Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Veganski Božić: Od predjela do glavnog jela i ukusnog deserta

Veganski Božić: Od predjela do glavnog jela i ukusnog deserta

Tijekom nadolazećih blagdana vegetarijanci i vegani se često nađu u nezavidnoj situaciji da baš i nemaju izbora što jesti. Donosimo 4 recepta za veganski Božićni ručak koji će se svima svidjeti

Veganski božićni vijenac

Sastojci:

  • 250 g špinata
  • 250 g svilenkastog tofua
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus dodatak za premaz
  • 50 g pinjola, tostiranih
  • naribani muškatni oraščić
  • 2 veća češnja češnjaka, zgnječena
  • 2 limuna, s koricom
  • 1 malo pakiranje kopra, 3/4 listića nasjeckanih, 1/4 listića za ukrašavanje
  • 1/2 jušne žlice sušenih brusnica, plus nekoliko dodatnih za ukrašavanje
  • brašno
  • 500g lisnatog tijesta 
  • bademovo mlijeko, za premaz
  • bosiljak za ukras

Priprema: 

Špinat stavite u cjedilo, pa prelijte kipućom vodom i ostavite da uvene. Kada se ohladi, istisnite višak vlage čistom kuhinjskom krpom, a zatim nasjeckajte špinat i stavite u veliku zdjelu. Umiješajte tofu, ulje, pinjole, muškatni oraščić, češnjak, koricu limuna, nasjeckani kopar i sušene brusnice dok se dobro ne sjedine, obilno začinite i ostavite sa strane.

Veganski sladoled od čokolade
Veganski sladoled od čokolade

Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik veličine 60 x 20 cm. Ostavljajući obrub od 1 cm, žlicom stavite smjesu od špinata po dužini tijesta, ostavljajući razmak od 2 cm na oba kratka kraja. Preklopite dva kratka kraja kako biste spriječili da nadjev ne bi izlazio, a zatim zarolajte tijesto od sebe kako biste zatvorili fil i stvorili dugu kobasicu. Spojite dva kraja kako biste stvorili oblik vijenca i zalijepite ih s malo bademovog mlijeka. Prebacite vijenac u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite da se slegne 20 minuta. Ovaj korak možete napraviti i dan unaprijed i vijenac držati pokriven u hladnjaku.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Pomiješajte malo bademovog mlijeka s malo maslinovog ulja (ovo će pomoći u boji tijesta) i premažite cijeli vijenac. Pecite 40-45 min dok ne porumeni. 

Ostavite da se ohladi 5 min, a zatim prebacite na dasku i ukrasite rezerviranim listovima kopra, bosiljkom i malo sušenih brusnica.

Juha od muškatne tikve s hrskavom kaduljom i krutonima 

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 veliki luk, nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan
  • 1 muškatna tikva, oko 1 kg, oguljena, očišćena od sjemenki i nasjeckana
  • 3 žlice madeire ili suhog šerija
  • 500 ml povrtnog temeljca bez glutena, plus malo više ako je potrebno
  • 1 žličica nasjeckane kadulje, plus 20 malih listova, očišćenih i osušenih
  • suncokretovo ulje, za prženje

Za krutone od jabuke:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 velika jabuka za jelo, oguljena, očišćena od jezgre i narezana na kockice
  • nekoliko prstohvata smeđeg šećera

Priprema:

Zagrijte ulje u velikoj tavi, dodajte luk i pržite 5 minuta. Dodajte češnjak i tikvu i kuhajte još 5 minuta. Ulijte Madeiru i temeljac, umiješajte nasjeckanu kadulju, zatim poklopite i pirjajte 20 minuta dok tikva ne omekša.

Juhu usitnite ručnim blenderom dok ne postane potpuno glatka. Ostavite da se ohladi dok ne budete spremni za posluživanje. Može stajati 2 dana u hladnjaku ili ju možete zamrznuti na maksimalno 3 mjeseca. Da biste napravili hrskavu kadulju, zagrijte malo ulja (dubine oko 2 cm) u maloj tavi, a zatim ubacite listove kadulje dok ne postanu hrskavi – to ćete morati raditi u serijama. Ocijedite na kuhinjskom papiru.

Isprobajte 10 najpopularnijih veganskih specijaliteta u 2021.
Isprobajte 10 najpopularnijih veganskih specijaliteta u 2021.

Neposredno prije posluživanja zagrijte juhu u tavi. Tekstura bi trebala biti dosta gusta i baršunasta, ali ju, po želji, možete razrijediti s malo temeljca ako je pregusta.

Za krutone od jabuka zagrijte ulje u velikoj tavi, dodajte kockice jabuke i pržite ih dok ne omekšaju. Pospite šećerom i miješajte dok se lagano ne karameliziraju.

Za posluživanje juhu izlijte u male zdjelice i na vrh stavite karameliziranu prženu jabuku, kadulju i mljeveni crni papar.

Veganski Wellington

Homemade pumpkin roll

Sastojci:

  • 90 g suhih vrganja
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 veliki luk, sitno nasjeckan
  • 250 g kestena, sitno nasjeckanih
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 500 g batata (oko 2 velika), ogulite i narežite na komade od 2 cm
  • 1 žlica sitno nasjeckanog ružmarina
  • 1 žlica sitno nasjeckane kadulje, plus 4 cijela lista
  • 100 g krušnih mrvica
  • 1 žlica umaka ili želea od brusnica pomiješanog s 1 žlicom svježeg limunovog soka
  • 40 g nasjeckanih oraha ili pekana
  • 40 g suhih brusnica
  • naribani muškatni oraščić
  • 2 x 320g lisnatog tijesta bez mlijeka
  • obično brašno
  • 3 žlice biljnog mlijeka
  • 1 žlica engleskog senfa ili dijonskog senfa s prstohvatom kurkume

Priprema:

Osušene gljive stavite u zdjelu otpornu na toplinu i prelijte s 500 ml kipuće vode iz kuhala. Promiješajte i pritisnite ih tako da budu dobro pokrivene, a zatim ostavite da se namaču.

U široj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i pržite luk i kestene dok ne omekšaju, a gljive izgledaju uvele i reducirane, oko 20 min.

Umiješajte češnjak i batat, zatim rehidrirane gljive i tekućinu za namakanje, ostavljajući malo tekućine u zdjeli (može sadržavati šljunak iz gljiva). Poklopite i kuhajte 15 minuta dok batat samo ne omekša, a većina tekućine ne ispari. Ako tekućina prebrzo ispari, dodajte još malo vode na pola kuhanja.

Skinite poklopac i umiješajte nasjeckano začinsko bilje, krušne mrvice, 1 žlicu umaka ili želea od brusnica pomiješanog s 1 žlicom svježeg limunovog soka, orašaste plodove i brusnice. Dobro začinite i pospite muškatnim oraščićem. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da nalikuje nadjevu, ali ne i suha – sve krušne mrvice trebaju biti premazane i upiti dio tekućine. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi u tavi.

Kad se ohladi, odmotajte jedan od listova lisnatog tijesta na lagano pobrašnjen neljepljivi lim za pečenje ili pleh obložen papirom za pečenje. Mlijeko i senf umutite s prstohvatom soli i ostaviti sa strane.

Ohlađeni fil žlicom rasporedite po sredini tijesta u urednu liniju, ostavljajući 5 cm do rubova. Mješavinom senfa i mlijeka premažite rubove, a zatim na vrh stavite drugi list tijesta. Pritisnite tijesto oko nadjeva kako biste uklonili sve zračne džepove, a zatim stisnite kako biste zatvorili stranice. Odrežite višak tijesta oštrim nožem i vilicom ili prstima napravite uzorak wellington oko ruba.

Veganska juha od finih rajčica
Veganska juha od finih rajčica

Izrežite malu rupu na vrhu složenca kroz koju će izlaziti para, a zatim premažite gornji dio mješavinom senfa i mlijeka. Ohladite na plehu ili pladnju 30 min. Može stajati u hladnjaku do dva dana.

Zagrijte pećnicu na 180C. Izvadite wellington iz hladnjaka i premažite s još mješavine senfa i mlijeka. Nožem za pribor za jelo ili vilicom, ako želite, zarežite uzorak na vrh tijesta, a zatim pecite 35-40 minuta dok ne porumeni, ne napuhne se i ne postane hrskav (ako prebrzo porumeni prekrijte folijom). Cijele listove kadulje rasporedite na wellington i zalijepite ih mješavinom senfa i mlijeka, a zatim vratite u pećnicu na još 10 minuta.

Ostavite da odstoji na dasci ili pladnju 10 minuta prije nego što ga narežete na debele ploške za posluživanje.

Božićna torta

Sastojci:

  • 1 kg miješanog suhog voća (mješavina grožđica, ribizla, trešanja, brusnica, suhih šljiva ili smokava)
  • korica i sok od 1 naranče
  • korica i sok od 1 limuna
  • 150 ml ruma
  • 250 g kokosovog ulja
  • 200 g smeđeg šećera
  • 4 žlice chia sjemenki
  • 175 g glatkog brašna
  • 100 g mljevenih badema
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice mljevenih klinčića
  • 100 g badema u listićima
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema: 

Stavite suho voće, koricu i sok agruma, rum, kokosovo ulje i šećer u veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dobro promiješajte, zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte 5 minuta dok se šećer ne otopi. Stavite smjesu u veliku zdjelu i ostavite da se ohladi 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 150C. Duboki kalup za tortu od 20 cm obložite dvostrukim slojem pergamenta za pečenje, a zatim omotajte dvostruki sloj papira za pečenje oko vanjske strane, vežite ga špagom da se pričvrsti. Pomiješajte chia sjemenke sa 150 ml vode. Ostavite da odstoji 5 minuta dok smjesa ne postane gusta i gelasta. 

Isprobajte recept za lagani i osvježavajući veganski tiramisu
Isprobajte recept za lagani i osvježavajući veganski tiramisu

Dodajte preostale sastojke u voćnu smjesu, zajedno sa mješavinom chia sjemenki, i dobro promiješajte. Ubacite u pripremljeni lim, poravnajte vrh žlicom i pecite u sredini pećnice 2 sata.

Izvadite tortu iz pećnice, probušite rupice i prelijte s 2 žlice ruma. Ostavite tortu da se potpuno ohladi u kalupu.

Ako ju namjeravate držati u hladnjaku ogulite pergament za pečenje, pa dobro zamotajte u prozirnu foliju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Evo što točno znači ako često sanjate nekoga tko je preminuo
NIJE UGODNO

Evo što točno znači ako često sanjate nekoga tko je preminuo

Snovi se često smatraju mostom između naše podsvijesti i duhovnog svijeta. Ponovno povezivanje, makar samo kroz snove, podsjeća nas da voljeni koje smo izgubili nikada doista ne nestaju