Stručnjaci su otkrili najbolji način da zelena salata ostane svježa dulje od mjesec dana, saznajte što napraviti ako vam salata uvene i koliko će preživjeti u zamrzivaču
Uz ovaj trik salata će ostati svježa i hrskava i do 30 dana
Zelena salata ključni je sastojak za mnoštvo jela, zbog čega ne želite da u hladnjaku brzo uvene. Postoji jednostavan način da se poboljša dugotrajnost i svježina zelene salate pomoću ključnog trika za skladištenje hrane.
Prvo provjerite je li zelena salata koju kupujete u trgovini svježa. Prije kupnje provjerite jesu li listovi hrskavi i čvrsto skupljeni oko srca i pazite na znakove promjene boje lišća, venuća ili plijesni. Kada se vratite kući iz supermarketa, najbolje mjesto za pohranu zelene salate je ladica hladnjaka na dnu.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Trik je u skladištenju
Savjetuje da pojedine glave ili srca čvrsto zamotate u aluminijsku foliju.
Imajte na umu da voće poput papaje, breskve i dinje emitira plin etilen koji uzrokuje prebrzo sazrijevanje lisnatog povrća, pa ga držite podalje od zelene salate.
Što je s narezanom zelenom salatom? Narezana zelena salata trajat će samo nekoliko dana, najviše tri dana, i to samo ako narezanu salatu smotate u čistu kuhinjsku krpu i pričvrstite je gumicom.
Ako vam salata uvene
Uvenulu salatu možete spasiti "kupkom u ledenoj vodi"; to uključuje potapanje zelene salate u hladnu vodu na najmanje pet minuta, a zatim je osušite tapkanjem.
- Ovo je često dovoljno da se lišće šokom vrati u formu tako da zelenu salatu možete koristiti za još nekoliko jela - kažu iz Hitchcock Farms.
Čuvanje različitih tipova salate
Zelena salata može preživjeti u zamrzivaču i do šest mjeseci.
- Operite i osušite zelenu salatu, odvojite listove od glavice i zamrznite u hermetički zatvorenim vrećicama. Kada se odmrzne, dobro funkcionira u složencima i kao zamjena za špinat - savjetuju.
Iceberg salata, s druge strane, mora biti čvrsto umotana u plastiku što će joj produljiti životni vijek do 12 dana u hladnjaku. Također je ključno ne prati iceberg salatu prije nego što je spremite u hladnjak jer će tako lišće brže uvenuti.