Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

U Srbiji bolnice pune pacijenata s infarktom zbog zahlađenja, evo kakvo je stanje u Hrvatskoj

U Srbiji bolnice pune pacijenata s infarktom zbog zahlađenja, evo kakvo je stanje u Hrvatskoj

Prof. dr. Predrag Mitrović iz Kliničkog centra Srbije u Beogradu kaže kako su koronarne jedinice u zemlji pretrpane, a broj pacijenata sa srčanim udarom zadnjih dana povećan je za 20 posto

VIDEO

Prema informacijama s kojima raspolaže Hrvatski zavod za hitnu medicinu, nije zabilježeno značajnije odstupanje u pružanju hitne medicinske skrbi pacijentima s dijagnozama iz skupine kardiovaskularnih bolesti u posljednjih nekoliko dana u odnosu na prethodna razdoblja, odgovorili su na naše pitanje u 'Hitnoj pomoći' na naše pitanje nakon što su u petak prije podne iz susjedne Srbije stigle informacije kako na koronarnim jedinicama u bolnicama kod njih vlada kaos. 

POGLEDAJTE VIDEO: Ovi znakovi javljaju se i do mjesec dana prije srčanog udara

Pokretanje videa...

Simptomi srčanog udara 00:32

I u vodećim zagrebačkim bolnicama kažu kako nema značajnijeg povećanja broja pacijenata s kardiovaskularnim problemima.

Sick senior man falling from heart attack

- Pacijenata je mnogo, ali nismo zamijetili da se zbiva nešto izvanredno odnosu na prethodno razdoblje - odgovorio nam je akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KBC Zagreb. I u KB Dubrava neslužbeno kažu da nema veće navale kardiovaskularnih pacijenata nego inače.   

Kako prenosi Dnevnik.hr, po riječima kardiologa prof. dr. Predraga Mitrovića iz Kliničkog centra Srbije u Beogradu, koronarne jedinice diljem Srbije su prenatrpane, a u posljednjih nekoliko dana broj pregleda i pacijenata sa srčanim udarom povećao se za čak 20 posto. Razlog za pogoršanje stanja kardiovaskularnih bolesnika vidi u promjeni vremena, odnosno u zahlađenju kojem svjedočimo ovih dana. Naime,naglo zahlađenje vodi k sužavanju krvnih žila, što može otežati njihovu prohodnost u slučaju da već postoje suženja ili sklonost ugrušcima.   

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije
Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

- Mnogi kronični bolesnici tijekom ljeta su smanjili dozu terapije koju koriste. Kad se vrate na staru dozu, dolazi do problema. Ono o čemu mi stalno pričamo je promjena vremena, taj prijelaz iz toplog u hladno, kad se sužavaju krvne žile i može doći do infarkta", rekao je Mitrović za Blic.rs. Dodaje da se svi trenutačno liječe iako su jedinice prenatrpane, uz upozorenje da su trenutačno najugroženiji kronični bolesnici.

Dreamstime

- Svaki poremećaj u terapiji i vremenu najviše pogađa njih. Isto se događa svugdje u Srbiji, imamo povećanu hipertenziju i srčane udare, kaže prof. dr. Mitrović. Čak i mlađe osobe, dodaje, u dobi od 40 do 50 godina, mogu doživjeti poremećaje srčanog ritma i hipertenziju. Stoga je važno voditi računa o nekim simptomima. 

Najbolja i najgora hrana za srce
Najbolja i najgora hrana za srce

- Kod povišenog krvnog tlaka ne smiju se zanemariti glavobolje, nesvjestica i osjećaj pritiska u glavi. Kad je u pitanju srce, obavezno se treba javiti liječniku ako se osjeća bol u prsima koja se širi u lijevu ruku, kao i bol u vratu, čeljusti i leđima - ističe liječnik. 

Ključ zdravog srca je prevencija i poznavanje vlastitog tijela, a što za kardiovaskularno zdravlje možete napraviti već danas, pročitajte u specijalu Zavoli svoje srce!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14

VIDEO

Dnevni horoskop za petak 4. listopada: Bik će šarmirati, a Jarac će imati pune ruke posla
ŠTO VAS OČEKUJE DANAS?

Dnevni horoskop za petak 4. listopada: Bik će šarmirati, a Jarac će imati pune ruke posla

Pročitajte dnevni horoskop za petak 4. listopada i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ove tajne erogene zone otkrit će vam uzbudljive i nove užitke
ISPROBAJTE VEĆ VEČERAS!

Ove tajne erogene zone otkrit će vam uzbudljive i nove užitke

Vjerovali ili ne, područje iza koljena, baš na pregibu noge je osjetljivo mjesto koje nam drugi rijetko dodiruju, što znači da ćemo osjetiti mali nalet uzbuđenja kada nas tamo netko dotakne