Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Uskrsni specijaliteti pozivaju obitelj na okupljanje oko stola

Uskrsni specijaliteti pozivaju obitelj na okupljanje oko stola
5

Uskrsna fritaja s mladim lukom i šparogama, janjeća rolada, nadjeveno pile, mirisna mlada jenjetina i ukusna juha specijaliteti su koji se redovno poslužuju za Uskrs

Uskrsna fritaja s mladim lukom i šparogama

Sastojci: 50 dag divljih šparoga, 2 vezice mladog luka, 1 dl maslinova ulja, 6 jaja, sol

Priprema: Na malo ulja dodamo narezan mladi luk i očišćene šparoge. Posolimo i pokrijemo da se lagano pirja. Malo podlijevamo vodom da se omekša. kad su šparoge i luk mekani, prelijemo ih cijelim i nerazmućenim jajimai vrlo lagano miješamo tako da ostanu vidljivi bijeli i žuti dio jaja. Poslužimo s palentom ili kuhanim krumpirom

Uskrsna janjeća rolada sa začinskim biljem

Sastojci: 1,5 kg janjećeg buta, 6 dag ploški pršuta, 1 kg mladog krumpira, 10 dag mrkve, 10 dag celerova korijena, 10 dag peršinova korijena, 0,5 dl maslinova ulja, 3 češnja češnjaka, ružmarin, majčina dušica, sol, papar, limunov sok

Priprema: Janjeći but pažljivo odvojimo od kosti, a deblje krajeve malo stanjimo. Površinu mesa natrljamo ružmarinom i protisnutim češnjakom. nakapamo limunovim sokom, a potom preko mesa rasporedimo narezan pršut. Janjetinu zarolamo, zavežemo kuharskim koncem, a izvana je malo zasolimo i zapaprimo. Roladu zapečemo na tavi sa svih strana, dodamo povrće i zajedno kratko pržimo. Sve izvadimo iz tave i stavimo u lim, podlijemo s oko 50 ml vode i pečemo na 200°C oko 45 minuta. Krumpir ogulimo, kratko prokuhamo oko 5 minuta i ocijedimo. Mesu dodamo krumpir, pomiješamo ga s povrćem i pečemo još 20-25 minuta. pečenoj janjetini maknemo konac, kratko ohladimo i narežemo. Poslužimo s povrćem i salatom od matovilca.

Juha od janjetine i janjetina na lešo 

Sastojci: 75 dag janjetine(rebra i vrat), 1 žlica konzervirane rajčice, 1 glavica luka, 1 peršinov korijen, 2 mrkve, sol, papar u zrnu, 1 žlica ulja, 8 dag riže

Priprema: U hladnu vodu stavimo meso, rajčicu, papar, očišćen peršinov korijen, mrkvu, sol i žlicu ulja. Luk podijelimo na polovice i prepečemo ga kratko na ploči štednjaka te dodamo juhi. Kuhamo na umjerenoj vatri dok mespo ne omekša. Kad je juha skuhana, meso izvadimo a juhi dodamo kuhanu rižu kao prilog. Skuhanu janjetinu poslužimo uz umak od rajčice.

Zagorski mlinci s nadjevenim piletom 

Sastojci za mlince: 35 dag brašna, sol, voda

Priprema: Od brašna i mlake vode umijesimo ne pretvrdo tijesto i temeljito ga izradimo. Tijesto razdijelimo na 4-5 hljepčića pa svaki razvaljamo kao kružnicu, ali ne pretanko. Odmah pečemo na vrućoj rešetki u pećnici. Prije kuhanja pečene mlinnce razlomimo na manje komade i kuhamo u slanoj kipućoj vodi.Čim voda zavrije, mlince ocijedimo, stavimo u lim, polijemo masnoćom od pečenja, izmiješamo i poslužimo uz pile.

Sastojci za pile: 1 pile, Nadjev: 3 žlice ulja, 2 dag luka, pileća jetra, 3 kriške kruha, 1-2 dl mlijeka, peršinovo lišće, sol, papar, ulje ili mast za pečenje.

Priprema: Kruh izrežemo na sitne kocke, prelijemo ga hladnim mlijekom i ostavimo da se namoči. U međuvremenu sitno narežemo luk, jetrica i peršin. Na vrućem ulju kratko popržimo luk i jetrica pa vruće prelijemo preko ocijeđenog kruha, dodamo jaja, usitnjen peršin, sol i papar te sve dobro izmiješamo. Piletu odrežemo vrat i posolimo ga izvana i iznutra. Prstom odvojimo kožu od mesa i počinjemo od vrata a pomažemo se kuhačom. Nadlijevamo žlicom, a nadjev pažljivo i ravnomjerno rasporedimo ispod kože po cijelom piletu. Kad potrošimo sav nadjev, otvore učvrstimo čačkalicama. Stavimo pile u lim s masnoćom i pečemo oko 2 sata na temperaturi od 200°C. Tijekom pečenja podlijevamo.

Uskrsna mlada janjetina

Sastojci: janjeći butić, sok 1 limuna, 2 glavice luka, 1-2 žlice ulja, 4 žlice octa, ružmarin, majčina dušica, kadulja, 1 žlica senfa, sol, papar

Priprema: Dobro izmiješamo marinadu od octa, ulja, senfa, sitno kosanog luka, začinskog bilja, limunova soka, soli i papra. Time dobro natrljamo janjeći butić i ostavimo preko noći na hladnom mjestu. Izvadimo iz marinade i stavimo peći na vruće ulje ili mast i lagano pečemo sa svih strana. Kada je meso napola pečeno, okolo posložimo proljetno povrće, zalijemo sokom iz marinade i malo vode. Pečemo poklopljeno sve zajedno do kraja, dok sve nije mekano. Za prilog  se poslužuje mlada mrkvica, grašak i krumpir.

Recepti preuzeti iz knjige Jela s maslinama i maslinovim uljem i Hrvatska regionalna kuharica, autori Božica Mirić i Drago Vukušić

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
OD 22. DO 28. PROSINCA

Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti

Kod Jarca je moguća velika ljubav i zaljubljenost pa će mnogi ovih dana ući u novu vezu. A oni koji su već u vezi bit će privrženiji jedno drugom i razveseliti se darovima
Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak
25 IZAZOVNIH PITANJA

Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...