Ne propustite slasne plodove koji daju zdravlje, produljuju mladost te smanjuju bol, a u dućanima i tržnicama ih ima samo tijekom svibnja i lipnja
Uz trešnje je život dulji, slađi, bezbolniji i zdraviji
Kilogram trešanja sadrži samo 320 kalorija, gotovo nimalo masti i oko 80 posto vode zbog čega je izvrsna za sve one koji žele zdravo mršavjeti, a stručnjaci je preporučaju i za međuobrok. Ima iznimno puno antioksidansa flavonoida, koji je prirodno antiupalno sredstvo, ali i koji dokazano djeluje u prevenciji karcinoma i starenja. Bogata je i betakarotenom i melatoninom. Zbog toga se preporučuje putnicima koji često lete zrakoplovom jer umanjuje posljedice jet-laga, umora izazvanog promjenom vremenskih zona. Kisele trešnje popravljaju raspoloženje, a one svježe učinkovito otklanjaju fizički i psihički umor. Ublažavaju i bol izazvanu artritisom, gihtom te smanjuju rizik za razvoj srčanih bolesti i dijabetesa. Zasad stručnjaci nemaju saznanja o štetnosti prekomjernog jedenja trešanja, no za toliko dobrih učinaka na zdravlje preporučaju jednu do dvije porcije na dan, što je otprilike oko pola kilograma. Na tržnicama ih ima samo u svibnju i lipnju, zato ih nemojte nikako propustiti.
>>> Sastojci trešanja smanjuju komplikacije povezane s metaboličkim sindromom koji povećava rizik od infarkta, moždanog udara i dijabetesa tipa 2
>>> Nije preporučljivo jesti trešnje prije ručka jer u želucu stvaraju lužnatu reakciju koja otežava probavu, osobito mesa, i lučenje probavnih sokova
SLADOLED OD TREŠANJA
Sastojci: 2 šalice trešanja bez koštica, 2 jaja, 1,5 šalica šećera, 1,5 šalica slatkog vrhnja, 1/4 žličice vanilije, šalica šlaga
Izmiksajte trešnje dok ne dobijete glatku masu. Stavite ih u hladnjak. Dobro umutite jaja. Njima dodajte šećer, slatko vrhnje, vaniliju i šlag. Izvadite smjesu trešanja iz hladnjaka i dobro izmiješajte s ostalom smjesom. Hladite u frizeru bar 30 minuta.