Hoće li jaje napuknuti prilikom kuhanja nije nešto oko čega se pretjerano brinemo, sve dok ne počnu pripreme za Uskrs, kad želimo da je svako jaje savršeno. Evo kako ih skuhati bez pucanja
Uz ovih 5 super savjeta vam jaja neće pucati dok ih kuhate
Kuhana jaja su ovih dana postala umjetnička platna za kreativno izražavanje, a osobito ih vole ukrašavati naši mališani. Još imamo vremena do Uskrsa pobojati mnoštvo pisanica, a najvažniji detalj prije samog bojanja je kuhanje jaja. iako se na prvu čini kao vrlo jednostavan zadatak, uz malu pogrešku vaše 'slikarsko platno' može postati neupotrebljivo. Evo kako skuhati jaja da vam ne popucaju:
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
1. Izaberite svježa jaja
Važno za uspješno kuhanje je izabrati svježa jaja. U trgovini izaberite ona s najdužim rokom trajanja, a kod kuće ih možete provjeriti u zdjelici s vodom. Ako jaje potone, svježe je, a ako pluta, onda je staro.
2. Nemojte ih šokirati temperaturom
Barem dva sata prije kuhanja jaja izvadite iz hladnjaka kako bi se ugrijali na sobnoj temperaturi. Nemojte ih šokirati vrućom vodom, već ih stavite u mlaku i potom na štednjak da se postepeno zagrijavaju.
3. Promotrite boju ljuske
Bijela ljuska je tanja, pa je veća vjerojatnost da će jaje puknuti prilikom kuhanja.
4. Dodajte soli u vodu
Dvije žlice soli možete dodati na dvije do tri litre vode, jaja će manje pucati i kasnije ćete ih lakše oguliti.
5. Kuhajte na laganoj temperaturi
Jako ključanje vode može jaja 'bacati' o stijenke posude, pa mogu napuknuti od udarca.
POGLEDAJTE VIDEO: