Cijene kuhanog vina kreću se od 3,3 eura, a najjeftinija kobasica stoji tri eura. Za one koje žele eksperimentirati tu su skuplje delicije poput Dubai fritula za 11 eura ili bunceka u tortilji 9,5 eura
Veliki gastro vodič po Adventu u Zagrebu: Evo gdje pojesti dobre fritule i kobasice i za koji novac
Advent u Zagrebu u punom je jeku, ponuda je bogata, a mirisi fritula i kobasica šire se gradom. Iako se većina ljudi žali na visoke cijene, gužve na kućicama govore da su mnogima ipak prihvatljive. Ako još niste bili ili želite isprobati najbolje od ponude, donosimo vam vodič kroz hranu i pića s Adventa u centru grada.
Fooling Around kod hotela Esplanade
Na terasi Oleander hotela Esplanade možete pronaći hranu vrhunskih chefova i restorana koji nude nešto ekskluzivniju hranu i ne bazira se sve na kobasicama i burgerima. Kućice koje se tamo nalaze su od restorana Noel, Esplanade kućica Zinfandel's restorana, Meneghetti, Instituta za kobasice by Mate Janković, Mason Burgers & Stuff, JRE (Jeunes Restaurateurs), Boogie Lab i Gingle Bells.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Noel kućica za čija su jela odgovorni chefovi Mario Mandarić i Ivan Temšić nude Bao tuna pašticadu za 15 eura, Ragu od jelena s tamnim pivom isto 15 eura i Puricu s mlincima 13 eura.
Od pića tu su topli kokteli, koji su 7,9 eura, primjerice Pita od jabuka, a kuhano vino ćete dobiti za 3,9 eura. Gingle Bells kućica ima kuhani gin za 4,9 eura, kuhano vino za 3,5 eura, a ističu se posebni kokteli - Warmstar Martini i Pina hotlada za 5,9 eura.
Esplanade kućica nudi jela s potpisom chefice Ane Tomić Grgić, a pojesti možete Juneći burger (13,5 eura), Buncek u tortilji (9,5 eura(, hrskave sardine za (9,5 eura), popularne Esplanadine štrukle (5,5 eura), Fileke s pancetom (7 eura). Od slatkoga tu je jabuka kuhana u bijelom vinu, čokoladni mousse sa začinima i crumble od brusnice. Cijene deserata kreću se od pet do 6,5 eura.
JRE kućica također nudi ekskluzivna jela kao što su Konoba boba polpete sa pinjolima i parmezanom za 13 eura. Najskuplje jelo na ovoj kućici su jadranske kozice za 15 eura. Za vrhunske burgere posjetite kućicu Mason Burgers & Stuff koji nude burgere po cijeni od 9,5 do 14,8 eura.
S vrhunskim delicijama može se pohvaliti i Meneghetti kućica gdje možete probati bakalara na bijelo ili trganu svinjetinu u pecivu s kajmakom i pestom.
Za ta jela ćete izdvojiti od 11 do 14 eura. Ako želite isprobati nešto drugačije lazanje, dođite do Boogie Laba jer se tamo može pojesti Sourdough lasagne carbonara ili ragu verzija za 11 eura, a za desert je tu štrudla od jabuke za devet eura.
Ledeni park - Advent na Tomislavcu
Advent na Tomislavcu ipak je malo pristupačniji što se tiče cijena, a opet nudi ukusne zalogaje i ugodnu atmosferu uz pogled na Ledeni park. Tamo se fritule na kućici Fritule by Bar 45 kreću po cijeni od četiri do pet eura. Tu su i germknedle raznih okusa po cijeni od sedam eura.
Primjerice, kućica Naša priča nudi čak devet vrsta kobasica i hrenovki. Najjeftiniji je hot dog za 3,5 eura, a najskuplja kobasica Slavonska XXL za sedam eura. Također, na ovoj je kućici kuhani Winter gin za 5,5 eura i Vrući Aperol za šest eura.
Raznoliku ponudu možete pronaći i na kućici Ledena koja nudi buncek za 7,5 eura, te sedam vrsta kobasica po cijeni od tri do 5,5 eura. Uz svaku kobasicu dobiju se i umaci po izboru. Tu su i burgeri, njih šest vrsta od kojih je najjeftiniji sedam eura, a najskuplji 10.
Na ovom potezu je kuhano vino crno ili bijelo 3,5 eura, a kuhani gin od četiri do 5,5 eura.
Fuliranje
Fuliranje na Strossmayerovom trgu se stvarno može pohvaliti raskošnom ponudu gdje će sigurno svatko pronaći nešto za sebe, bilo da je to slatko, slano ili nešto toplo i tekuće. Iako su cijene nešto više, na porcijama se ne štedi, a i okusi su bogati.
Prva kućica koja ne samo nama, nego i svima ostalima zapela za oko je ona slastičara Juraja Klepića koja nudi Dubai čokoladu i Dubai fritule. Dubai čokoladica stoji 8,8 eura, a Dubai tabla 13,3 eura.
Najveću pažnju na društvenim mrežama dobile su Dubai fritule za 11,10 eura, a mi smo ih isprobali i možemo reći da su stvarno ukusne.
- Dubai fritule su prelivene kvalitetnom belgijskom čokoladom, pastom od pistacija i kadaifom, turskim rezancima koji su vrlo teški za spremanje. Treba nam po nekoliko sati da se on nareže i ispeče - ispričao nam je slastičar Juraj.
Želite li isprobati slasnu kobasicu sa sirom Rudolf's Cheesy sausage uputite se na kućicu Good Food. Stoji 7,5 eura, a voditelj Karlo kaže da je ona najpoželjnija kobasica s kućice već godinama. Zanimljivo je da na ovoj kućici možete probati i Kaiserschmarrn za pet eura. A ako želite nešto pristupačnije, tu je i hot dog za četiri eura.
Ljubitelje fritula će sigurno privući Krivi ljudi kućica Ivana Huljića. Sve imaju naziv prema nekoj od pjesama Magazina, a Fritule Nirvana s jabukama i kremom od vanilije za 6,5 eura je najtraženija. Ostale, klasičnije fritule su 5,5 eura.
Pizza Social Club ima tri vrste slanih pizza od osam do devet eura, a poseban specijalitet je slatka pizza s mascarpone kremom, marshmallowsima i finim čokoladnim namazima.
Spektakl u pravljenju tjestenine donosi kućica Pastamise koja ju sprema u kolutu Grana Padano sira. Rade samo dvije vrste, Cacio e pepe (9,5 eura) i s tartufima (10,5 eura). Također, kuhano vino na ovoj kućici je 3,5 eura bijelo, a četiri eura crno.
Klasiku, ukusne burgere s kojima ne možete pogriješiti potražite na kućici Chef's Burger by Ivan Pažanin. Za njih ćete izdvojiti od osam do devet eura.
Ako želite pojesti nešto fino kao iz bakine kuhinje, tu je Tringelt s krpicama sa zeljem i buncekom za 8,5 eura i sarma s kremom od krumpira za 9,5 eura.
Prvi put na Fuliranju i veliki novitet je kućica Shish & Chips koja shish priprema na željeznim ražnjevima, inspiriran turskom uličnom delicijom Adana Kebab, a dolazi u tri vrste (za sedam do osam eura).
Raznovrsnom i šarolikom ponudom oduševila je kućica Picnic. Najbolje im ide njihov klasik s kojim ne možete pogriješiti - Blackie burger (8,5 eura), a tu je i novitet Mekani obrazi (11 eura) koji oduševljava fino mekanom teksturom. Kod njih je kuhano vino 3,3 eura, a kuhani džin 4,9 eura.
Institut za kobasice by Mate Janković ima pet vrsta kobasica s cijenama od 6,8 do 7,2 eura. Najskuplji je Šiš kobas sa sirom koji je ujedno i najpoželjnija delicija s ove kućice. Tu je kuhano vino također 3,3 eura.
Boogie Lab se i prošle godine istaknuo sa kronut desertima s raznim punjenjima, a ove godine su predstavili i slane verzije - Winter kronut s kobasicom za 7,6 eura i Pulled beef kronut za osam eura.
Zrinjevac
Već prvi vikend bila je gužva, a svaki idući očekujemo još veće. Puno je stranaca, posebno Talijana i Mađara, rekao nam je Alan Kirigin iz Dubrovnika na kućici Fina vina na zagrebačkom Zrinjevcu. Kod Alana dolaze žedni, a ponuda alkoholnog i bezalkoholnog pića je raznolika. Kao i kod ostalih ugostitelja koji su se za zagrebački advent pozicionirali oko glazbenog paviljona, i na ovoj kućici čaša kuhanog vina je 3,50 eura.
- Mi kuhano vino radimo od KORAK vina s Plešivice, a riječ je o kvalitetnom vinu obiteljske vinarije - kaže Alan te dodaje da osim kuhanog vina, gosti najčešće naručuju punč s pečenom jabukom i cimetom koji odlično ugrije u ovim hladnim prosinačkim večerima. Osim toga, u ponudi je još devet različitih alkoholnih punčeva, od kojih je svakako zanimljiva zimska breskva, čokolada i divlja jagoda i cimet. Za čašu bilo kojeg punča, pa tako i bezalkoholnih, izdvojit ćete 4 eura.
Metar dalje zamirisao nam je kuhani buncek i kiselo zelje. Riječ je o domaćim delicijama seoskog domaćinstva Stara Preša iz mjesta Šenkovec blizu Čakovca.
- Sve donosimo iz našeg restorana i sve je domaće - rekli su nam na kućici.
U ponudi imaju buncek i zelje koje košta 8,50 eura, češnjovka sa zeljem 7,50 eura, kobasa sa zeljem 6,50 eura, kuhana šunka sa zeljem 7,50 eura, a domaći štrukli su 6 eura.
- Ovih dana svaki dan ćemo imati nešto drugo u ponudi. Spremat ćemo juhu ajngemahtec, sarmu...- kažu iz Stare Preše.
Da je ponuda na adventu raznolika dokazuje i kućica Fakin. Tamo možete probati veganske fritule za 5 eura. Smjesa se radi bez jaja i jogurta, odnosno namirnica životinjskog podrijetla.
- Od preljeva možete birati pistacije i čokoladu - kažu s kućice. Zanimao nas je recept, ali su ga ipak zadržali za sebe. Fritule su nešto drugačije od klasičnih i osjeti se da nedostaju klasični sastojci. Ipak, s preljevom nema tolike razlike.
Miris fritula osjeti se već na Glavnom kolodvoru, a pored kobasica su možda čak i najzastupljenije jelo. Na Zrinjevcu su nas mirisom privukle one na kućici Bar 45.
- Riječ je o domaćoj obiteljskoj recepturi vlasnika. Tako ih pripremaju već dugo i poznati su po njima. Posebno su dobre čupavci fritule, a radi se o domaćim fritulama koje su prelivene preljevom od čokolade u kojoj se nalazi dosta ruma i kokosovih mrvica - kaže nam ekipa s kućice koja porciju fritula prodaje po 5 eura.
Matoš na Trgu bana Jelačića
Na glavnom zagrebačkom trgu ove godine održava se Advent kod Matoša. Osim kućica s hranom, posjetitelje privlači lijepo uređen ambijent. Najmlađe posebno oduševljavaju staklene kupole sa snježnim i blagdanskim prizorima koje služe za fotografiranje.
Za kuhano vino na Trgu ćete izdvojiti 30 centi više nego na Zrinjevcu, odnosno čaša košta 3,80 eura.
Svakako valja naglasiti da na kućicama na zagrebačkom adventu za kauciju čaše morate izdvojiti od 2 do 3,50 eura (ovisi kako gdje). Ugostitelji čaše skupljaju i predaju dalje Turističkoj zajednici koja ih pere i vraća na advent. Znači, nakon što popijete piće, vraćate čašu, a vama se vraća depozit. Čašu naravno možete zadržati i za sebe. Pitali smo kako se koncept realizira za velikih gužvi, vikendom.
- Kada nam ponestane čaša, jednostavno točimo u jednokratne papirnate čaše. Ne moguće je drugačije - rekli su nam ranije ugostitelji sa Zrinjevca.
Na Trgu je u ponudi svega. Na kućici Falco također služe veganske fritule s domaćim pekmezom. Koštaju 5 eura, a taman smo se našli tamo kada je zadovoljna majka svom djetetu s alergijama mogla ponuditi fritule zbog kojih malci najviše vole božićni sajam.
- U smjesi nema namirnica životinjskog podrijetla i mogu vam reći da se jako dobro prodaju. Postoje ljudi kojima smetaju određene namirnice, a mi smo tu da i oni uživaju u okusima adventa - kaže nam Marijo Stojanović s kućice Falco. U ponudi imaju i druga jela, kao što su proljetne rolice za 6,80 eura, Vege medaljoni s tostiranom focacciom za 8,90 eura i ljuti medaljoni s nachosima za istu cijenu.
Pored klasične ponude, na Trgu su nas privukle mađarsko/češke slastica - kurtoš, a pripremaju ga ekipa s kućice Kurtos House by Cugeraj.
Radi se od dizanog tijesta koja se razvalja na štapiće, a zatim se posipa šećerom te se sve dobro karamelizira. Kasnije se dodaju različita punjenja i posipi. Od kurtoša nude klasični sa šećerom za 5,30 eura, s cimetom za 5,50 eura, s Linoladom Gold i lješnjakom za 6,90 eura, s nadjevima od jabuke i cimeta s mljevenim orahom za 6,50 i onaj sa Cugeraj kremom i nadjevom od šumskog voća za 7,50 eura.
Poznate Ferdinand knedle iz Radićeve stigle su na Matošev advent, a pored svoje standardne ponude knedli, pripremaju gulaš s knedlama čija je cijena 15 eura te juhu s knedlama za 5 eura.
Na kućici Shank uživati možete u pravim zimskim jelima. Sarmu poslužuju s krumpir okruglicama koje podsjećaju na krokete, a cijena je 9.50 eura. Od ostalih jela tu je buncek u bagel pecivu za 7,80, domaća dimljena kobasica s pekarskim krumpirom i topljenim sirom za 8,50 eura.
Europski trg
Europski trg ove godine je prava destinacija za partijanere, jer po našoj procjeni, cuge najmanje fali. Tu je i pozornica za koncerte i DJ nastupe. Od klasične ponude hrane, privukle su nas poderane gaće, odnosno langošice Kod Perice. Porcija bez preljeva košta 5 eura, a s preljevom 6. Možete birati slatke i slane kombinacije, od vrhnja i češnjaka, tune do marmelade, pistacije, šumskog voća i čokolade.
Nešto niže nalazi se kućica Marčeta gdje se pripremaju jela s istarskim delicijama kao što su tartufi, istarske kobasice i ombolo koji nastaje od kvalitetnog mesa domaćih istarskih svinja. Posebno nas je privukao miris istarskog pijata u kojem su se zajedno našli domaća kobasica, ombolo i kiseli kupus za 8,50 eura.
Kod vesele ekipe na kućici Ginius u velikim kotlovima krčkaju se sarma i buncek. Dečki kažu da je sve domaće. Meso je iz Zagorja, a svaki dan kod kumica na zagrebačkom Dolcu nabavljaju po 10 kilograma domaćeg kiselog kupusa. Bakina sarma ili buncek može se jesti i u mekanim bao buns pecivima za 7,80 eura. Sarma ili buncek sa zeljem u brioche pecivu koštaju 8,80 eura.