Puding, keksi, sladoled, voćni kompoti i svježe voće osnovni su sastojci kolača koji se pripremaju bez pečenja, a odlični su za početnike jer jer priprema jednostavna
Umjesto u vrućoj pećnici ljetne deserte pripremite u hladnjaku
Bajadera, kolač koji okusom podsjeća na poznatu čokoladnu slasticu, priprema se bez uključivanja pećnice. Dovoljno je kuhati 800 g šećera u pola litre vode dok se ne rastopi, a smjesa postane sirupasta. Potom se u nju dodaje 250 g maslaca, 300 g oraha i 300 g mljevenih keksa. Masu podijelite na dva jednaka dijela i u jedan dodajte 75 g rastopljene čokolade. Lim za kolače namastite, dno obložite aluminijskom folijom te prvo ulijete tamnu a potom svjetlu smjesu. Preko svega prelijte čokoladnu glazuru i kolač je gotov. Zbog mnogo šećera bajadere se ne kvare brzo, pa će u hladnjaku izdržati desetak dana.
Omiljeni kolač bez pečenja su i kokos- kuglice, za koje postoji mnoštvo recepata, no najjednostavniji je margarin ili maslac pomiješati s mljevenim keksima, orasima, bademima i čokoladom, a potom smjesu oblikovati u kuglice i uvaljati u kokosove mrvice.
Kokos- kuglice osobito su praktične jer se mogu zamrznuti. No osim ovih kolačića, bez pečenja se mogu pripremiti i različite vrste torti od voća, keksa i pudinga, sladoledne bombe i rolade od "biskvita" pripremljenog od mljevenih keksa.
Litavski hladni kolač od jagoda
Sastojci: 200 g keksa, 300 ml vrhnja za šlag, 2 žlice želatine, šalica jagoda, 3 žlice šećera, limun
Priprema: Istucite vrhnje sa šećerom, limunovim sokom i malo ribane korice dok se ne zapjeni. Otopite želatinu u malo vruće vode, ohladite i dodajte u šlag. Umiješajte pola keksa i pola jagoda. Izlijte u posudu obloženu folijom. Dodajte jagode i stavite u hladnjak 2-3 sata.
Bijeli svitak na talijanski način
Sastojci: 250 g maslaca, 400 g šećera u prahu, 3 svježa jaja, 1 limun, 250 g zdrobljenih keksa, 1 oblatna
Priprema: Oblatnu stavite na mokru krpu da se navlaži. Mikserom izradite maslac, šećer i jaja pa sve zakiselite limunom. Masi dodajte kekse. Namažite na oblatnu i smotajte u svitak. Čuvajte na hladnom. Režite oštrim nožem na tanke kriške.
Jednostavni ljetni kolač sa šumskim plodovima
Sastojci: 20 prhkih keksa, 2 žlice maslaca, 500 g svježeg sira, 3/4 šalice šećera, 1 i 1/4 šalice narančina soka, paketić želatine, 1/2 šalice marmelade od naranče, 400 g jagoda, 1/4 šalice od borovnice, 2 naranče.
Priprema: Zdrobite kekse u sitne mrvice, dodajte maslac i izmijesite. Pritisnite uz dno kalupa za pitu. Stavite na led 15 minuta. Pomiješajte sir, šećer, narančinu koricu i sok jedne naranče. Dodajte želatinu koju ste otopili u ostatku narančina soka pa još malo miješajte. Izlijte na koru. Čvrsto stegnite plastičnim omotom i hladite barem pet sati. Zagrijte marmeladu da se rastopi i namažite kolač. Posložite borovnice i naranče na kolač te hladite tri sata.
Mađarska rolada bez pečenja
Sastojci: Biskvit: 500 g mljevenih keksa, 100 g šećera, 2 žlice kakaa, 300 ml kave. Krema: 150 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 2 žumanjka, 50 ml ruma.
Priprema: Sastojke za kremu dobro umiješajte. Umiješajte i sastojke za biskvit pa razvaljajte na nauljenoj podlozi. Namažite ga kremom pa smotajte u svitak. Držite na hladnom.
Sladoledna bomba od čokolade
Sastojci: 600 ml sladoleda od vanilije, 600 ml sladoleda od čokolade, 150 ml šlaga, 1 žlica konjaka, 125 g usitnjene podloge od snijega bjelanjaka.
Priprema: Ohladite kalup, a sladoled od vanilije malo odledite. Njime premažite dno i strane kalupa. Stavite u zamrzivač da se stvrdne. Omekšajte sladoled od čokolade, nanesite ga preko vanilije da sredina kalupa ostane prazna-. Vratite u zamrzivač. Čvrsto umutite šlag i konjak pa dodajte usitnjenu podlogu od snijega. Ulijte u kalup i zamrzavajte osam sati.
Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn.