![Veza između prehrane i mozga: Hrana od koje se dobro osjećate](https://img.24sata.hr/mb2ePZp8DOXnnmCOd4DNxKrkTMY=/414x267/smart/media/images/2022-39/dreamstime-m-117633989.jpg)
Utjecaj prehrane na mozak počinje prije rođenja, budući da se dojenče hrani majčinim nutrijentima, a taj utjecaj na razvoj mozga nastavlja se tijekom djetinjstva
Lifestyle
Komentari 2Utjecaj prehrane na mozak počinje prije rođenja, budući da se dojenče hrani majčinim nutrijentima, a taj utjecaj na razvoj mozga nastavlja se tijekom djetinjstva
Veza prehrana-mozak je tema koja se također naziva nutricionistička psihijatrija, veza crijeva-mozak ili 'hrana za raspoloženje'. To znači da ono što jedemo izravno utječe na naš mozak, i naposljetku, na naše raspoloženje.
POGLEDAJTE VIDEO: Trendovi u prehrani
Pokretanje videa...
Mozak najbolje funkcionira kada mu se daje visokokvalitetna hrana koja ga hrani, poput one koja sadrži vitamine, minerale i antioksidanse. Određena hrana djeluje kao pomoć u 'prevenciji i liječenju mentalnih poremećaja'.
Utjecaj naše prehrane na mentalno zdravlje također može utjecati na kontrolu apetita i zdravlje crijeva. Istraživači su otkrili da su crijevni hormoni uključeni u vezu između prehrane i mozga. Ti se hormoni šalju iz crijeva u mozak i doprinose kognitivnom funkcioniranju.
Doprinos prehrane spoznaji nadilazi pamćenje i brzinu obrade informacija te značajno utječe na razvoj mozga.
Tijekom razvoja moždanih struktura u prenatalnoj i perinatalnoj fazi, važno je da se sva potrebna energija i hranjive tvari mogu apsorbirati iz prehrane.
To znači da utjecaj prehrane na mozak počinje prije rođenja, budući da se dojenče hrani majčinim nutrijentima, a taj utjecaj na razvoj mozga nastavlja se tijekom djetinjstva.
Hrana koja blagotvorno utječe na raspoloženje smatra se 'hranom za dobar osjećaj' ili 'hranom za mozak'. U nastavku ćete pronaći namirnice iz različitih skupina hrane koje potiču izvrsno zdravlje mozga.
Voće i povrće
Voće i povrće ključni su dodaci prehrani za optimalno zdravlje. Oni ne samo da hrane tijelo, već i mozak. Njihova svojstva pridonose psihološkom blagostanju, kognitivnoj obradi i emocionalnoj ravnoteži.
Metoda 'Pojedi dugu'
Dijetetski izraz koji se naziva 'jedite dugu' ili 'jedite prema boji' temelji se na konceptu da voće i povrće nudi prehrambene prednosti ovisno o svojoj boji.
Na primjer, ljubičasto i plavo voće i povrće značajno pogoduje kognitivnim sposobnostima i raspoloženju. Ljubičasta i plava boja su najviše zanemarene - čak 88 posto ljudi ne unosi odgovarajuću dnevnu količinu namirnica u toj boji.
Borovnice su posebno voće koje se smatra hranom za mozak. One imaju brojne kognitivne dobrobiti, posebno tijekom starenja, tijekom faza razvoja odrastanja i kognitivnog pada.
Voće
Povrće
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi sadrže hranjive tvari koje su korisne za zdravlje mozga. Također imaju svojstva koja pomažu pri kognitivnom padu prilikom starenja i pomažu ljudima u starijoj dobi.
Istraživači su ispitivali utjecaj 'dugoročnog unosa orašastih plodova' na mentalne sposobnosti starijih žena.
Intervjui su vođeni telefonom kako bi se procijenila kognicija (pamćenje, verbalno izražavanje, pažnja i tečnost). Istraživanje je uključilo 15.467 žena diljem svijeta koje su između 1995. i 2001. imale 70 ili više godina. Istraživači su otkrili da su one koje su konzumirale 'najmanje pet porcija orašastih plodova' tjedno imale bolju kogniciju od onih s manjim unosom orašastih plodova.
Orasi su vjerojatno najpoznatiji orašasti plodovi koji jačaju mozak jer orasi sadrže puno polinezasićenih masnih kiselina koje se identificiraju kao 'dobre masnoće'.
Polinezasićene masne kiseline su važne za zdravlje srca, kao i za funkcioniranje autoimunog sustava i živčanog sustava - koji upravlja mozgom. Very Well Mind piše da su orasi također puni drugih fitokemikalija (biljnih spojeva), vitamina i hranjivih tvari koje pozitivno utječu na neurone u mozgu.
Voće, povrće i orašasti plodovi djeluju neuroprotektivno, mogu poboljšati kognitivne sposobnosti, a unošenjem ove hrane može se spriječiti kognitivna disfunkcija.
Plodovi mora i jaja
Konzumacija plodova mora opskrbljuje mozak mnogim esencijalnim hranjivim tvarima. Većina plodova mora sadrži polinezasićene masne kiseline, prvenstveno omega-3 masne kiseline.
Longitudinalna studija koja je uključivala 392 djece, provedena od 1997. do 2000. godine, ispitala je utjecaj konzumacije morskih plodova tijekom trudnoće i tijekom ranog djetinjstva.
Utvrđeno je da prehrana koja uključuje umjereno visoku konzumaciju ribe (2-3 puta tjedno), bez drugih morskih plodova, poboljšava neurorazvoj dojene djece tijekom najmanje šest mjeseci. Međutim, prema autorima, potrebna su daljnja istraživanja u vezi s unosom morskih plodova i razvoj djeteta.
I jaja i morski plodovi pružaju prenatalne i rane beneficije zbog pozitivnih učinaka koje masnoće imaju na kognitivni razvoj djeteta. Međutim, trudnice trebaju ograničiti unos morskih plodova i potpuno izbjegavati sirove morske plodove.
Jaja, kao i plodovi mora, imaju omega-3 masne kiseline i druge vrste polinezasićenih masnih kiselina. Također su puna vitamina poput folata, vitamina D, joda, vitamina E, B12 i vitamina A. Osim toga, jaja su bogata proteinima i sadrže lipide - još jednu vrstu masne kiseline.
Postoje razne dobrobiti konzumiranja hrane koja se smatra 'hranom za dobar osjećaj' ili hranom za mozak, kao što su:
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+