Zaista sam jako sretna i ponosna što je naš skradinski rižot u Skradin doveo ovoliko ljudi, kojima smo ponudili jedinstven i nezaboravan doživljaj u Skradinu, istaknula je Bernarda Marasović.
U Skradinu se tražio tanjur rižota više: Stiglo više od 2000 ljudi, nastupila i Jasna Zlokić
Dalmatinski biser Skradin ovoga je vikenda u znaku 1. Skradinskog festivala rižota koji je pretvorio cijeli grad u živahnu i veselu pozornicu ljubitelja dobre hrane i zabave u predivnom ambijentu uz rijeku Krku. Više od dvije tisuće ljudi posjetilo je Skradin tijekom subote i uživalo u RIŽOT Cooking showu te završnom koncertu glazbene dive Jasne Zlokić.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Srce mi je puno. Zaista sam jako sretna i ponosna što je naš skradinski rižot u Skradin doveo ovoliko ljudi. Naravno, festival smo upotpunili i s interpretacijama drugih vrsta rižota, a sve kako bismo našim posjetiteljima ponudili jedinstven i nezaboravan doživljaj ovdje u Skradinu koji je još jednom pokazao da je uistinu gastronomski grad. Svima koji su došli, kao i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ove manifestacije, zahvaljujem od srca - istaknula je u ime organizatora, direktorica Turističke zajednice Grada Skradina, Bernarda Marasović.
Uz rijeku Krku, slijevale su se rijeke ljudi čiji su osmjesi i radoznali koraci najbolji pokazatelj vrijednosti ove manifestacije. Tražio se tanjur rižota više, strpljivo se čekao red do ugostitelja, a dobre zabave, druženja i veselih trenutaka nije nedostajalo. Nezaboravan provod okrunila je naša glazbena diva Jasna Zlokić.
Uz skradinski rižot na pijedestalu, na bogatom jelovniku vrsnih kuhara iz cijele Hrvatske i Italije koji su bili gosti festivala, našli su se crni rižot, rižot od mesa plavog raka, rižot od sušenih morskih plodova, slatka verzija rižota, rižot od jakobove kapice, risotto del contadino, rižot od sušenih rajčica i kozica, rižot od sušene riječne ribe te rižot s tartufima. Okuse rižota upotpunila je i čaša dobrog vina skradinskih vinara, vinara iz Motovuna i Osječko-baranjske županije.
Posjetitelji su upoznali i hrvatski otočni proizvod (HOP) koji je predstavila Ksenija Baljkas, OPG Kapari, Kaprije, a prezentirala je kapare, motar i ljutiku u kvasini. Raskoš gastronomije Skradina, uveličala je i uljara Laća s maslinovim uljem od sorte krvavica.
Skradinski rižot, pripreman po stoljetnoj recepturi, s puno strpljenja i ljubavi, ponovno je dokazao svoju važnost kao nezaobilazno jelo koje odražava povijest, kulturu i način života ovoga kraja i za koje vrijedi čekati u redu. Prvo izdanje Skradinskog festivala rižota i načina života pokazalo se jako uspješnim te postavilo temelje za nadolazeće festivale s čvrstom vjerom da će ovakva druženja postati tradicija koju ćemo čuvati i njegovati baš kao i skradinski rižot.