Pripremanje ušećerena cvijeća je jednostavno, a slatki ukrasi kolačima daju neodoljiv okus i miris. Laticama se mogu “začiniti” med, sladoled...
Ukrašavanje kolača i torti različitim vrstama cvijeća
Svrha je ukrasa na torti ili kolaču učiniti slasticu privlačnom te istodobno nagovijestiti njezin okus, aromu, sastav i namjenu. S ukrasima ne treba pretjerivati - oni ne smiju “nadvladati” tortu, nego bi trebali biti umjereni i profinjeni, savjetuju stručnjaci. Jedan od najzanimljivijih i najljepših ukrasa na torti svakako su kandirani ili ušećereni cvjetovi. Za njihovu se pripremu rabi jestivo cvijeće, poput maćuhice, ljubičice i sličnoga. Prije samoga postupka pripreme, latice cvijeća potrebno je oprati i ostaviti da se osuše. Nakon toga valja istuči bjelanjak te finim kistom nježno premazati latice, koje ste prethodno položili na masni papir. Slijedi posipanje cvjetova šećerom u prahu, koji je najbolje prosijati kroz sito. Višak šećera uklonite otresanjem te ostavite cvjetne latice da se suše barem nekoliko sati.
Osim torte ili kolača, ušećerenim se cvjetovima mogu ukrašavati ukusni i osvježavajući sorbeti i pudinzi. Također, s obzirom na to da su jestivi, mogu poslužiti kao slatki dar nekome do koga vam je stalo.
CVIJEĆE BIRAJTE OPREZNO
Cvijeće koje se rabi u kuhinji mora biti organski uzgojeno. Zbog raznih pesticida i kemikalija ne smije se upotrebljavati ono iz cvjećarnica i vrtnih centara.
MOGU SE JESTI BROJNE VRSTE CVIJEĆA
Postoji priličan broj vrsti jestivoga cvijeća koje može poslužiti kao dodatak ili ukras raznim jelima. Neke od njih su: ljubičice, ruže, neven, maćuhice, jaglaci, tratinčice, suncokret, maslačak, stolisnik, gladiola, jasmin, dragoljub, frezije, lavanda..
CVJETNI ŠEĆER ZA SLAĐE KOLAČE
Kako biste mu podarili neobičan i zanimljiv miris i okus, šećeru dodajte samljevene ili cijele suhe cvjetove. Ostavite da odstoji tri-četiri tjedna te ga prije upotrebe prosijte. Cvjetnim šećerom zašećerite slastice. Sitne kolače pospite šećerom s dodatkom lavande.
CVJETNI MED I 'LEDENI' CVJETOVI
Stavite cvjetove u posudice za led, zalijte ih vodom i smrznite te ih upotrijebite kao dekorativan dodatak osvježavajućim napitcima, juhama i varivima. Za pripravu meda zdrobite cvijeće, prelijte ga medom i zagrijavajte. Pazite da med ne zakipi. Procijedite.