Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Upoznajte najmanje žirafe na svijetu: Patuljci divljih životinja u divljini rijetki, no ima ih

Upoznajte najmanje žirafe na svijetu: Narastu tek do 3 metra

Žirafe u prosjeku dosegnu visinu od 5 do 5,5 metara, no znanstvenici su pronašli dvije upola manje podvrste: Nubijsku i Angolsku žirafu, koje su nakon 5 godina dosegle visinu od 2,5 do 3 metra

VIDEO

Žirafe u prosjeku dosegnu visinu od 5 do 5,5 metara, no znanstvenici su pronašli i barem dvije podvrste koje su upola manje. Naime, znanstvenici za zaštitu okoliša otkrili su već Nubijsku žirafu u Ugandi, koja je visoka oko tri metra, kao i Angolsku žirafu, koja ima oko 2,5 metra visine. 

POGLEDAJTE VIDEO: Žirafe su na listi najugroženijih vrsta na svijetu

Pokretanje videa...

00:12

Ova otkrića zbunila su znanstvenike i jedino što su mogli zaključiti jest da je riječ o - žirafama patuljcima. Poremećaj je poznat i među ljudima, a među životinjama se najčešće vidi kod onih u zatočeništvu. Uzrok je  koštana displazija, stanje koje  rezultira abnormalnostima u razvoju kostiju, zbog čega se razvija kraća i neproporcionalna anatomija. 

Do sada se taj poremećaj rijetko pronalazio među divljim životinjama, a prvi slučajevi zabilježeni su upravo među žirafama. 

Nubijska žirafa, nazvana Gimil, prvi je put primijećena 2015. godine u ugandskom nacionalnom parku Murchison Falls. Istraživači su primijetili da je mužjak, u to vrijeme mladunče, imao nesrazmjerne dimenzije udova u odnosu na trup i vrat. Pratili su ga i mjerili tijekom sljedećih nekoliko godina, a posljednji put  u srpnju 2020. godine, kad su napravljene posljednje slike i mjerenja.

Na sličan način pratili su i Angolsku žirafu, nadimka Nigel, koja živi na privatnoj farmi u središnjoj Namibiji. Potom su usporedili slike i mjere obiju vrsta žirafa sada kad su postale zrele životinje s ostalim žirafama. 

- Korištenjem tehnika digitalne fotogrametrije izvršili smo komparativne morfometrijske analize, kako bismo opisali sindrome slične skeletaldisplaziji kod dviju divljih žirafa iz različitih svojti te pokazali da dimenzije kostiju ove displastične žirafe nisu u skladu s mjerenjima populacije žirafe u sličnim dobnim razredima - pišu istraživači u studiji objavljenoj u časopisu BMC Research Notes.

Tim je otkrio da su manje žirafe imale kraće noge od svojih kolega, točnije kraći radijus i metakarpalne kosti.Također, imale su  skraćene prednje udove u različitim stupnjevima te različitu duljinu vrata. Utvrđeno je da koštane displazije smanjuju stopu preživljavanja među životinjama u zatočeništvu, no tim je zaključio da kod ovih žirafa to ne bi trebao biti slučaj, piše Daily Mail. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za nedjelju 6. listopada: Raka očekuje nova ljubav, Ovna će mučiti nesanica
EVO ŠTO SPREMAJU ZVIJEZDE

Dnevni horoskop za nedjelju 6. listopada: Raka očekuje nova ljubav, Ovna će mučiti nesanica

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 6. listopada i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Bakin trik: Evo kako da vam preuske hlače savršeno pristaju
STVARNO RADI

Bakin trik: Evo kako da vam preuske hlače savršeno pristaju

Blogerica je ispričala kako je u početku bila razočarana kada su joj nove traperice koje je kupila bile preuske, ali onda je popričala s bakom koja joj je otkrila genijalan trik