je idealna kombinacija ribe i sezonskog povrća s dodatkom maslinova ulja ili kombinacija mahunarki i žitarica.
Za večeru se može kombinirati bijelo meso peradi i povrće. Najbolji međuobroci bit će svježe sočno voće poput trešanja, dinje, breskve ili nektarine, marelice ili lubenice, ovisno o starosti djeteta. Osim što obiluju vodom, koja je ključna u ljetnim mjesecima jer se lako gubi tekućina iz tijela, sadrže i vitamine i mineralne tvari, bogati su karotenoidima pa štite dječju kožu od sunca, te obiluju antioksidansima.
- U dobi od 6 mjeseci kreće se najčešće s voćem i žitaricama. U ovom razdoblju dijete uči jesti kašice. Do 8 mjeseci preporučuju se kašice glađe teksture, ne preguste te blagih okusa, a s 9 mjeseci dijete se već može učiti na grublje teksture i finger food (komadi hrane koje samo jede). Najbolje je davati sezonske namirnice te pokušati doći do onih iz kontroliranog uzgoja - kaže nutricionistica Tena Niseteo.
Sa šest mjeseci beba može jesti marelice, breskve, trešnje i šljive, od povrća mrkvu, špinat, blitvu, tikvice, krumpir, a od žitarica pšenicu, ječam, zob i raženu krupicu.
Od 7 do 9 mjeseci od voća ponudite kupine, jagode, borovnice, maline, lubenicu, a od povrća mahune, brokulu, buču, grašak, šparoge, cvjetaču i patlidžan. Od 9 do 12 mjeseci na redu su dinja, smokve, kivi, naranča, lubenica i grožđe. Od povrća tu su kupus, kelj, poriluk, cikla, krastavci i rajčica.
Neki roditelji i pedijatri u početku dohrane prednost daju povrću pred slatkim voćem.
Nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender naglašava kako dohranu nije loše započeti s drugim okusima i manje slatkim namirnicama kako se ne bi od početka stvarala navika na slatko.
- Redoslijed uvođenja nije toliko bitan. Optimalan razmak između dvije nove namirnice je tri dana. Sol nije potrebno dodavati. Povrće treba kuhati u malo vode ili na pari, a ako se kuha u vodi, upotrijebite je za pripremu kašice zbog vitamina i minerala. U početku se povrće usitnjava miksanjem ili pasiranjem, a kasnije (od 8. do 9. mjeseca) je dovoljno i samo vilicom. Osim vode u kojoj se hrana kuhala, u kašice se može dodati i mlijeko, posebice ako dijete kroz mliječne obroke ne primi dovoljnu količinu, tj. potrebnih oko 500 ml dnevno - pojašnjava nutricionistica Darija Vranešić Bender.
U dobi od 9 do 12 mjeseci prehrana djeteta postaje nešto kompleksnija. Jela su višekomponentna, koristi se više tehnika priprema hrane - pečenje, dinstanje...
Meso se uvodi u samo mo početku, već sa sedam mjeseci. Piletina i puretina, bijelo meso, su prvi na redu. Nakon toga slijede teletina, kunić, janjetina i bijela riba sa 8 mjeseci, a sa 9 im ponudite govedinu i junetinu. Plava riba u meni ulazi kad dijete navrši 10 mjeseci, kao i svinjetina.
Nakon godine dana, uravnotežena prehrana trebala bi obuhvaćati gotovo sve namirnice. Obzirom da se kalendar dohrane često mijenja, pazite najviše na posebnosti svog djeteta i moguće alergije pa nove namirnice uvodite polako i ne žurite s početkom dohrane.
- Kupovni voćni sokovi, prema novom izvješću Američke pedijatrijske akademije, uopće nisu za djecu ispod godine. Svježe cijeđeni mogu biti korisni za one iznad godine koji nisu ljubitelji voća - kaže Vranešić Bender.
Od 6 do 9 mjeseci
Vitaminski doručak
Sastojci: 1 marelica, 1 mlada mrkva
Priprema: Skuhajte marelicu i mrkvu u vodi i smiksajte u kašicu. Ovaj obrok sadrži visok udio vitamina A, obiluje kalijem te je bogat dijetalnim vlaknima. Idealna kašica za početak dohrane, za razvoj vida i imunitet.
Varivo od korabice
Sastojci: 80 g korabice, 5 g griza,100 ml mlijeka (majčino ili adaptirano), 25 g maslinova ulja
Priprema: Korabicu oguliti, listove oprati i sve narezati. Kuhati dok ne omekša pa dodati griz i još prokuhati. Dodati mlijeko i ulje te promiješati. Gotov obrok izmiksajte.
Banane s pahuljicama
Sastojci: 150 ml mlijeka (koje beba koristi), 15 g kukuruznih pahuljica (četiri žlice), banana
Priprema: Mlijeko zagrijati i kipuće preliti preko pahuljica. Bananu zgnječiti i umutiti u kašicu. Miješati do jednolične glatke smjese. Ponuditi mlako odmah nakon pripreme.
Od 9 do 12 mjeseci
Voće s keksima
Sastojci: 100-120 ml vode, 25 g baby keksa, pola jabuke i kruške, 2 žličice soka limuna ili naranče
Priprema: Vodu prokuhati, preliti preko keksa i pustiti da odstoji. Jabuku i krušku oguliti te naribati ili propasirati. Iscjediti sok naranče ili limuna te sve promiješati.
Bebin Ratatouille
Sastojci: kriška patlidžana, 1/3 tikvice, 1/2 rajčice, 1/4 luka, 1/4 paprike, malo sušenog bosiljka, žlica maslinova ulja
Priprema: Sitno nasjeckajte povrće i lagano dinstajte na maslinovu ulju dok sve ne omekša i zgusne se u ukusno varivo. Ako je potrebno dodatno usitnite vilicom.
Tikvice s bananom
Sastojci: mala tikvica (100 g), pola zrele banane (50 g), žličica maslinova ulja (po želji)
Priprema: Oguliti bananu i tikvicu i nasjeckati ih na krupne komade. Kuhati na pari 15-20 minuta. Usitnite ih vilicom te razrijedite vodom od parenja. Dodati ulje i izmiješati.
Iznad 12 mjeseci
Riža s cimetom
Sastojci: 2 dcl mlijeka, riža, malo cimeta
Priprema: Rižu staviti kuhati u mlijeko. Kada zavrije, smanjiti plamen i kuhati dok riža ne omekša. Posipati cimetom. Po želji dodajte voće koje dijete voli.
Riba s povrćem
Sastojci:1 veliki batat, 7-8 cvjetova cvjetače, bijela ili plava riba po izboru, pola žličice maslinova ulja
Priprema: Batat i cvjetaču kuhajte dok ne omekšaju, pa dodajte maslinovo ulje. Ribu skuhati odvojeno. Povrće se može ispasirati u pire, a ribu treba usitniti vilicom.
Piletina s rajčicom
Sastojci: pola pilećih prsa, Pola žličice maslinova ulja, 1 rajčica, krumpir
Priprema: Piletinu ispecite na grill tavi. Poškropite s nekoliko kapi maslinova ulja. Narežite na male komadiće uz koje ponudite djetetu svježu rajčicu i pire krumpir.