Previše fosfora iz gaziranih pića ‘izvlači’ kalcij iz kostiju, čime ih dodatno slabi. Za zdravije kosti važan je i magnezij kojeg ima u krastavcima i koprivi
Važna je ravnoteža - srdelice, raštika i kakao jačaju kosti
Kod većine ljudi nakon 30. godine postupno se smanjuje gustoća koštane mase, dok se kod žena taj proces ubrzava u prvih deset godina od početka menopauze. U većini slučajeva taj se proces može usporiti, ponekad čak i zaustaviti, uz redoviti unos minerala koji pomažu izgradnju nove koštane mase.
- Za izgradnju nove koštane mase vrlo su važni kalcij i fosfor, a najbolji izvor ta dva minerala je zeleno lisnato povrće, ali posebno - raštika. Odličan su izbor i srdelice, koje su većini ljudi dostupne cijenom, a mogu se nabaviti i svježe. Važno je i hranu dulje žvakati jer to potiče proizvodnju sline - kaže nutricionistica, dipl. ing. Marina Trumbetaš. Više sline dobro je, prije svega, radi bolje razgradnje namirnica koje jedemo, odnosno bolje iskoristivosti njihovih sastojaka. Treba voditi računa i o tome da smanjimo unos namirnica koje “odvlače” kalcij iz kostiju.
- Kava je jedna od takvih namirnica, kao i sokovi na bazi sode. Naime, da bi iskoristivost kalcija bila dobra, važno je postići ravnotežu između unosa kalcija i fosfora. Kako takvi sokovi sadrže sodu, odnosno jedan od sastojaka je fosfor, višak tog elementa ‘izvlači’ kalcij iz kostiju i tako ih slabi - kaže nutricionistica.
Znanstvenici sve češće ističu kako je za zdrave kosti vrlo važan i magnezij, pri čemu kao najbolji izvor tog minerala spominju sirovi organski kakao i kvalitetnu crnu čokoladu. Za zdravlje kostiju važno je osigurati i silicij, kojega ima u krastavcima, paprikama, rajčici i zelenjavi, kao što su kopriva i lucerna.
- pojedite i kosti od srdelica - tako ćemo povećati dozu kalcija koji unosimo u organizam. A svaki dan bi trebalo pojesti i barem jedan mliječni obrok, po mogućnosti mlijeka iz ekouzgoja
- himalajska sol - ona sadrži sva 84 elementa koji se inače nalaze u našem tijelu pa ju je dobro koristiti umjesto morske soli, barem u dosoljavanju gotovog obroka
- kalij i vitamin k - kalij neutralizira kiseline koje ometaju apsorpciju kalcija. Dobar je izvor krumpir s korom, slatki krumpir i banana, a vitamina K ima u kiselom kupusu, jogurtu, maslacu i povrću, poput kelja. Važno je redovno nadoknaditi i vitamin D, pa sunčane dane koristite za barem pola sata šetnje