Svaka tri mjeseca ukrasne jastučiće stavite u zaštitnu vrećicu i u zamrzivač na 24 sata, držač za četkice dobro izribajte svaka dva tjedna, a kupaonicu operite nakon svakog tuširanja
Evo koliko bi često trebali prati ručnike i krpe, te ribati zahod
- Kada razmišljamo o najprljavijem mjestu u kući obično prvo pomislimo na WC školjke. Naravno da ih je bitno redovito održavati, no postoje mjesta na koja zaboravljamo, a dom su velikog broja bakterija i mogu ugroziti zdravlje. To su kuhinjske krpe koje svi članovi kućanstva koriste i po nekoliko puta dnevno tako da ih barem svaki ili svaki drugi dan treba stavljati na pranje jer su sakupljači bakterija - objasnila je Nikolina Solić, suvlasnica poduzeća za čišćenje Clean in Team.
Također je vrlo bitno redovito dezinficirati radne plohe u kuhinji kao i daske za rezanje. Pogotovo kada se na njima reže sirovo meso. Još jedno mjesto koje obiluje bakterijama, a koje redovito zaboravljamo čistiti je tipkovnica. Iako zvuči kao puno posla uz dobru organizaciju i povremenu pomoć sve se može napraviti i dom ne mora biti izvor bolesti nego mjesto gdje se najugodnije osjećate.
Kupaonica
Držač za četkice za zube
Ovo je jedno od najzagađenijih mjesta u kući po broju mikroorganizama, nakon kuhinjskih krpa i sudopera. To je zato što na držaču nakon pranja zubiju mogu naći mikroorganizmi iz čestica hrane i sline, kao i plijesni koja se stvara na vlažnim ili mokrim površinama u kupaoni.
- Držač se treba čistiti dva puta mjesečno tako da se opere pod vrućom vodom te izriba s četkom za pranje - savjetuje profesor Damian Walmsley, znanstveni savjetnik Britanskog stomatološkog saveza.
Ručnici za tuširanje
Kupaonski ručnici mogu širiti bakterije i viruse poput herpes simplex virusa, tipa koji uzrokuje kožne infekcije i gljivice koje uzrokuju atletsko stopalo. Oboje napreduju u vlažnim uvjetima i mogu satima preživjeti na mokrom ručniku.
- Ručnike za je idealno prati nakon svakog trećeg korištenja na 60 Celzijevih stupnjeva. Isto vrijedi i za kupaonske tepihe na kojima se nalaze gljivice i bakterije s nogu, dok toaletni tepisi mogu na sebi imati kapljice urina - napominje profesorica Lisa Ackerley.
Ručnici za brisanje ruku
Ako ručnike za ruke koristi cijela obitelj potrebno ih je mijenjati svaki dan.
Vlažni ručni ručnici pružaju savršeno okruženje za napredovanje bakterija - pogotovo kada se nalaze u toploj, vlažnoj kupaonici. 2013. studija sa Sveučilišta Arizona u SAD-u pronađena E.coli prisutna je u više od četvrtine kućanskih ručnika koje su testirali.
Daska za toalet
Zapravo je puno čišća nego što ljudi misli, budući da se na njoj sjedi, a većina bakterija i virusa se prenosi rukama.
Bez obzira na to, stručnjaci upozoravaju da bi se toalet trebao dezinficirati svaki dan, te prati najviše svakih pet dana.
Zavjesa za tuš
- Zidovi u tuš kabini ili uz kadu te zavjese za tuširanje pružaju idealne uvjete za rast plijesni, koja, iako nije zarazna, može oslobađati spore koje potiču probleme s disanjem. A ako živite u vodoopskrbnom području, bakterije se lakše zadržavaju na kamencu na zidovima - objašnjava profesor Ackerley.
U idealnom slučaju, zidne tuševe, kadu i vrata od kabine je potrebno oprati nakon svake uporabe, a zavjese za tuš svakih par dana.
Perilica za rublje
Perilica za rublje koja uvijek pere samo na niskim temperaturama , oko 40 Celzijevih stupnjeva ili manje će biti puna plijesni i bakterija - napominje profesor Ackerley.
- Potrebno je barem jednom mjesečno pustiti prazni ciklus na najvišoj temperaturi i staviti deterdžent s izbjeljivačem kako bi se uništile sve bakterije - kaže profesor Ackerley.
Kuhinja
Poklopac koša za smeće
Ovo mjesto je raj za bakterije i treba se čisti svaki dan i to dezinficirati s alkoholom.
- Pošpricajte s alkoholom i prebrišite s papirnatim ubrusom, barem jednom dnevno - savjetuje Sally Bloomfield, predsjednica Međunarodnog znanstvenog foruma za higijenu doma.
Spužvaste kuhinjske krpe
U prosjeku svaka spužvasta kuhinjska krpa na sebi ima 4 bilijuna živućih mikroorganizama.
- Isperite krpe svaki put kada ih koristite, te ih stavite u perilicu suđa jednom dnevno jer će visoka temperatura i deterdžent ubiti bakterije - kaže profesor Bloomfield.
Kuhinjske krpe
Istraživanje provedeno 2015. godine na Sveučilištu u Kansasu je pokazalo da je kuhinjska krpa najprljavija stvar u kuhinji budući da kod pripreme hrane na njoj završi mnogo sitnih komadića hrane koji privlače razne bube i kukce, uglavnom prijenosnike raznih bolesti.
- Kuhinjske krpe se moraju mijenjati svakodnevno, prati na barem 60 stupnjeva i obavezno ih odvojiti od donjeg rublja i ručnika za tijelo - objašnjava profesor Ackerly.
Hladnjak
U hladnjaku stoji više vrsta hrane koja se može rasuti, pića proliti i dogoditi još mnogo sitnica koje jako utječu na čistoću hladnjaka i same namirnice.
- S obzirom da je hladnjak uređaj koji svakodnevno najviše koristimo u njemu se nalazi više bakterija nego što možete zamisliti. Preporuka je hladnjak temeljito očistiti obavezno jednom mjesečno, a po potrebi i češće - savjetuje Nikolina Solić.
Sudoper
U sudoperu se uvijek mogu pronaći mali komadići hrane na kojima rastu razne bakterije. treba ga dobro oprati barem jednom tjedno - kaže doktor Matewele.
- U slučaju da ste ispirali povrće ili rukovali mesom u sudoperu, treba ga odmah dobro očistiti budući da su bakterije koje se razmnožavaju na mesu jako štetne - dodaje profesor Bloomfield.
Spavaća soba
Posteljina
U toplom i vlažnom okruženju, kao što je krevet, stvara se idealno mjesto za razvoj grinja, a svaki krevet ima ih barem deset milijuna.
- Jako bitno je oprati posteljinu na barem 60 Celzijevih stupnjeva kako bi se ubile sve grinje. A mijenjanje posteljina je potrebno barem jednom tjedno - zaključuje Emberlin.
Prekrivač za krevet
Uz samu posteljinu i madrac, poplun upije dobar dio znoja tijekom noći, pa je potrebno svaki dan nakon buđenja ga staviti provjetriti na barem 15 minuta.
- Ako poplunu sebi ima sintetike treba ga oprati barem svaka tri mjeseca na 60 Celzijevih stupnjeva kako bi ga očistili od prašine i grinja. Poplune punjene perjem je potrebno dati na profesionalno čišćenje barem dva puta godišnje - objašnjava Ackerley.
Pidžame se ne peru jednom tjedno, već bi se trebale češće prati, svaka tri dana. Pidžamu se može malo duže nositi u slučaju da se ljudi tuširaju prije svakog odlaska u krevet, i to produžuje nošenje za još par dana - napominje Američki institut za čišćenje.
Madrac
- Preporuka stručnjaka je da se madrac obavezno čisti 3 puta godišnje - izjavila je Nikolina Solić.
- Iako izgleda teško madrac se može temeljito očistiti. Prvo krenite s usisavanjem. Temeljito usišite madrac. Sljedeći korak je da madrac pospete sodom bikarbonom i eteričnim uljem po izboru. I nakon toga opet temeljito usišite. Svakako je dobro madrac, ako imate mogućnost, povremeno iznijeti na sunce i svjež zrak. Također, pobrinite se da ga redovito rotirate, barem 2 puta godišnje - detaljno je objasnila Solić.
Dnevni boravak
Tepih
Na tepisima se može pronaći E.Coli, salmonela, a u slučaju da su u domaćinstvu i ljubimci ponekad i buhe. Stručnjaci procjenjuju da se čak 95 posto njihovih jajašaca nalazi na tepisima i presvlakama.
Tepihe je potrebno dubinski očistiti barem dva puta godišnje. Najbolji je usisavač na paru - napominje Ackerley.
Ukrasni jastučići
Jastučići se brzo i ako prljaju, a mogu imati na sebi grije i razne bakterije.
-Uz pranje, jastučiće je dobro staviti u zaštitnu vrećicu i u zamrzivač na 24 sata. To će zubiti bakterije koje nakon smrzavanja trebate samo usisati s usisavačem - savjetuje dr. Emberlin.
Telefon
Telefon je stalno po rukama, a na sebi ima mnogo utora i gumbića u kojima se mogu dugo zadržati razne bakterije.
- Telefon, kao i mobitel, je potrebno jednom dnevno dezinficirati - savjetuje John Oxford, profesor virologije na Queen Mary Sveučilištu u Londonu.