Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

'Veganski fast food smo htjeli otvoriti kod nas, odbili su nas'

'Veganski fast food smo htjeli otvoriti kod nas, odbili su nas'
8

Mladi par iz Hrvatske u irskom Corku uspješno je otvorio veganski fast food. Kada su to pokušali u Hrvatskoj odbili su ih sa zaključkom da oni ne podržavaju tu granu jer u njoj nema novca

Varaždinac Nino Huzjak (33) zajedno sa svojom djevojkom Martinom Ratković (33) u irskom je Corku krenuo u svoju 'borbu pod suncem', pokrenuvši vlastiti veganski fast food.

Mladi par iz Hrvatske u Irskoj otvorio svoj veganski fast food
Mladi par iz Hrvatske u Irskoj otvorio svoj veganski fast food

Među Ircima su našli mušterije jer ih više od 70 posto želi nekako u svoju prehranu ukomponirati i veganska jela, pošto su postali svjesniji prednosti veganske prehrane. Ako u Corku pitate nekog vegana gdje da jede vani, sigurno će vam spomenuti VeganKO, mali kiosk koji je otvoren pored benzinske postaje na Turner's Crossu.

- Naš business koncept bazira se na jelima tradicionalnog fast fooda uz naš kreativni dodir. Ono što nas razlikuje od drugih je to da mi u pripremi tradicionalnih jela ne koristimo sastojke bilo kakvog životinjskog porijekla, no nastojimo da okus, tekstura i miris podsjećaju na 'pravu stvar' koristeći razne začine, isto kako se koriste i za pripremu mesa. Zasad u ponudi imamo veganske burgere i kebabe, a odaziv je divan - pohvalio se Nino kojem smo predložili da pokušaju i s 'plant based' ćevapima i burecima, što je spremno prihvatio kao neki novi izazov u budućnosti.

'Postanite vegani i spasite naš okoliš, ali i vlastito zdravlje...'
'Postanite vegani i spasite naš okoliš, ali i vlastito zdravlje...'

Možda zaista u Hrvatskoj nema toliko ljudi koje će zanimati sastojci njihovih veganskih poslastica, ali smo ipak smo pitali. Nino napominje kako jako vode računa o tome da plasiraju puno zdraviji fast food proizvod, a da se ne izgubi  tradicionalni okus i tekstura. Tko zna, možda bi se i neki Hrvat mesojed zabunio i probao. A zamislite, postoji mogućnost da bi mu se možda i svidjelo.

- Trudimo se koristiti što manje sastojaka. To znači da ne koristimo nikakve prezervative, pojačivače okusa i razne kemikalije, zato se i etiketiramo pod zdraviji fast food. U pripravci burgera koristimo 'Vital Wheat' (protein pšenice) TSP (protein soje), veliku količinu kuhane cikle te nekoliko vrsta začina. Za kebabe većinom koristimo sojin protein, pšenični protein i slanutak za falafel kebab. Većinu naših proizvoda pripremamo sami od početka - od mesnih zamjena do umaka, kao i 'lavash flat bread' od kuglica tijesta koje se valjaju i ispeku pred očima mušterije - kazao nam je Nino te posebno naglasio kako su vođeni činjenicom da koriste održivi i 'cruelty free' oblik poslovanja.

Važna poruka koju žele poslati je da im nije cilj preobratiti bilo koga. Žele, kako kažu, motivirati ljude da smanje unos mesa ili prestanu konzumirati meso i mliječne proizvode jedino ako oni sami to žele. 

- Mi smo ovdje da pokažemo ljudima da bezmesna i bezmliječna dijeta bude pristupačnija onima koji to žele. Imamo jako dobre recenzije i od ljudi koji jedu meso i od vegana. S klijentima pričamo puno te je mnogo onih koji su super zadovoljni svojim novim načinom prehrane i vrlo mnogo onih čije se zdravstveno stanje poboljšalo s takvom ishranom. Naravno veliki benefit imaju i ostala živa bića koja se koriste u mesnoj industriji - dodaju ovi mladi Hrvati.

- Biljna hrana je zdravija, to govore svi, od znanstvenika do nutricionista. Mi možda jesmo fast food, ali nudimo puno zdraviji i održiviji fast food od ostalih - poručuju.

SAVRŠENU FORMULU NIJE LAKO NAĆI

Da nije sve išlo kao 'po loju' jer do savršenog recepta nije tako lako doći, govori i činjenica da su nebrojeno puta pokušavali doći do savršene pljeskavica za koju se, kako kaže Nino, sada većina slaže da je najbolje koju su probali do sada.

- Majoneza, umaci i lepinja su isto bile izazov. Na primjer, kada smo sudjelovali na prvom sajmu domaće hrane, nismo znali što očekivati. Pripremu za taj sajam smo radili do 4 sata ujutro. Kada smo počeli s radom, počelo je ludilo i naravno, u mojim očima lepinja nije bila dovoljno dobra... Tek kad sam na licu mjesta počeo eksperimentirati s temperaturom ploče gdje ju pečemo, došao sam do zaključka da nije problem u lepinji nego u temperaturi na kojoj se peče - progovara ovaj poduzetni Varaždinac o početničkim greškama.

RADNI DAN TRAJE I DO 15 SATI, ALI ŠTO SE MORA - NIJE TEŠKO

- Radni dan započinje buđenjem oko 8 sati ujutro. Zatim slijedi pripremanje hrane za taj dan te kako promet i potražnja rastu iz tjedna u tjedan, posla oko toga je sve više te zato podijelimo poslove. Nabavu i dio pripreme Martina i ja radimo odvojeno te tako uspijevamo zasad. Zatim slijedi prodaja iz catering prikolice koja je smještena na benzinskoj postaji blizu centra grada te se trži preko tjedna od 5 popodne do 9 navečer, a vikendima od 12 popodne do 10 navečer. Sljedeći mjesec planiramo zaposliti nove ljude, a dostavu nam vrše samozaposleni dostavljači. Isto tako imamo partnerski ugovor s internacionalnom firmom iz Velike Britanije Deliveroo koja koristi vlastite vozače i vlasnici su jedne od najvećih platforma za dostavu hrane na svijetu. Tu su još i 'Just Eat' i 'Uber Eats', ali s njima još nismo stupili u kontakt jer se jedva nosimo s dosadašnjom količinom posla koju imamo - prepričava nam Nino.

Dodaje kako su povezani sa sličnim malim ugostiteljima na prijateljskoj razini, a s nekim i na poslovnoj. Kaže kako nikako ne gledaju jedni druge kao konkurenciju već kao prednost u širenju pozitivne promjene. Uskoro će, štoviše, objaviti suradnju s novim lokalnim proizvođačem i jako su, pohvalili su nam se, uzbuđeni oko toga. Plan za 2020. im je otvoriti vrata svog prvog 'walk-in takeaway shopa' sa sjedećim mjestima te ostati dosljedni znanoj lokaciji. 

KAKO JE DOŠLO DO IMENA VEGANKO?

- Pokušali smo uključiti ključnu riječ vegan u ime brenda te da pritom bude zvučno i kratko bilo gdje. Dodatak 'KO' na engleskom znači skraćenica od 'knock out', a veganko na slovenskom 'mali vegan' tako da sve ukomponirano na slavenskom i engleskom dijalektu ima smisla. 

IRSKA VEĆE TRŽIŠTE ZA VEGANE, HRVATI JOŠ NISU SPREMNI

- Probao sam otvoriti veganski fast food kod nas, prvo dobiti državni poticaj za biznis plan, ali je on, nažalost, bio odbijen sa zaključkom da oni ne podržavaju tu granu jer u njoj nema novaca. To je bio i razlog da na kraju isto probam prakticirati negdje drugdje - prepričava nam Nino kojem je ideja za ovaj biznis pala na pamet još prije 10 godina. Meso, kako kaže, ne konzumira već 15 godina zbog horora koji ta industrija podržava, a njegova djevojka Martina nešto kraće.

U Irskoj, priča nam Nino, ima dosta vegana te je sam irski narod sklon isprobavanju novih jela i isto tako daje veliku podršku oko toga, bili oni vegani ili ne. 

- Mladih ugostitelja ima puno. Irska podržava razvoj 'zelenih businessa' na razini koju još nigdje nisam vidio. Nebrojeno mnogo besplatnih usluga mentoringa, radionica, predavanja i slično te je jedna od prvih država na svijetu koja želi u narednih 20 godina izbaciti sva fosilna goriva i zamijeniti ih održivim izvorima energije. Ogromna količina novaca je u Fondu za podržavanje i razvoj mladih ljudi te njihovih kreativnih i održivih business modela. Doduše, konkurencije u našoj grani je vrlo malo, no ne sumnjam da će se u naredih nekoliko godina i to vrlo brzo promijeniti - dodaje.

Pa ti varaj ženu... Napravila je pod od muževe kolekcije ploča
Pa ti varaj ženu... Napravila je pod od muževe kolekcije ploča

Ovaj poduzetni Varaždinac poručio je da ne morate imati početni kapital da bi otvorili d.o.o. ili 'ltd' firmu u Irskoj. 

- U Hrvatskoj je, ako se ne varam, početni kapital s kojim morate ustupiti 25.000 kuna samo da bi otvorili firmu, a ovdje se plaća samo knjigovođa koji obavi registraciju firme i naplati uslugu koja sve ukupno iznosi otprilike 450 eura. Novac je više potreban za pokretanje posla i kupnju opreme koja vam je potrebna za pokretanje posla - kazao nam je Nino.

'ISPLATI SE VIŠE NEGO IŠTA ŠTO SMO RADILI DOSAD!'

- Ja sam radio kao vozač, kasnije kao 'fleet manager' i nakon toga kao 'operations representative' za već navedenu dostavljačku firmu Deliveroo, a Martina je radila u grafičkoj agenciji, nakon toga i kao samozaposleni vozač i Freelance grafički dizajner. Nije da nas ti poslovi nisu ispunjavali, već smo odučili sami da želimo početi graditi nešto uzbudljivije, svoje i društveno korisno. I isplati se više nego išta što smo radili dosad, mogu vam reći! - za kraj poručuje simpatični Nino. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14
Dnevni horoskop za utorak 19. studenog: Blizanci neka paze što govore, Lav treba samoću...
ŠTO VAS OČEKUJE DANAS?

Dnevni horoskop za utorak 19. studenog: Blizanci neka paze što govore, Lav treba samoću...

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 19. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje