Šaka orašastih plodova dva puta na tjedan drastično smanjuje rizik od jednog od najagresivnijih oblika raka, pa su oni ujedno i najzdraviji antikancerogeni međuobrok
Uz orašaste plodove rizik od raka gušterače je za 35% manji
O povezanosti raka s nezdravim načinom prehrane zna se puno toga, a prema novim informacijama sa Sveučilišta Harvard, već dvije šake orašastih plodova na dan mogu značajno srezati rizik od nastanka raka gušterače. Taj je karcinom poznat kao rak s najvećom stopom smrtnosti, pa čak 94 posto pacijenata umre u prvih pet godina nakon dijagnoze, piše Daily Mail.
Već oko 60 grama orašastih plodova na tjedan smanjuje rizik od nastanka te bolesti za čak 35 posto, izvijestili su znanstvenici koji su pregledali zdravstvene podatke više od 75.000 žena te ih usporedili s njihovim prehrambenim navikama. Također, otkrili su da nema razlike između određenih orašastih plodova, pa će primjerice jednaku zaštitu za gušteraču pružiti bademi kao i orasi ili lješnjaci.
U Hrvatskoj slučajevi raka gušterače čine oko tri posto od ukupnih malignih oboljenja, dok je primjerice u SAD-u rak gušterače peti vodeći uzrok smrti od raka. Uzrok nastanka tog karcinoma nije poznat, no pušenje cigareta, pijenje alkohola te česte upale žuči navode se kao neki od rizičnih faktora.