Klinčić, koji štiti od upala, poznat je i kao lijek protiv zubobolje (jedan klinčić treba zagristi zubom koji vas boli) te pomaže smanjiti grlobolju
Uz začine cimet i klinčić, vino postaje još zdravije
Cimet je jedan od najstarijih začina - rabio se za balzamiranje u Egiptu i prije 2500. g. pr. Kr. Za razliku od većine začina koji su sjemenke, cimet je unutarnji sloj kore drveta koja se osuši i smota. Osim kao dodatak jelu, koristi se kako bi poboljšao rad pluća i pročistio začepljen nos tijekom prehlade. Djelotvornost ćete mu povećati ako ga dodate u đumbirov čaj, koji smiruje želudac. A i drugi začin koji se dodaje u kuhano vino, klinčić, štiti od upala, poznat je i kao lijek protiv zubobolje (jedan klinčić treba zagristi zubom koji vas boli) te pomaže smanjiti grlobolju. Taj česti dodatak jelima od mesa zapravo je drvo visoko do 12 metara koje potječe iz tropskih krajeva istočne Indonezije i smatra se prvim osvježivačem daha. U Kini su za dinastije Han dvorjani žvakali klinčiće kako bi zasladili dah prije obraćanja caru. Tako su i jačali imunitet te sprečavali rak, dokazali su moderni znanstvenici.
Klinčići sadrže najviše antioksidansa po gramu pa tako pola čajne žličice (0,5 g) sadrži otprilike jednako antioksidansa kao pola šalice bobičastog voća.
>>> Crni papar
U tradicionalnoj indijskoj medicini upotrebljava se protiv prehlade i kašlja, ayurvedska ga preporučuje kao tonik za živce, a u kineskoj medicini rabi se kao lijek protiv proljeva.
>>> Đumbir
Đumbirov korijen učinkovit je protiv mučnine. Smatra se kako sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, snižava kolesterol, djeluje protuupalno i potiče imunološki sustav.
>>> Anis
Anisov se dim u prošlosti udisao za ublažavanje glavobolje. Do danas je ustanovljeno kako anis pospješuje iskašljavanje i smiruje kašalj te pomaže protiv probavnih tegoba.
>>> Čili
Čili je ljekovit zbog kapsaicina, tvari koji je zaslužna za njegovu karakterističnu ljutinu. Učinkovito liječi poremećaje rada živaca i migrenu te smanjuje psorijazu.
>>> Kurkuma
Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Potvrđeno je da blagotvorno djeluje kod mnogih bolesti, od raka do Alzheimera. U Indiji se tisućama godina upotrebljava kao začin.
>>> Paprika
Paprika potječe iz Meksika, odakle ju je u Europu donio Kolumbo. Ima četiri puta više vitamina C od naranče. Sadrži oko 20 spojeva iz skupine karotenoida, koji su prirodni antioksidansi.