Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Uskrsni doručak nezamisliv je bez šunke i umaka od hrena

Uskrsni doručak nezamisliv je bez šunke i umaka od hrena
3

Šunka se na sam Uskrs tradicionalno jede za doručak u svim krajevima Hrvatske, a poslužuje se u pecivu ili samostalno uz jaja, rotkvice i umak od hrena i vrhnja

Šunka u kruhu

Sastojci: šunka, 2 kg glatkog brašna, 2 dag kvasca, mala žlica soli, 1 dcl vode, 0,5 dl ulja

Priprema: Šunku kuhajte u vodi otprilike tri sata na laganoj vatri. U međuvremenu pripremite tijesto za kruh s malo kvasca. Kada je šunka kuhana, tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i povrh položite šunku pazeći da unutrašnji dio šunke bude položen prema dolje. Tijesto obložite oko šunke, okrenite na drugu stranu i pecite otprilike 2 sata na 180° C. Kruh možete ukrasiti različitim ukrasima od tijesta i prije pečenja premazati razmućenim jajem.Kada je šunka pečena i ohlađena, kruh razrežite na pola, poslužite narezanu šunku s kuhanim jajima, hrenom, mladim lukom i rotkvicama.

Glazirana šunka:

Sastojci: kuhana šunka od oko 2,5 kg, 3dl bijelog vina, žlica senfa, žlica meda, 1 naranča, ljuta papričica, đumbir, klinčići, sol, papar

Priprema: Širokim oštrim nožem na površini kuhane šunke napravite kose rezove, u razmacima od 4-5 cm, tako da oblikujete rešetku: zarežite kožu i sloj masti ispod kože, dubine oko 1 cm. Šunku stavite u lim, poprskajte bijelim vinom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko jedan sat. Na početku povremeno polijevajte šunku umakom od pečenja. Pripremite začine, pomiješajte četvrtinu žličice ljute papričice s istom količinom đumbira i mljevenog papra, dodajte med, naribanu koru naranče i mješavinu začina. Nakon pola sata izvadite šunku iz pećnice i premažite začinima te na nekoliko mjesta na površini zabodite klinčiće. Vratite šunku u pećnicu i nastavite peći premazujući je začinima svakih 10 minuta. Pečenu šunku poslužite s hrenom ili umakom od hrena.

Umak od hrena:

Sastojci: 3 velike žlice naribanog hrena,1 dag šećera, 1 dag soli, 0,2 dl jabučnog octa, 2,5 dl tučenog vrhnja

Priprema: Hren očistimo i operemo. Izribamo ga i pomiješamo sa šećerom, solju i octom. Ujednačimo smijesu pa je lagano miješajući spojimo s tučenim vrhnjem. Ovaj umak pripremamo neposredno prije posluživanja. Poslužimo uz kuhano meso, ribe i povrće.

Recepti su preuzeti iz knjige recepata Hrvatske regionalna kuharica, autori Božica Mirić i Drago Vukušić, Mozaik knjiga

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
Dnevni horoskop za utorak 26. studenog: Blizanci će biti super raspoloženi, Vage zrače šarmom
ISKORISTITE DAN!

Dnevni horoskop za utorak 26. studenog: Blizanci će biti super raspoloženi, Vage zrače šarmom

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 26. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje