Vitamin B9 ili folna kiselina koja se savjetuje trudnicama ali i drugima kojima nedostaje tog vitamima niti nakon godina uzimanja ne povisuje rizik od raka
Visoke doze folne kiseline ne povećavaju rizik od karcinoma
Ljudi koji uzimaju folnu kiselinu u većim količinama tijekom razdoblja od pet godina nemaju niti veći niti manji rizik od nastanka tumora, pokazala je međunarodna studija koja je obuhvatila 13 različitih studija i 50.000 volontera.
U SAD-u i Kanadi se nakon dijagnosticiranja kroničnog nedostatka folne kiseline tj. vitamina B9 kod trudnica i ostatka populacije od 1998. dodavala u brašno, a nedavna je studija pokazala kako je to mogući uzrok češćim deformacijama mozga i kralježnice kod fetusa.
Otkriće o bezopasnosti dodatka folne kiseline smanjilo je zabrinutost u znanstvenim krugovima, piše Reuters. U zapadnim zemljama ne postoji program prema kojem se folna kiselina dodaje u prehrambene namirnice, no njezino se korištenje nalaže trudnicama radi boljeg zdravlja djeteta i majke.
Preporučeni dnevni unos folne kiseline iznosi oko jednog miligrama, a u prosjeku ljudi unosu tek oko pola te doze. U prirodnom obliku vitamina B9 ima u zelenom lisnatom povrću kao što su špinat, šparoge i zelena salata, a uzimanje dodataka folne kiseline se preporučuje svima koji ne unose potrebne dnevne doze radi zaštite od anemije i poremećaja funkcije probavnog sustava.
- Nema značajnih dobrobiti, ali definitivno niti posljedica uzimanja dodataka B vitamina - rekao je voditelj studije objavljene u medicinskom časopicu Lancet, John Baron.