Suhi kolačići stajanjem postaju mekši i ukusniji, a pripreme li se barem dva dana prije Uskrsa, domaćice će izbjeći stres zbog posla u kuhinji, a oni će biti mekši
Uskrsni suhi kolačići ukusniji su pripreme li se malo ranije
Cvjetni medaljoni
SASTOJCI: 300 g maslaca, 275 g šećera, vanilin-šećer, 3 žlice mlijeka, 400 g oštrog brašna, žličica praška za pecivo
Priprema: Rastopite maslac. Stavite ga u posudu za miksanje i ostavite na hladnome mjestu. Nakon što se “stegne”, miksajte ga dok ne bude pjenast. Polako dodajte šećer i vanilin-šećer pa miješajte do kremaste smjese. Umiješajte mlijeko. Prosijte brašno s praškom za pecivo te 2/3 brašna primiješajte smjesi. Ostatak brašna stavite na radnu površinu, dodajte masu pa od svega zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga 3 sata na hladnome mjestu te ga razvaljajte na debljinu 1/2 cm pa kalupom izrežite cvjetiće, a na polovini cvjetića u sredini oblikujte krug. Pecite na limu obloženom papirom oko 15 min.
Savjet: Na dan posluživanja cvjetiće spojite pekmezom.
Kolačići s bademom
SASTOJCI: 250 g maslaca, 150 g šećera, mahuna vanilije, jaje, 300 g oštrog brašna, (50 g čokolade)
Priprema: Mikserom, najvećom brzinom, pjenasto izmiješajte maslac. Dodajte sol i šećer te miksajte dok ne nastane kremasta masa. Potom umiješajte jaje. Prosijte brašno pa polovinu količine umiješajte srednjom brzinom miksera. Ostatak brašna stavite na radnu površinu pa od tijesta i mljevenih badema zamijesite glatko tijesto. Zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite tijesto u vrećicu za pravljenje keksa pa na premazani lim oblikujte krugove. Pecite ih 15 minuta. Na pari rastopite 50 g čokolade pa njome ukrasite ohlađene kolačiće.
Savjet: Želite li jaču aromu, umiješajte ekstrakt badema.
Polumjeseci s vanilijom
SASTOJCI: 100 g maslaca, 100 g šećera, 175 g glatkog brašna, žličice cimeta, jaje, (50 g šećera u prahu, sok pola limuna)
Priprema: Mikserom dobro izmiješajte maslac tako da postane pjenast. Polako dodajte šećer pa dugo miješajte da nastane kremasta masa. Razrežite mahunu vanilije, nožićem izvadite sjemenke i “meso” te, pomiješanu s jajetom, dodajte masi. Brašno prosijte te ga postupno umiješajte srednjom brzinom miksera. Zagrijte pećnicu na 180°C. Dio tijesta stavite u vrećicu s nazubljenim nastavkom za pravljenje kolačića te, na limu premazanom margarinom, pravite polumjesece. Pecite ih u sredini pećnice oko 15 minuta.
Savjet: Na dan posluživanja donju polovicu kolačića premažite pekmezom, a krajeve umočite u otopljenu čokoladu.
Zvjezdice s marmeladom
SASTOJCI: 175 g maslaca, 125 g šećera, jaje, 250 g oštrog brašna, 60 g badema, malo soli
Priprema: Maslacu dodajte šećer, brašno, cimet, žumanjak i zamijesite tijesto te ga ostavite stajati u hladnjaku sat vremena. Tijesto tanko razvaljajte. Uz pomoć kalupa izrežite zvjezdice te ih premažite bjelanjkom. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 175°C od 10 do 15 minuta ovisno o tome želite li smećkaste ili žute zvjezdice. Pečene zvjezdice izvadite iz pećnice i ohladite u limu za pečenje jer bi u protivnom mogle popucati (ako se vade vruće). Na dan posluživanja zvjedice “zalijepite” marmeladom.