Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Varaždinci su prvi dobrovoljni vatrogasci u Hrvatskoj od 1864.

Varaždinci su prvi dobrovoljni vatrogasci u Hrvatskoj od 1864.

Na današnji dan osnovan je Prvi hrvatski vatrogasni zbor u Varaždinu, uhićeni su članovi Nixonove administracije vezani uz aferu Watergate, a Kip slobode parobrodom je stigao u New York

VIDEO

Na današnji dan 1864.godine u Varaždinu je osnovan Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor, koji se smatra prvim dobrovoljnim vatrogasnim društvom u Hrvatskoj i temeljima moderne vatrogasne zajednice u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO: Vježba zagrebačkih vatrogasaca nakon fingirane dojave o požaru

Pokretanje videa...

Vatrogasci u Zagrebu proveli vježbu spašavanja iz HNK 00:54

U vrijeme dok su zgrade bile građene uglavnom od drveta, požari su često prijetili gradovima, a Varaždin ih pamti nekoliko razornih, posebno jedan iz 1582. i jedan iz 1776. godine, kad je izgorjelo oko dvije trećine kuća u gradu, što se bila velika tragedija.

Prvi hrvatski dobrovljni vatrogasni zbor u Varaždinu - preteča je DVD-ova i profesionalnih atrogasnih postrojbi

Uz još nekoliko dobrovoljnih i profesionalnih društava koja su osnovana u to vrijeme ili nešto kasnije, to se smatra osnovom moderne Hrvatske vatrogasne zajednice, koja danas broji 1786 aktivnih dobrovoljnih vatrogasnih društava te 76 javnih vatrogasnih postrojbi, u čijem se sastavu nalazi oko 140.000 članova.

Kip slobode doplovio do New Yorka

Kip slobode u New Yorku

Kip slobode, Statue of Liberty, ili punim nazivom Liberty Enleiughetening the World, dana 17. lipnja doplovio je do New Yorka parobrodom. U palubi parobroda bili su sanduci s rastavljenom statuom neoklasičnog kipa koji se danas smatra simbolom SAD-a. Izradio ga je francuski kipar Frédéric-Auguste Bartholdi. Svečano je postavljen na postolje 28. studenog 1886. godine, kao poklon francuskog naroda SAD-u.

Kip je Izrađen od bakra, sa čeličnim potporama, a s vanjske strane prekriven brončanim omotačem. Stoji na ogromnom temelju sa ispruženom desnom rukom u kojoj drži pozlaćenu baklju. U lijevoj ruci drži ploču na kojoj je isklesan datum proglašenja američke nezavisnosti. Kip je visok 46,05 metara, odnosno zajedno s postoljem ima čak 92,99 metra i spada među najviše statue svijeta.

Prva uhićenja u aferi Wtergate

RICHARD M. NIXON,RICHARD NIXON

Pet operativaca Bijele kuće uhićeno je 17. lipnja 1972.. zbog provale u urede Demokratskog nacionalnog odbora, kad su pokušali ilegalno prisluškivati političku oporbu, a onda i zataškati informacije o tome. Uslijedio je niz velikih političkih skandala koji su naštetili administraciji predsjednika Richarda M. Nixona, poznat kao afera Watergate, što je na kraju završilo Nixonovom ostavkom.

Ostale tekstove iz našeg vremeplova potražite OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena