Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Uz savjete stručnjaka putujte s dijabetesom bez komplikacija

Uz savjete stručnjaka putujte s dijabetesom bez komplikacija

Dr. Dario Rahelić savjetuje da inzuline uvijek držite u hladnjaku i pazite da se ne smrznu, dok nutricionistica Eva Pavić naglašava važnost vode, u koju se može staviti i malo limuna za osvježenje...

Stres zbog putovanja, nepravilno kombiniranje obroka, pretjerivanje s hranom ili aktivnostima, sve to može poremetiti uobičajene vrijednosti glukoze i izazvati hipo ili hiperglikemiju. Zato osobe sa šećernom bolesti na putovanju češće moraju mjeriti razinu glukoze

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:34

- Osobe sa šećernom bolešću svakako bi se trebale javiti svom liječniku prije odlaska na godišnji radi provjere vrijednosti šećera u krvi, nadopune trakica i ostalog potrebnog pribora, te još ponekog savjeta više - savjetuje mag. Eva Pavić, nutricionistkinja iz KBC Zagreb te dodaje da svakako morate obavijestiti svoje suputnike o svojoj šećernoj bolesti i simptomima hipoglikemije kako bi vam mogli pomoći ako zatreba.

Obavijestite suputnike

Pravilna prehrana i tjelovježba osnova su u liječenju šećerne bolesti pa i za vrijeme odmora, nažalost, nema smanjene brige ili promjene načina uzimanja obroka. 

- U ljetnom vrijeme posebno pazite na svoju prehranu, jer dan je duži, aktivniji smo, više plivamo i hodamo, ali i ljetne slastice mame sa svih strana. Ugljikohidrati predstavljaju glavni izvor energije, izvor su prehrambenih vlakana, daju okus hrani, ali su i glavni regulator postprandijalne razine glukoze. Kontroliranje unosa ugljikohidrata, bilo brojanjem ugljikohidrata ili procjenom zasnovanom na iskustvu, ostaje ključna strategija u postizanju regulacije glikemije - objašnjava Eva Pavić.

Za dobro zdravlje stručnjaci savjetuju unos ugljikohidrata iz povrća, voća, cjelovitih žitarica, mahunarki i mliječnih proizvoda umjesto unosa ugljikohidrata iz drugih namirnica, posebice onih koje sadrže dodane masti, šećere ili natrij. 

Unos ugljikohidrata

S obzirom da su tradicionalno ljetni obroci upravo bogati zadnje navedenim nutrijentima, najbolja preporuka je tanjur podijeliti na četiri dijela, tako da na 1/4 bude riba ili meso, 1/4 hrana bogata ugljikohidratima, a to su kruh i zamjene (mlinci ili tjestenina ili krumpir ili riža ili grahorice), a na pola tanjura neka bude povrće.

Tri savjeta mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane Eve Pavić:

1. Uvijek sa sobom treba imati vode. Voda se može zalediti pa ćete tijekom dana imati hladnu vodu, a za osvježenje je dobro unutra staviti par kapi limuna ili naranče. Treba voditi računa o tome da svi zašećerni napitci i voćni sirupi imaju jako puno šećera, čak 45 do 60 grama što u pravilu odgovara količini za jedan obrok. 

2. Treba voditi računa o tome da obroci budu raznovrsni i da u obroku uz ugljikohidrate ima i proteina, te kvalitetnih masnoća, te da se uvijek odabere i neke zdravije grickalice ili zdrave međuobroke. 

3. Ako putujete u neku egzotičnu zemlje, ili u zemlju gdje imaju lokalne specijalitete, naravno da ćete probati te specijalitete, ali je dobro da se posavjetujete i informirate koliko ti specijaliteti imaju ugljikohidrata, kakvog je sastava hrana, te da sami procijenite s obzirom na svoju terapiju, bilo da ste na oralnoj terapiji ili terapiji inzulinima, koliko ima ugljikodidrata u tom obroku. Na taj način se putovanje može dobro isplanirati.  

Tri savjeta za dijabetičare na putovanjima prof. Daria Rahelića

1. Kada govorimo o ljetu i životne okolnosti se tada mijenjaju, ljudi se manje kreću, nisu pod stresom, puno više znaju i pojesti. Pravilna prehrana, redovita tjelovježba (hodanje, plivanje, život u prirodi) i dobra hidracija ključne su za život ljudi sa šećernom bolesti. 

Dreamstime

2. Pažnju treba obratiti i na redovito uzimanje terapije. Naglasio bih da je skladištenje lijekova izrazito važno, poglavito inzulina. Inzulini koji se daju kao injekcija trebaju se držati u hladnjaku. Ne smiju se smrzavati jer tada gube svu vrijednost. Ako se u smrznu, ne smiju se upotrebjavati. Sve inzuline koji se ne koristite uskladištiti u hladnajaku, dok se penkala (za inzulin) može držati na sobnoj temperaturi. 

3. Inzulini ne smiju biti izloženi jakom suncu, te temperaturi iznad 25 stupnjeva. Ukoliko je inzulin ostavljen na suncu, ne smije se koristiti. Danas postoje impregnirane kutijice za lijekove i inzulin koje se mogu koristiti tijekom vrućih dana. 

Prva pomoć: U slučaju hipoglikemije unesite 15 grama ugljikohidrata

U slučaju pojave hipoglikemije (razina glukoze u krvi manja od 3,9 mmol/L) potrebno je unijeti 15 g ugljikohidrata glukoznim bombonima, pola šalice voćnog soka ili bezalkoholnog pića ili 6 slanih krekera ili žličicu meda.

Thinkstock

Nakon toga pričekajte 15 minuta te izmjerite šećer. Slijedeći obrok planirajte unutar 30 minuta nakon hipoglikemije, kako bi ju opet izbjegli. 

Na kraju obroka - tamna čokolada ili kava

Kod jela s mesom, ograničite svoj dio na mjeru 2/3 debljine špila karata. Umjesto masnih jela na roštilju, odaberite piletinu, krtu svinjetinu, ribu. Potražite hranu bogatu vlaknima, grah, leću i tamno zeleno povrće. Drugi dobar izbor su cjelovite žitarice poput smeđe riže.

Ograničite i jela s puno majoneze, kiselog vrhnja i maslaca. Izradite vlastiti preljev od maslinova ulja i limuna, bosiljka i ostalih začina. U restoranu birajte meni na kojem je komad ribe ili mesa, puno salate i malo priloga. Za desert pojedite voće, tamnu čokoladu ili popijte kavu.

Mlijeko izbjegnite kod jače hipoglikemije

Kod niskog šećera pomoći će tablete glukoze, grožđice, nedijetalni sok, voćni sok, mlijeko, tvrdi bomboni. S obzirom da mlijeko ima masti i bjelančevine, nije najbolja zamjena kod jače hipoglikemije jer neće odmah dignuti šećer. Ako ste skloni hipoglikemiji jedite mliječne proizvode za noćni obrok.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču