Tijekom nadolazećih blagdana vegetarijanci i vegani se često nađu u nezavidnoj situaciji da baš i nemaju izbora što jesti. Donosimo 4 recepta za veganski Božićni ručak koji će se svima svidjeti
Veganski Božić: Od predjela do glavnog jela i ukusnog deserta
Veganski božićni vijenac
Sastojci:
- 250 g špinata
- 250 g svilenkastog tofua
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus dodatak za premaz
- 50 g pinjola, tostiranih
- naribani muškatni oraščić
- 2 veća češnja češnjaka, zgnječena
- 2 limuna, s koricom
- 1 malo pakiranje kopra, 3/4 listića nasjeckanih, 1/4 listića za ukrašavanje
- 1/2 jušne žlice sušenih brusnica, plus nekoliko dodatnih za ukrašavanje
- brašno
- 500g lisnatog tijesta
- bademovo mlijeko, za premaz
- bosiljak za ukras
Priprema:
Špinat stavite u cjedilo, pa prelijte kipućom vodom i ostavite da uvene. Kada se ohladi, istisnite višak vlage čistom kuhinjskom krpom, a zatim nasjeckajte špinat i stavite u veliku zdjelu. Umiješajte tofu, ulje, pinjole, muškatni oraščić, češnjak, koricu limuna, nasjeckani kopar i sušene brusnice dok se dobro ne sjedine, obilno začinite i ostavite sa strane.
Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik veličine 60 x 20 cm. Ostavljajući obrub od 1 cm, žlicom stavite smjesu od špinata po dužini tijesta, ostavljajući razmak od 2 cm na oba kratka kraja. Preklopite dva kratka kraja kako biste spriječili da nadjev ne bi izlazio, a zatim zarolajte tijesto od sebe kako biste zatvorili fil i stvorili dugu kobasicu. Spojite dva kraja kako biste stvorili oblik vijenca i zalijepite ih s malo bademovog mlijeka. Prebacite vijenac u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite da se slegne 20 minuta. Ovaj korak možete napraviti i dan unaprijed i vijenac držati pokriven u hladnjaku.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Pomiješajte malo bademovog mlijeka s malo maslinovog ulja (ovo će pomoći u boji tijesta) i premažite cijeli vijenac. Pecite 40-45 min dok ne porumeni.
Ostavite da se ohladi 5 min, a zatim prebacite na dasku i ukrasite rezerviranim listovima kopra, bosiljkom i malo sušenih brusnica.
Juha od muškatne tikve s hrskavom kaduljom i krutonima
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 1 češanj češnjaka, nasjeckan
- 1 muškatna tikva, oko 1 kg, oguljena, očišćena od sjemenki i nasjeckana
- 3 žlice madeire ili suhog šerija
- 500 ml povrtnog temeljca bez glutena, plus malo više ako je potrebno
- 1 žličica nasjeckane kadulje, plus 20 malih listova, očišćenih i osušenih
- suncokretovo ulje, za prženje
Za krutone od jabuke:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 velika jabuka za jelo, oguljena, očišćena od jezgre i narezana na kockice
- nekoliko prstohvata smeđeg šećera
Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj tavi, dodajte luk i pržite 5 minuta. Dodajte češnjak i tikvu i kuhajte još 5 minuta. Ulijte Madeiru i temeljac, umiješajte nasjeckanu kadulju, zatim poklopite i pirjajte 20 minuta dok tikva ne omekša.
Juhu usitnite ručnim blenderom dok ne postane potpuno glatka. Ostavite da se ohladi dok ne budete spremni za posluživanje. Može stajati 2 dana u hladnjaku ili ju možete zamrznuti na maksimalno 3 mjeseca. Da biste napravili hrskavu kadulju, zagrijte malo ulja (dubine oko 2 cm) u maloj tavi, a zatim ubacite listove kadulje dok ne postanu hrskavi – to ćete morati raditi u serijama. Ocijedite na kuhinjskom papiru.
Neposredno prije posluživanja zagrijte juhu u tavi. Tekstura bi trebala biti dosta gusta i baršunasta, ali ju, po želji, možete razrijediti s malo temeljca ako je pregusta.
Za krutone od jabuka zagrijte ulje u velikoj tavi, dodajte kockice jabuke i pržite ih dok ne omekšaju. Pospite šećerom i miješajte dok se lagano ne karameliziraju.
Za posluživanje juhu izlijte u male zdjelice i na vrh stavite karameliziranu prženu jabuku, kadulju i mljeveni crni papar.
Veganski Wellington
Sastojci:
- 90 g suhih vrganja
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 veliki luk, sitno nasjeckan
- 250 g kestena, sitno nasjeckanih
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 500 g batata (oko 2 velika), ogulite i narežite na komade od 2 cm
- 1 žlica sitno nasjeckanog ružmarina
- 1 žlica sitno nasjeckane kadulje, plus 4 cijela lista
- 100 g krušnih mrvica
- 1 žlica umaka ili želea od brusnica pomiješanog s 1 žlicom svježeg limunovog soka
- 40 g nasjeckanih oraha ili pekana
- 40 g suhih brusnica
- naribani muškatni oraščić
- 2 x 320g lisnatog tijesta bez mlijeka
- obično brašno
- 3 žlice biljnog mlijeka
- 1 žlica engleskog senfa ili dijonskog senfa s prstohvatom kurkume
Priprema:
Osušene gljive stavite u zdjelu otpornu na toplinu i prelijte s 500 ml kipuće vode iz kuhala. Promiješajte i pritisnite ih tako da budu dobro pokrivene, a zatim ostavite da se namaču.
U široj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i pržite luk i kestene dok ne omekšaju, a gljive izgledaju uvele i reducirane, oko 20 min.
Umiješajte češnjak i batat, zatim rehidrirane gljive i tekućinu za namakanje, ostavljajući malo tekućine u zdjeli (može sadržavati šljunak iz gljiva). Poklopite i kuhajte 15 minuta dok batat samo ne omekša, a većina tekućine ne ispari. Ako tekućina prebrzo ispari, dodajte još malo vode na pola kuhanja.
Skinite poklopac i umiješajte nasjeckano začinsko bilje, krušne mrvice, 1 žlicu umaka ili želea od brusnica pomiješanog s 1 žlicom svježeg limunovog soka, orašaste plodove i brusnice. Dobro začinite i pospite muškatnim oraščićem. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da nalikuje nadjevu, ali ne i suha – sve krušne mrvice trebaju biti premazane i upiti dio tekućine. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi u tavi.
Kad se ohladi, odmotajte jedan od listova lisnatog tijesta na lagano pobrašnjen neljepljivi lim za pečenje ili pleh obložen papirom za pečenje. Mlijeko i senf umutite s prstohvatom soli i ostaviti sa strane.
Ohlađeni fil žlicom rasporedite po sredini tijesta u urednu liniju, ostavljajući 5 cm do rubova. Mješavinom senfa i mlijeka premažite rubove, a zatim na vrh stavite drugi list tijesta. Pritisnite tijesto oko nadjeva kako biste uklonili sve zračne džepove, a zatim stisnite kako biste zatvorili stranice. Odrežite višak tijesta oštrim nožem i vilicom ili prstima napravite uzorak wellington oko ruba.
Izrežite malu rupu na vrhu složenca kroz koju će izlaziti para, a zatim premažite gornji dio mješavinom senfa i mlijeka. Ohladite na plehu ili pladnju 30 min. Može stajati u hladnjaku do dva dana.
Zagrijte pećnicu na 180C. Izvadite wellington iz hladnjaka i premažite s još mješavine senfa i mlijeka. Nožem za pribor za jelo ili vilicom, ako želite, zarežite uzorak na vrh tijesta, a zatim pecite 35-40 minuta dok ne porumeni, ne napuhne se i ne postane hrskav (ako prebrzo porumeni prekrijte folijom). Cijele listove kadulje rasporedite na wellington i zalijepite ih mješavinom senfa i mlijeka, a zatim vratite u pećnicu na još 10 minuta.
Ostavite da odstoji na dasci ili pladnju 10 minuta prije nego što ga narežete na debele ploške za posluživanje.
Božićna torta
Sastojci:
- 1 kg miješanog suhog voća (mješavina grožđica, ribizla, trešanja, brusnica, suhih šljiva ili smokava)
- korica i sok od 1 naranče
- korica i sok od 1 limuna
- 150 ml ruma
- 250 g kokosovog ulja
- 200 g smeđeg šećera
- 4 žlice chia sjemenki
- 175 g glatkog brašna
- 100 g mljevenih badema
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenih klinčića
- 100 g badema u listićima
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Stavite suho voće, koricu i sok agruma, rum, kokosovo ulje i šećer u veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dobro promiješajte, zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte 5 minuta dok se šećer ne otopi. Stavite smjesu u veliku zdjelu i ostavite da se ohladi 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 150C. Duboki kalup za tortu od 20 cm obložite dvostrukim slojem pergamenta za pečenje, a zatim omotajte dvostruki sloj papira za pečenje oko vanjske strane, vežite ga špagom da se pričvrsti. Pomiješajte chia sjemenke sa 150 ml vode. Ostavite da odstoji 5 minuta dok smjesa ne postane gusta i gelasta.
Dodajte preostale sastojke u voćnu smjesu, zajedno sa mješavinom chia sjemenki, i dobro promiješajte. Ubacite u pripremljeni lim, poravnajte vrh žlicom i pecite u sredini pećnice 2 sata.
Izvadite tortu iz pećnice, probušite rupice i prelijte s 2 žlice ruma. Ostavite tortu da se potpuno ohladi u kalupu.
Ako ju namjeravate držati u hladnjaku ogulite pergament za pečenje, pa dobro zamotajte u prozirnu foliju.