Ugljikohidrati su jedan od ključnih makronutrijenata koji su vašem tijelu svakodnevno prijeko potrebni za pravilno funkcioniranje, samo trebate znati za kojom vrstom posegnuti
Ugljikohidrati su tijekom godina loše ocijenjeni, ali nisu baš svi jednako loši za naš organizam
Što rafinirane ugljikohidrate čini tako nezdravima? Stručnjaci objašnjavaju zašto oni nisu najhranjivija opcija. Određene vrste ugljikohidrata nemaju isti efekt na zdravlje kao drugi. Treba znati kako postići pravi balans. Ugljikohidrati su tijekom godina loše ocijenjeni, ali nisu svi oni loši za vas. Zapravo, oni su jedan od ključnih makronutrijenata koji su tijelu potrebni svakodnevno za pravilno funkcioniranje. Ključ je u znanju za kojom vrstom posegnuti.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Postoje cjeloviti nerafinirani ugljikohidrati koji dolaze iz hranjivih namirnica poput cjelovitih žitarica, graha, voća i povrća. A s druge strane, tu su i rafinirani ugljikohidrati, koji se često nazivaju prerađeni ugljikohidrati. Rafinirani su oni na koje treba pripaziti i jesti ih u ograničenim količinama jer sadrže vrlo malo hranjivih tvari koje vaše tijelo zapravo može iskoristiti.
Što su zapravo rafinirani ugljikohidrati?
Rafinirani ugljikohidrati su hrana koja je obrađena tako da su uklonjena prirodna vlakna, mekinje, klice i većina hranjivih tvari u pojedinim dijelovima iz žitarica, objašnjava Lauren Minchen, savjetnica za prehranu. Ono što takvim postupkom ostaje je škrob i kalorijski dio žitarica, s minimalnom količinom proteina, dodaje.
Rafinirani ugljikohidrati općenito se dijele u dvije kategorije: rafinirane žitarice i dodani šećeri.
Rafinirane žitarice
Bijelo brašno je vjerojatno najpoznatija i najraširenija rafinirana žitarica koja se pojavljuje u svemu, od kruha i tjestenine do pereca, krafni, grickalica i kolačića. Cjelovite žitarice imaju tri dijela: mekinje, klice i endosperm, priča DJ Blatner, autor knjige The Superfood Swap. A kod rafiniranih žitarica pri obradi se uklanjaju mekinje i klice, čime nestaju mnoge njihove hranjive tvari poput željeza, vitamina B i vlakana.
Dodani šećer
Ovo je druga glavna kategorija rafiniranih ugljikohidrata, koja obuhvaća sve šećere koji se prirodno ne nalaze u cjelovitoj hrani, poput primjerice voća. Dodanog šećera definitivno ima posvuda, a postoji i mnogo zamjena za šećer kao što su sok od trske, visokofruktozni kukuruzni sirup, glukoza, dekstroza i slični, pojašnjava Blatner. Čak se i sirup od smeđe riže, med i javorov sirup smatraju dodanim šećerima. Dodani šećer može biti skriven i pojaviti se u preljevima za salatu, umacima, jogurtima i žitaricama, što otežava njegovo izbjegavanje ako ne pazite na čitanje sastojka na pakiranoj hrani.
Jesu li rafinirani ugljikohidrati doista loši za nas?
Iako je nedvojbeno ukusna, ova vrsta ugljikohidrata nažalost nije najbolja opcija za vas. Rafinirani ugljikohidrati nemaju esencijalne hranjive tvari, poput vitamina B, magnezija, željeza, fosfora, mangana i selena, a svi se oni nalaze u uklonjenim mekinjama i klicama, kaže Minchen.
Osim toga, nedostatak vlakana u rafiniranim ugljikohidratima izjednačuje se s većim skokom šećera u krvi i rizikom od nekih bolesti, što često može dovesti do ozbiljnijih problema poput dijabetesa tipa 2, pretilosti, kronične upale i bolesti srca, dodaje ona. Budući da navedeni ugljikohidrati nemaju nikakvu pravu vrijednost, nisu zasitni, a i tijelo ih brzo probavlja što često može dovesti do potrebe da jedete više i otežavati vam upravljanje izborom prehrane, žudnjom i zdravom težinom.
Koliko je u redu konzumirati?
Ne morate potpuno izbaciti iz svog života najukusniju hranu, ali kao i sa svim stvarima, umjerenost je najpametniji potez kada su u pitanju proizvodi kao bijeli kruh, bijela riža, tjestenina, gazirana pića i sokovi, pakirane grickalice i drugi oblici u kojima se nalaze rafinirani ugljikohidrati. U idealnom slučaju, trebali bi se konzumirati umjereno što uključuje od dvije do tri porcije tjedno, kaže Minchen. Nekome s lošom regulacijom šećera u krvi ili dijabetesom preporučuje se još rjeđe konzumiranje rafiniranih ugljikohidrata.
Najzdraviji način da se ne osjećate kao da propuštate dobre i hranjive ugljikohidrate je da se pobrinete dati prednost cjelovitim žitaricama u odnosu na one rafinirane. Rafinirani ugljikohidrati imaju svoje povremene prednosti. Iako loše u konačnici nadmašuje dobro, rafinirani daju brzu energiju u kratkom vremenu, što nekada može dobro doći prije treninga, kao i što brzo probavljivi obrok nakon, može pospješiti oporavak i izgradnju mišića.
Pripazite i izbjegavajte dodane šećere gdje god je to moguće. Ako ćete jesti rafinirane ugljikohidrate, najbolje je pronaći one obogaćene dodanim vitaminima i mineralima, savjetuje Blatner. Ali uvijek je najbolje odabrati cjelovite žitarice, donosi Real Simple.