Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Učenici izrađuju narukvice kako bi skupili novac za oboljele od raka: 'Naš nakit daje osmijeh'

Učenici izrađuju narukvice kako bi skupili novac za oboljele od raka: 'Naš nakit daje osmijeh'
7

Vrijedni učenici zagrebačke Osnovne škole Marije Jurić Zagorke žele pružiti podršku ženama oboljelim od malignih bolesti kako bi se lakše nosile s vidljivim nuspojavama onkoloških terapija

VIDEO

Bolest nije kraj. Rak je rat u kojem ćemo zajedno pobijediti. Dosad si bila lavica zbog mene, sad budi lavica za sebe - samo su neke od poruka na zidu škole, čije su učenice i učenici svoju kreativnost i trud pretočili u ružičasti humanitarni kutak u predvorju škole.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

belgijska bolnica 00:56

- Prije nego što smo u školi razgovarali o tome i imali ovu akciju, nisam bila svjesna opasnosti raka, a sad razumijem koliko je pregled važan i koliko je bitno brinuti se o sebi - rekla je Lara Marijan, učenica sedmog razreda.

Učenici su tijekom Ružičastog listopada pripremali donatorsku akciju koja će potrajati i idući tjedan, a svoju će zaradu donirati udruzi Onko Beauty, prvoj hrvatskoj udruzi usmjerenoj na pružanje podrške ženama oboljelim od malignih bolesti kako bi se lakše nosile s vidljivim nuspojavama onkoloških terapija.

Radionice za 700 učenika u četrnaest gradova: Učit ćemo mlade kako sigurno voziti bicikl
Radionice za 700 učenika u četrnaest gradova: Učit ćemo mlade kako sigurno voziti bicikl

Nakon "brainstorminga" s profesoricom iz fizike, koja ih kroz ovu školsku humanitarnu akciju usmjerava, učenici su se složili i napravili narukvice, privjeske, letke i posjetnice, a poruka akcije je: "Mama, budi zdrava", što je ujedno slogan akcije SVE za NJU.

- Očekujemo da će se danas najviše prodati narukvice, ali da će idući tjedan otići sve što smo pripremili - rekla je Emma Dedić, prigodno odjevena u ružičasto od glave do pete, a djevojke su se složile da uživaju pomagati kroz kreativu, slogu i druženje. Iza bogate ponude na štandu učenici su ružičastom bojom iscrtali poznatu vrpcu i ženu, a svoje su poruke napisali u srca, koja su zatim oblijepili oko štanda.

Za male izbirljivce: Evo kako potaknuti djecu da jedu zdravu i uravnoteženu hranu
Za male izbirljivce: Evo kako potaknuti djecu da jedu zdravu i uravnoteženu hranu

- Kad sam im objašnjavala kako bolest funkcionira te koje su posljedice, oni su ostali u šoku. Šutjeli su, gledali su, a onda su iskustva podijelili neki od njih koji su se s rakom već susreli. Ostat će im to kao važna životna lekcija - kaže Lidija Žišković, profesorica biologije i kemije.

- Nevjerojatno je koliko su se djeca dala u sve ovo i koliko se njih od prvog trenutka javilo da sudjeluju u ovoj akciji. Jako sam ponosna na njih i sve su sami odradili - rekla nam je Natalija Kirčenkova, profesorica fizike, koja je uz učenike tijekom cijelog procesa i koja komunicira u udrugom.

- Sve smo njima prepustili ove godine, i zaista su nas ostavili bez riječi. Važno nam je da se oni u tim godinama upoznaju sa tijelom te da djevojčicama to ostane 'negdje u glavi' kako im samopregled ne bi bio nešto strano - rekle su nam Ana Mari Bahlen i Anica Močnik, koje su uz Aleksandru Jagić i Simonu Augustić suosnivačice udruge Onko Beauty.

- Pružamo praktičnu podršku osobama koje boluju od malignih bolesti, u vidu interaktivnih beauty radionica. Tu je i emocionalna podrška ženama - istaknule su suosnivačice, kojima je želja održavati radionice šminkanja što češće, no njihov rad odvija se kroz donacije, koje su za sada ograničene. Tamo žene uče kako vratiti svjež izgled lica, umanjiti sivilo kože, iscrtati obrve, kojih često nema, i slično, a sve proizvode koje koriste na radionici i dobiju.

- Ženama je to važno, kako zbog okoline tako i zbog njih samih. Žele izgledati ‘normalno’, osjećati se lijepo i ne isticati se od drugih samo zbog svoje bolesti - zaključile su Ana Mari i Anica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti